Правила за репродукцију трешње Цхерри

Захваљујући доказаним пољопривредним инжењерима, лако можете да узгајате више од једног новог дрвета које ће вас одушевити жетвом.Не заборавите на карактеристике сваке врсте узгоја трешње и изаберите метод који је погодан за вашу област и стање дрвета.

Трешње се могу размножавати резницама

Врсте репродукције

Постоје 3 начина за размножавање стабла воћа.Свака од њих има своје предности и мане.Најприхватљивије се бира појединачно, на основу способности и вештина вртлара.Како умножити слатку трешњу:

 • јаме;
 • резнице;
 • инокулација.

Први и најзначајнији недостатак у избору прве методе је недостатак повјерења у оно што ће бити плодови.Размножавање семена се често користи као алтернатива ако не постоје вештине за друге врсте.Графтинг такође није увек у стању да да резултат, пошто свако дрво не може да се репродукује на овај начин. Већина вртлара тежи графту, који има највећи проценат успјешног узгоја.

Метода семена

Метода семена или размножавање семена је најнепредвидљивија.Неко успева да постигне резултат, неко расте дрво, које у сваком погледу премашује материнску, али то се дешава веома ретко,Међутим, већина љетних становника задовољна је овом верзијом узгоја трешања, као најједноставнијих и приступачнијих. Могуће је засадити таква стабла као украсно дрвеће у близини коловоза или у подручјима са великим бројем емисија у атмосферу, јер се често појављује курац.

За и против

Плус се може назвати изобиљем садног материјала: можете засадити више дрвећа без трошења много времена и труда, као што је то случај код других метода.

Минус је недостатак гаранција за дрво: могуће је да ће донети плодове лошије од мајке, јер већина трешања репродукованих камењем не задржава родитељске квалитете.

Недостаци такође укључују и чињеницу да ћете морати да посадите стотине сјеменки да би одабрали само неколико стабала која носе воће. Обавезни поступци укључују стратификацију.

Садња семена

Проналажење јама на ниским температурама је обавезно пре садње. То је иста стратификација, која вам омогућава да побољшате процесе унутар семена и скратите период клијања. Процедура штеди време, омогућава да семе буде што ближе природним условима и помаже им да се прилагоде клими. У ствари, стратификација је "имитација зиме", која учвршћује семена, јача их и чини их трајнијим.

Могуће је радити без гашења - са великом вероватноћом, камење ће расти, али често ће младо дрвеће које се узгаја као такво оболети и умрети.

Биљне кости након ове процедуре је боље у прољеће. Земља би требала битиправилно припремљен за сетву.Требат ће вам мали лончић од цца 0.5 литара:

 • Боље је узети земљиште за њих плодно, ако је то тло на којем расте трешња, чије ће кости посадити, боље је узети;ако за почетак узмете земљиште у башти, добро га загрејте, напуните га једноставном кипућом водом;
 • стави дренажу на дно посуде, а након тресета или другог хранљивог супстрата;
 • дубина садње камена треба бити 2–2,5 цм, могуће је 3 цм, али не више;
 • земљиште и сјеменке након садње треба залијевати, али не превише, јер кости могу једноставно трунути;Након ове процедуре, потребно је покрити лонац дебелим полиетиленом и ставити га на хладно, свијетло мјесто.

Сладки камни се препоруцују да се посаде у пролеце

Резање

Ово је најповољнији нацин за вртлара који је вецина људи навикла да користи у овој процедурипопут узгоја трешања.Постоји неколико нијанси које могу утицати на резултат.

 • захваљујући резницама, болести материнског стабла могу се пренијети на нову, што компликује задатак при одабиру ове врсте репродукције;
 • због касног периода пресађивања (касно љето), слојење може да се смрзне, што га слаби, или неће преживети зиму, или ће бити подложније болестима;
 • са неправилним и неправилним заливањем уништите резање.

Уз одговарајућу бригу, завршићете са дрветом које ће бити потпуно исто као оно што већ имате.То је плус избора за пресађивањеПлодови ће бити идентични по укусу.Имати готов рез, који можете одрезати од постојећег стабла на вашем сајту, је још један бонус.Пратећи правила описана у наставку, можете помоћи рукохвату да преживи зиму, а правилна припрема ће пружити добар коначни резултат:

 • запамтите, одабиром времена за резање, најбоље је то учинити крајем љета или почетком јесени;
 • дају предност доњим гранама при избору прикладног резања на дрвету;
 • посути пепелом остатак на трешњу мајке;
 • одржавати температуру изнад 20 ° Ц, тако да се осећа удобно и да се не смрзава;
 • Не препуните биљку, јер ће трунути због вишка влаге;
 • Покушајте да не заборавите заливање и ђубриво.

Најпогоднији начин за узгој трешње из резања сматра се обичним стакленим луком са одговарајућим земљиштем за трешњу.Да бисте помножили вишњу, изаберите плодно тло.Дренажа је слој експандиране глине дебљине око 2 цм, затим се додају хранљива земља, речни песак и хумус.Ове три компоненте су помешане у једнаким пропорцијама са 200 г пепела на 1 кг ове смеше.

Резнице саме треба да буду одсечене почетком јуна, ако користите стакленик за њихово узгој.Одозго, остављајући неколико листова, изданци на трешњама треба поделити у резнице од по 15 цм, а ноћу их треба резати у један од стимуланса раста.Ујутро можете почети слетање.

Инокулација

Већ узгојене и зреле резницетрешње се могу засадити на здравом дрвећу које није старије од 10 година. Узгој вишње је најјефтинији и најчешћи у хортикултури.Стабљика се може калемити не само на матичном стаблу, већ и на трешње, шљиве и вештачке подлоге.

Ако је ваш избор пао на дрво друге сорте, потребно је да изаберете биљку отпорну на мраз, која се одликује непретенциозном негом. Да би резање почело боље и да не буде изложено хладним температурама, боље је изабрати време између средине пролећа и касно лето, када ће температура ваздуха чак и ноћу бити око 25 ° Ц. Почетницима се саветује да у априлу изведу ову процедуру, у том периоду дрво најчешће излучује сок. Ова метода је погодна и за оне који немају могућност да одаберу младо дрво за пресађивање, јер стара стабла производе сок само у том периоду.

Методе цепљења трешања

За пресађивање, користите зелене или круте резнице током лета. На њима се праве резови, захваљујући којима се сток и графт спајају. Морају се премотати са траком или траком, а место изданка мора бити везано у чврсту амбалажу, што ће омогућити да се на секцијама задржи што више топлоте. Ово се ради без обзира на временске услове и температуру.