Правила за резање трешње љети Цхерри

Правилно збрињавање воћака је кључ за здравље биљака. Правовремена резидба трешања, уклањање старих и болесних грана љети, омогућава узгој доброга стабла.

Летње обрезивање ће помоћи да се развије лепо и здраво дрво

Карактеристике узгоја трешње

\ т

За узгој стабла које ће донијети максимални принос и минималну гњаважу за почетнике у баштама омогућит ће се правилно одабрано мјесто за слијетање. Треба да буде:

 • добро осветљен;
 • заштићени од вјетрова;
 • на малом брду;
 • уклоњени из подземних вода не мање од 2 м од корена;
 • са повољним земљиштем (пешчано, средње глинасто).

Ако није могуће засадити младицу на брду, ниво тла се може вештачки подићи слојевањем тла.За ефикасно опрашивање, вреди засадити 2-3 стабла трешње на једном месту.

Усклађеност са овим правилима, заједно са правилном његом, помоћи ће у спречавању појаве штеточина и смањењу количине усева.

Потреба за стањивање дрвета

Обрезивање трешње у већини случајева је сезонско. То треба урадити у пролеће, лето и јесен:

 • Јесење орезивање укљуцује уклањање старих, болесних и погрешно растуцих грана.
 • Обрезивање пролећа се врши како би се формирала круница пре него што пупољци набрекну.
 • Летња резидба повећава отпорност бубрега на мраз, елиминише лечење десни, промовише развој круне која се шири.

Трешња није јако добра за обрезивање великих грана. Прихватљивије је уклањање малих гранчица.

Природни раст стабла не би требало да буде мањи од 3 и не већи од 4 м и да не треба скраћивати грану.

Летње обрезивање трешње

Занемаривање резања трешања љети може оштетити дрво, смањујући стопу опоравка након зимских мразева, што доводи до спорог формирања јајника и њиховог прераног пада, до смањења приноса.

Летње обрезивање трешње омогућава појаву нових изданака уместо старих грана које више не доносе плодове.

Љетна резидба је њежнија од прољећа. У пролеће, незрела биљка још није отпорна на ефекте околине и стога ране узроковане резидбом могу дуго да зарасту и ослабе њено стање. До љета, због редовног гнојења и повољних услова раста, вишња постаје јача и лакше толерише стрес. Суммер Цхерри Тримминг Стагес:

 • Крајем маја - почетком јуна, недрвне избојке треба резати штипањем. Важно је имати времена да се потроши у периоду између краја цветања и почетка зрења. У овом тренутку треба обратити пажњу на мртве пуца, накоји пупољци не цветају.Исправно одрежите гране до 25 цм дужине.
 • Обрезивање трешње љети се врши након плодоношења.Најбоље време је у јулу - августу, у том периоду дрво више неће трошити своје снаге на рестаурацију, а резидба неће утицати на количину жетве.Претходно изрезане гране се режу за 10 цм, дефинишу раније непримјетне гране које расту у хоризонталном правцу.

У екстремним случајевима, поступак се може обавити почетком септембра након пада лишћа.Да би се резови боље развијали, требало би користити вртне тестере, а исечене тачке треба подмазати вртним травњаком.

Летно обрезивање трешњева

Предности летње резидбе

Препоручује се да се не обрађује пролеће и лето у току једне године.Ово ће помоћи да се избегне непотребан стрес за дрво које се може јавити током периода плодоношења.Предности летњег орезивања:

 • помажу у регулисању раста стабала;
 • доприноси правилном формирању круне;
 • повећава количину и квалитет плодоношења;
 • је спречавање појаве болести и штеточина;
 • помаже да се равномерно расподели топлота кроз дрво, без стварања прекомерне сенке;
 • не спречава приступ влаге и протока ваздуха;
 • повећава животни век дрвета.

Поступак опоравка

Током зрења плода може доћи до ситуације у којој наводњавање и храњење стабла не помаже у борби против труљења и сушења воћа.У овом случају, резидба се не врши након плодоносења, већ током.Рестаураторско обрезивање трешања састоји се у уклањању старих, ослабљених, сломљених и оболелих грана.Уклањање оболелих грана које носе воће помоћи ће да се сачува остатак усева и спречи да се проблем појави следеће године.

Узрок такве ситуације може бити болест или појава штеточина, које је тешко рјешавати када се плодови већ формирају. У овом случају, летње обрезивање дрвета ће бити одличан излаз из ситуације. Даљински обољеле гране неће ширити бактерије на здраве избојке.

Шема обрезивања

Обрезивање трешње има многе нијансе. Важно је узети у обзир однос годишњег доба и старости дрвета. Младе саднице које нису старије од годину дана не би требало да се орезују - то може довести до споријег раста већ одраслог стабла, а формирање плодова је превисоко.

Дрвеће које није прерасло 5 година не би требало да буде дуже од 0,5 м, а оптимална удаљеност између скелетних грана не би требало да буде мања од 30 цм.

Следна схема помоси при правилној обрезки:

 • Формирање круне и контрола висине стабла захтева идентификацију скелетних грана стабла трешње, која ће бити основа круне. 3-4 стране доње гране које расту у хоризонталном правцу треба да се уклоне годишње да би се проширила круна. Да бисте олакшали рад, можете направити ознаку на жељеној висини на главном деблу.
 • Непосредно изнад постављеног знака, морате направити резглавног дебла и гране трећег слоја. Чим нови изданци нарасте на 20-30 цм, пређите на следећи корак.
 • Направите сечену главу пртљажника у складу са претходно постављеном ознаком.

Схема од чешањ за обрезивање лети по години

Потребни алати

Да би се гране смањиле са мање штете на дрвету, потребно је да користите специјалне алате:

 • Секатери. Постоје 2 врсте: прунер унилатерал, који је универзалан, и прунер са паралелним ножевима, дизајниран за чишћење круне и резање изданака. Резачи могу да секу гране дебљине не веће од 2 цм.
 • Лоппер. Дизајниран за уклањање густих грана, до 50 цм у пречнику, изгледа као прунер са дугим ручкама.
 • Вртни нож. Има облик полумесеца, који вам омогућава да сечите гране под углом. Са њеном помоћи, млади избојци се уклањају и чисте опуштена места и отпадне површине.
 • Вртна тестера. Погодан за све врсте грана. Сматра се да је најпогоднија пила, дужине до 35 цм.

Примјеном висококвалитетних, добро наоштрених алата, могуће је добити добре равне дијелове у којима се инфекција не развија.

Дебеле гране се уклањају лопатом

Закључак

Летње обрезивање трешања је један од начина да се брине о дрвету. Ефикасан је против гљивичних обољења, абнормалног и спорог раста. Шема обрезивања ће помоћи да се процедура без штете на дрво.