Правила за садњу лунарног чешњака Гарлиц

Чешњак је популарна биљка међу многим становницима.Ово воће је цењено због своје способности да храни даје карактеристичан зачински укус и снажна антибактеријска својства.Чешњак, у зависности од начина садње може бити и пролеће и зима.

Да би се добили добри приноси, треба узети у обзир неколико фактора.Неопходно је пажљиво припремити тло и направити неопходно храњење.Посебну пажњу треба посветити избору сорти чешњака.Важну улогу игра вријеме слијетања.Мјесечев календар ће помоћи да се одреди колико пута је боље засадити ову културу.

Кад се сади чешњак како би се жетва - лунарни календар ће се јавити

Да би одабрали оптимално време када можете почети са сјетвом, морате узети у обзир временске условеспецифична климатска зона.

Општи принципи за коришћење лунарног календара

Историја употребе лунарног календара датира још из античких времена.Постепено знање систематизовано и трансформисано.Савремени научници верују да Месец утиче на све живе организме и на фауну и на флору.Тип календара, који се заснива на промени фаза Месеца, је широко распрострањен.Многи вртлари и вртлари се њиме руководе.Уз то, можете одредити повољне дане за садњу чешњака.

Тренутно стање Месецаодређује када је могуће засадити бели лук, а у које дане вриједи уздржати се од њега.

Фазе Месеца - схема

Природни сателит Земље може бити у једној од четири фазе:

  1. Нови Месец.У овој фази, небеско тело се не може видети са Земље.Месец је у истој линији са Сунцем и Земљом и суочава се са планетом са својом тамном страном.
  2. Растући Месец.Сателит поприма облик српа, на почетку узак, али постепено се шири.
  3. Фулл Моон.Небеско тело је потпуно видљиво, има облик круга.
  4. Старење Месеца.Ову фазу карактерише појава обрнутог српа, чија се дебљина постепено смањује.

Лунарни месец, или период за који сателит пролази све фазе, укључује 29 или 30 дана.Морате бити у стању да одредите тренутну фазу Месеца, како не бисте пропустили дан када можете засадити чешњак.

Према календару лунарног засијавања, дозвољено је садити чешњак када је месец у фази раста.Тада ће семе дати максималне изданке.

Додатно, пројицира се повећање приноса.Чешњак засађен у раном растућем месецу, када се на небу види само уска трака полумесеца, брзо ће расти.

Опадајући Мјесец - вријеме за засађивање чешњака

Искусни вртлари препоручују садњу овог усјева док Мјесец опада.

Ову фазу карактерише активан раст оних поврћа чији су плодови у подземном делу.Такође, овај период је погоднији за скупљање воћа, храњење, уништавањекоровске биљке и контрола штеточина. Ово је вријеме када можете провести прелиминарну припрему тла за садњу чешњака.

Садење чешњака пре зиме

Месец је период када култивисане биљке акумулирају енергију за даљи раст. Биљни лук у то време је непожељан. Најнеповољнија фаза Месеца за садњу биљака. Ово је време одмора за биљке.

Одлични изданци чешњака засађени растућим Месецом објашњавају се високим нивоом подземних вода током овог периода. Тако се стварају најповољнији услови за клијање зуба.

Зимски и пролећни бели лук - разлика

Услови садње зимског белог лука

Узгој зимских сорти има своје предности. Продуктивност при слетању прије зиме је обично много већа. Поред тога, могуће је прикупити зрело воће довољно рано.

Да бисте остварили предности, морате знати у које време можете почети са садњом чешњака. Обично искусни вртлари то раде у јесен. Слетање зими може се обавити крајем септембра, октобра или почетком новембра. Не постоје тачне информације о броју за почетак рада. То је због различитих временских услова у климатским зонама.

Оптималне вриједности температуре за садњу чешњака прије зиме су 13–15 ° Ц.

Зимне сорте Петровски гарлиц

Када се садња чешњака прије зиме, треба напоменути да топло вријеме може изазвати клијање клинчића. Доласком првог мразаклице ће умрети, што ће значајно смањити количину усева.

За зимски чешњак, такође је важно да коренски систем биљке има довољно времена да се стврдне пре почетка хладног времена.Оптимална дубина клијања је 15 цм и траје око две недеље.

Такође је могуће одабрати дан за садњу чешњака за зиму уз помоћ лунарног календара.Најбоље је то урадити када Месец уђе у фазу опадања.

Ако чешњак није засађен на време, може да труне

Не би требало да се сади пре зиме на неприкладне дане, на млади месец или пун месец.Ризик да се каранфили постану жути и трулеж се повећава.То ће утицати на квалитет изданака у пролеће.

Можете се упознати са пописом повољних и неповољних дана за садњу тако што ћете унапријед проучити календар сјетве за текућу годину или самостално проматрати положај Мјесеца.

Услови садње пролећног белог лука

Пролећни бели лук традиционално је засађен у пролеће након успостављања стабилне позитивне температуре ваздуха.За клијање клинчића, његове вриједности се не смију испуштати испод 5 ° Ц.Овај период обично пада крајем априла или почетком маја.

Повољни дани су одређени лунарним календаром.На растућем мјесецу је потребно припремити тло.За пролећни чешњак потребне су хранљиве супстанце које садрже азот.Биљни клинчићи треба да буду када Месец уђе у фазу спуштања.

Пролећни бели лук би требало да се сади и на опадајућем месецу

.вегетативна маса биљке ће бити спора. То ће утицати на величину сијалица зрелог чешњака.

Пролећни бели лук има благ укус. Његова главна предност је могућност дуготрајног складиштења. Ово је главна разлика пролећних сорти од оних које се саде пре зиме.

Узгој белог лука и добијање високих приноса је лако. Ово је прилично скромна култура. Различите методе садње, за лето и зиму, омогућавају да се обезбеди присуство овог поврћа на столу током целе године. За успјешно гајење чешњака приликом гајења потребно је узети у обзир температурне карактеристике климатске зоне, као и препоруке лунарног календара.