Правила за узгајање дуња

Вишегодишња биљка, која може бити грм или дрво - дуња.Расте довољно дуго, уз правилну негу, плодоносно до 50 година, и обично расте до 70-80.Да би жбун дао довољно воћа, мора се правилно залијевати и хранити.Потребно је водити рачуна о правилној репродукцији биљке.Постоје многе методе за узгој дуње: резнице, процеси и сјеменке.

Трансплантација уз помоћ резница

Најједноставнији и најефикаснији начин размножавања дуња је слагање резница.Да би се узгој користио резницама, потребно је узимати млада стабла са добрим гранама.За садњу су најбоље гране до годину дана.Можете користити 2-годишње изданке.Неопходно је изабрати грану са дрвећа које изгледају здраво и нису погођене штеточинама.

Есцапе би требало да се скрати тако да има неколико пупољака.Потребно је дубоко посадити грану у земљу, тако да постоји већа вероватноћа фиксирања.Слетање је неопходно не вертикално, већ под углом.

Након искрцавања, потребно га је прскати земљом.Ово ће помоћи да се одржи топлота у земљи да би се формирао коренски систем.Корени ће почети да се формирају након 3 недеље.Када се коријени повећају, потребно је изравнати земљу око њих.Водамладим садницама је потребно обилно.Ако се правилно бринете о стаблу, први плодови се појављују након 3 године.

Ако се не придржавате правила бриге и наводњавања, дуње ће расти, али плодоношење ће бити крајње оскудно.Плодови постају мали, неукусни, са киселим укусом.

Младе саднице треба хранити.Редовно, у топлој сезони - у прољеће, љето и рану јесен.Прије почетка хладног времена потребно је водити бригу о основном храњењу.Произведен је тако да има довољно хранљивих материја до пролећа.

Размножавање биљака употребом семена

Плодови дуње садрже унутар сјеменки са којима се може обавити размножавање семена.Изгледају као јабуке и лако расту у земљи.Да би садили семена, они се прво морају припремити.Овај процес се назива стратификација.Састоји се од држања семена на хладном месту - подрума или фрижидера.Тако су лакше проклијали.Такође можете произвести природну стратификацију када се семе стави у земљу у јесен.

Ово има неколико предности:

  • није неопходно да семе се прво стави у вештачку хладну - то ће избећи додатне акције;
  • Током зимског периода, семена добијају снагу и енергију из земље, у којој има много корисних супстанци;
  • током зиме све слабе или болесне сјеменке пропадају, у прољеће ће изникнути само они који имају довољно енергије - таква стабла ће у будућности произвести много добрих великих плодова.

Најбоље времеза узгој дуње - то је средина октобра.Током овог периода, земља је већ прилично хладна, али није замрзнута.Не садите одмах из воћа.Да бисте постигли најбоље резултате, дуње треба ископати са стабла и пустити да плод лежи на хладном месту.Остави је на миру око месец дана.После овог времена, семе су уклоњене, опране и осушене.Тек након ових манипулација могу бити посађене у земљу.

Да би се биљка размножавала у пролеће, потребно је да семе чува у малој врећи са густом крпом, церадом.Очишћени песак се улива у ову торбу.Прије тога, кости се могу ставити у топлу воду неколико сати.

Потребно је припремити земљиште прије садње.Можете га оплодити органским облогама или додати минерална раствора.

Пропагација дварф дуње

Постоји много информација о томе како се биљка као што је патуљаста дуња репродукује, алиНајједноставнији и најефикаснији начини су четири методе.

  1. Размножавање семена.За разлику од других сорти дуње, украсна дуња преферира репродукцију семена само у јесен.За то нема потребе чекати и држати воће мјесец дана.Одмах након што је фетус откинут, може се засадити.Ова метода садње даје високе резултате - више од 85% семена у пролеће ће проклијати.Могуће је одвојено садити семена и пресадити га најраније након 2 године.Ово треба урадити са опрезом - коренски систем таквих биљака је веома деликатан иосетљив.Нетачна трансплантација може убити биљку.
  2. Узгој дуња резницама се одвија на исти начин као код других сорти.Сечење сејања врши се у претходно оплођеном земљишту, пожељно је користити алате за стимулацију раста коријена.Тада ће процес укорењивања бити бржи.
  3. Дуња може да се размножава из корена.Нема потребе да се биљка потпуно одвоји, потребно је одвојити само оне делове који расту у зони корена.Такве биљке могуће је засадити у прољеће, али прије почетка сокова.
  4. Пресађивање је још један популаран метод репродукције биљака.Као сток, обично се користе стабла дуње или јабуке.Пресађивање треба да буде здрава гранчица са неколико пупољака.Слетање се врши на крају пролећа, када је време топло.

Закључак

Дуња је биљка коју су људи узгајали неколико хиљада година.Има не само укусно свјеже воће.Од ње се припремају фина јела: џем за зиму, пите.Ова биљка задовољава у прољеће са својим цватње, па дуња је толико популаран у врту.Да би култура у јесен произвела добре плодове, неопходно је да се она обезбеди са добром пажњом.