Правила за садњу трешања у јесен Цхерри

Приликом креирања властитог врта, треба обратити пажњу на све детаље.Ово укључује правила за садњу воћака.Гарденер бира за њих место сталног постојања.Квалитет плодности зависи од тога колико је успешан.

Одабир саднице вишње

Да бисте купили савршену крошњу трешње, морате изабрати праву.Здрава, јака и добро развијена садница је кључ за снажно дрво у будућности, тако да морате слиједити једноставна правила.

 1. Не купујте стабла на пијаца.Не могу се прилагодити вашим климатским условима, нису довољно очврснути и не одговарају класи коју је одредио продавац.Питајте за куповину специјализованих фирми у вашем граду које се баве припремом висококвалитетних садница.
 2. Пре куповине, пажљиво прегледајте дрво: корен треба да буде добро развијен, да има најмање 4-5 процеса.Њихова дужина није мања од 20-30 цм, а ако је купите у јесен, онда би трешња требала имати лишће, круну би требало да се састоји од 2-3 гране.
 3. Обратите пажњу на то да се дрвеће трешње продаје, које су старе годину и две године.У првом случају, дозвољено је да је дебло било мање од 80 цм, а пречник дебла 1,5 цм, у другом око 1 м.Ово се односи на нормалан раст здраве биљке.Ако говорите о куповинистарији примерак, који је већ формирао коре - обратите пажњу на то. Требало би да буде нормално сиво без оштећења. Ако је зелена, уздржавајте се од куповине. Биљка је намерно убрзана растом азотних ђубрива. Такво дрво може бити ослабљено имунитетом и изгубити отпорност на хладноћу.
 4. Ако купљено младунче има пут, неопходно је заштитити корење од исушивања. Да бисте то урадили, потребно је да га замотате влажном крпом и ставите у врећицу. Покушајте да заштитите круну од механичког напрезања. Чак и након што сте прво засадили, дрво ће бити готово беспомоћно, па се побрините за то.

Оптимално време за слетање

Трешња се може садити иу пролеће иу јесен. Садња трешања у јесен ће обезбедити брзо зимско укорјењивање и учвршћивање, што ће побољшати имунитет младе биљке. Онда ће у лето бити већ храбро ослобађање пупољака и лишћа, неће се морати дуго узимати у тло.

Пролећно слетање такође има своје предности. Ако је дрво слабо, онда има читаву летњу сезону да би развила добре корене и круну. Тада ће бити лакше издржати грубу зиму са својим снегом и мразом. Сорте биљака које се могу похвалити својом зимском тврдоћом: Воле, Робин, Великодушан, Цримсон, итд.

Врема зависа от климата зона, в коато се наличите:

 • у сјеверним регијама, садња трешања се обавља у прољеће;
 • на југу земље - у јесен;
 • у Лењинградској области потребно је израчунати временски распоред тако датако да нема мање од 3 недеље пре мраза: оптимално, средином и крајем октобра;
 • на Уралу, садња трешања на јесен је немогућа - овде температурни режим неће дозволити младом дрвету да има времена да почне и да се ојача пре почетка мраза.

Упутство корак по корак

Ако планирате да јесени посадите трешњу, морате бити спремни за њу од љета. Особитост трешње је у његовој самодостатности, тако да, ако желите богату жетву у будућности, морате засадити најмање 3 сорте у својој башти које се могу опрашивати једна другу. На пример, самоплодна сорта Схоколаднитса, Лиубскаиа, Норд Стар и други.

 1. Изаберите област где ће се дрво осећати одлично. Према препорукама, добро је ако је сунчано, топло мјесто на малом брду, али без пропуха и оближњих подземних вода. Потребно је ископати парцелу, ослободити се корова.
 2. Водите рачуна о земљишту. Трешња воли лагано, пешчано, не-кисело земљиште са ђубривима. Ако је земља кисела, можете сачувати ситуацију додајући јој мало лимете.
 3. Проверите младицу. Ако постоји оштећење или мртве тачке на корену или деблу, пажљиво их уклоните на живо, здраво дрво. Рана треба да покрије врт. Да би биљка брзо почела, можете умочити корен у раствор "Корневид". Овај лек стимулише раст корена. Размак између стабала треба да буде око 3 м - тако да се они неће међусобно ометати.
 4. Ископајте рупу за слетање промјера 1 м и дубину од 60 цмстављање горњег слоја земље, који је богат хумусом.Земља је из дубина излила се у другом правцу.То је неопходно како би одмах могли попунити корен хранљивим земљиштем.На дну јаме можете ставити 10 кг старог стајњака или хумуса.У земљу, која ће посути коријен, потребно је додати ђубриво.Најбоља опција: 50 г суперфосфата, 60 г калијум хлорида.
 5. Исправно поставите биљку у рупу у усправном положају.Да бисте избегли згњечене корене, исправите их у различитим правцима.Након што земља покрије коријене за 20 цм, потребно је да ногама набијете тло (морате ставити прст на пртљажник, а коријене газити петом).Закопајте са земљом све док тло није до врата корена.Пре садње, потребно је подићи коријенски врат за 3 цм - то је неопходно, тако да када се тло спусти, формира се правилан положај трупа.Можете да проверите исправно приањање тако што ћете лагано повући дебло према горе.Биљка не би требало да се извлачи, тетура и није нестабилна.
 6. После садње добро навлажите земљу.Заливање треба да буде на дубини од око 60 цм, а празнине које настају током процеса укапавања потпуно су испуњене водом, без оштећења још увек слабог корена.Да би трешња стајала равно и танко дебло се не савијало под снажним налетима вјетра, потребно је прикопат клин у близини дрвета и везати га.Земљиште око дебла мора бити малчирано.Сува пиљевина која задржава влагу је веома погодна.Потребно је заштитити биљку од напада глодара зими.Да бисте то урадили, једноставно се договоритегране смреке или борове шуме око дебла горе.
 7. У зиму је потребно периодично обраћати пажњу на ниво снега.Ако не покрива довољно коријенску зону, потребно је само-загријати снежни нанос испод дрвета како би га заштитили од хладноће.

Закључци

Трешња је непретенциозна, отпорна на сушу, биљка која воли светлост.Добро подноси мраз, али не толерише поновљену трансплантацију.Садња би требало да буде једном стално место раста и плодова у пролеће или јесен.Вођени корак-по-корак упутама, чак и почетник вртлар ће моћи да узгаја бујне трешње.