Правила за резање трешње

Трешњино дрво обично расте на неколико метара, тако да је усјеву потребно редовно орезивање. Сложеност поступка лежи у чињеници да на месту удаљених изданака временом расту нови клице. Обрезивање трешања и формирање крунице захтевају неко знање, али ова фаза бриге ће вам омогућити да подмладите биљку или је чак вратите у живот.

Обрезивање - саставни дио бриге о вишњама

Потреба за поступком

Код правилног збрињавања трешње не треба занемарити поступак обрезивања, јер То може довести до смањења квалитета и количине усева. Свака воћна култура ће донети плод само док се не згусне круна. То је због чињенице да биљка престаје да прима довољно сунчеве светлости и кисеоника међу гранама. Без њих, гране почињу да одумиру, а принос се знатно погоршава (посебно код вишње трешње).Без природне вентилације и недовољног сунчевог зрачења ствара се окружење које погодује репродукцији штетних бактерија.

Редовито обрезивање воћњака избегава ове проблеме. Упркос сложености самог процеса, резултат је одмах видљив.Важно је придржавати се основних правила и учинити све уредно и исправно.

Обрезивање трешње се врши како би се:

 • формирала потребна круна биља;
 • повећање приноса;
 • развијају отпорност на ниске температуре у дрвећу;
 • борба против штеточина и избјегавање болести.

Највећи број плодова је на бочним гранама, које су постављене хоризонтално.Правовремена и правилна обрезивања помоћи ће да се снага биљке фокусира на оне гране које ће донијети највећи број сочних плодова.

Сорти отрезки

Настанение на търговиата на търговски връзки е еден од 4 типови:

 • шпански грм;
 • 41);
 • Вогелова форма;
 • По тиер тип.

За почетнике је најлакши начин да се направи круна другог типа.Искусни вртлар може изабрати први начин обликовања, који ће биљци дати занимљив облик грмља.

Услови процедуре

Потребно је обавити рад на резидби трешања, почевши од садње.Поступак се одвија у неколико фаза.Ако одмах исечете гране, биљка ће бити изложена јаком напрезању.А вртлар чека на пропадање приноса најмање годину дана.

Зими

У зимском периоду треба спровести санитарну резидбу - елиминацију оболелих и оштећених грана.Метода помаже да се смањи терет вишка изданака на целој биљци и припреми стабло за почетак хладног времена.

​​

Воће, посебно трешње,осетљиви су на температурне промене и зимске мразеве, тако да се након значајног хлађења не препоручује никакав рад са крунама дрвећа.

Изузетак је само за обрезивање против старења у најтоплијим данима фебруара. Ова врста резидбе је неопходна ако је биљка приметно смањила ниво приноса и плодови постају мањи.

У пролеће

У пролеће, обрезивање мора почети пре него што се активира покрет биљног сока и пупољци почну да бубре. Препоручени период за рад је од краја марта до почетка априла.

У пролеће, циљ обрезивања је формирање круне. Један од најпопуларнијих облика је “аустралијски грм”. У пролеће је потребно скратити главне гране и одрезати круну вишње на 2 нивоа. Шема рада: први слој - до 10 грана, други - 2-4 скелетне гране. Да се ​​биљка не би снажно растегнула навише, њена круна се мора исећи на висину од 3 м.

Када се ниво плодности стабла повећа, орезивање се користи у пролеће у циљу разређивања - потребно је елиминисати све гране које су оштећене и замрзнуте зими.

Лети

Љети се обрезивање трешања врши у 2 фазе.

Први се јавља након престанка цватње и прије него што стабло почне да доноси плодове. То се дешава почетком јуна. Шема рада подразумева сечење младих изданака, што значајно активира развој нових хоризонталних изданака.

Ефикасан начин за резање трешње у летњем периоду - штипање младихклице. То је због чињенице да је љети јасно видљиво, који нови избојци су почели расти у погрешном смјеру. Ако стечете њихове савјете у времену, можете формирати потребан правац раста гране.

Следећа фаза се спроводи после жетве.

Схема отрезаниа чешла

У јесен

Јесенско обрезивање воћних усева врши се након пада лишћа. Циљ рада је:

 • стањивање;
 • скраћивање.

Обрезивање овог периода требало би да се заврши у септембру у јесенском периоду, штета на биљкама се успорава, а дрво мора имати времена да се опорави прије почетка хладног времена. Посебно треба бити опрезан са обрезивањем младог стабла, јер још увек није довољно јак.

Схема стањивања: елиминише сломљене, слабе или старе гране (то помаже дрвету да лакше издржи хладноћу).Потпуно уклоните гране које расту у погрешном смеру или под погрешним углом.

Шема рада на скраћивању: сви годишњи изданци се режу за 1/3 њихове дужине.

Вртне тестере су најуспјешније средство за украшавање јесење трешње Оштећење које остане од алата зацјељује знатно брже од резања од оштрице. У јесен, биљке се чувају за зиму са хранљивим састојцима неопходним за оптимално преношење хладноће. Немојте трошити моћ дрвета да бисте вратили штету од маказа.

Обрезивање како би се повећала плодност

Побољшатипоказатељи приноса вишње, вреди се ријешити свих вертикалних грана, јерПлодне гране се обично налазе паралелно са земљом.Ослободити се паралелних растућих изданака, могуће је значајно побољшати квалитет засићења грана корисним супстанцама.

Знаци старења воћне културе:

 • смањење плодности и величине плодова;
 • смањење карактеристика укуса плодова;
 • Висока учесталост оболења на стаблу.

Такви знаци сигнализирају потребу за радом на помлађивању круне.Овај процес се заснива на значајном (до величине 2 године старој младици) сечењу свих грана и врши се након завршетка плодоношења.

Да би се повећао ниво приноса трешања у региону Москве иу централној Русији, избегнута је употреба пила или сеактера, који узрокују значајне штете на биљкама.

Први начин да се повећа плодност није одрезивање додатних грана, већ савијање једноставним конопцем.То се дешава на следећи начин: посебан улог је везан за дрво дуж дебла да би биљка добила савршено раван облик.Све гране са погрешним правцем раста су везане за овај улог.Након неколико година, можете се ријешити клинова.До овог времена, гране ће се развијати у правом смеру без помоћи извана.

Други метод је следећи: у близини пупољака на свим гранама трешње, употребом пиле се праве специјални резови - то помаже да се смањи стопа раста гранаи побољшава развој латералних грана.

Разрјеђивање цвјетних пупољака помаже побољшању раста биљака. Већ у првим годинама садње могуће је започети формирање круне трешње како би се добила форма за високу плодност. У време обрезивања треба обратити пажњу на стањивање круне, а не на резање грана у дужини.

Правилно обрезивање вишње по годинама

Закључак

Важно је да се трешње исправно секу тако да се не оштети дрво. Не препоручује се спровођење ове процедуре у јесен, јер ово смањује шансе да дрво преживи зиму. Боље је извршити резидбу у пролеће или лето. Резидба против старења се врши свака 3-4 године. Након 5 година узгоја стабла, препоручена дужина грана је 50 цм. Ти процеси који не утичу на формирање крунице, чак и ако су млади, су подрезани на 35 цм.