Правила за пресађивање садница парадајза Парадајз

Пренос клице парадајза у отворено земљиште или други контејнер се такође назива покупом. Овај процес има позитиван ефекат на стање биљака, јер након брања, његов коренски систем постаје моћнији. Да би усјеви били високи, пресађивање садница парадајза мора се вршити узимајући у обзир време, као и правила о обради и оплодњи.

Предности брања

Многи узгајивачи парадајза не знају увек зашто би требало да бирају расадник. Могуће је узгој парадајза на једном месту, без пресађивања, али то негативно утиче на здравље биљака, па се њихов индекс приноса смањује.

Без пресађивања, саднице се узгајају у малим контејнерима, што повећава ризик од болести и смрти.

Постоји неколико главних разлога зашто се пресађивање парадајза сматра обавезним:

  • постоји процес јачања коријена, тако да се они могу развијати не само у дубини већ иу ширини;
  • трансплантација се врши у контејнерима са више хранљивих материја, а овај индикатор има позитиван утицај на развој садница;
  • након роњења, дајете биљкама више простора за раст и раст;
  • бирају најмоћније и здравијебиљке које доносе више приноса;
  • Ако временски услови не дозвољавају покретање биљака да отворе земљу, пресађивање ће успорити развој садница;
  • оптимизација наводњавања.

Обично сејање семена одвија се у малим контејнерима.То се објашњава чињеницом да садња директно у великим контејнерима има негативан утицај на развој парадајза.У таквим резервоарима вода ће стагнирати, што изазива ризик од трулежи коријена.

Велики контејнери смањују квалитет вентилације семена.Оптимална запремина посуде за садњу семена је 100 мл.

Рокови

Многи вртлари не могу одмах одредити временски оквир за пресађивање парадајза.Немогуће је рећи тачно који ће период бити тачан.Све зависи од региона и времена.

Могуће је да ће процес бербе бити почетком или средином априла.Многи вртлари покушавају да узму у обзир лунарну фазу у прорачунима.Али, више пажње треба посветити развоју биљака.

Погодни су само трансплантати који су погодни за трансплантацију, на којима је већ формирано најмање 2 листа.Обично се појављују недељу дана након појаве првих изданака.

Одмах након појаве листова, не препоручује се пресађивање.То је због чињенице да су саднице и даље ослабљене: и најмањи покрет може уништити читаву биљку.

Добро време за пресадаване е 14 днеј по појаву на први листи.Ако тај процес одложите најмање 2-3 дана, онда је коренски систем толико збуњен да постоји шанса да га оштетите.

Поступак можете извршити касније. Обично се овај процес проводи 30-45 дана након појаве првих изданака. До сада ће се на биљкама већ формирати 5-7 листова.

Ако унапред знате да ћете водити касни брање берби, семе треба посадити у велике контејнере. За 1,5 месеца, биљке засађене у малим контејнерима, могу у потпуности зауставити њихов раст и угинути.

Покушајте да користите 0,5 л чаше у којима ће се одмах засадити 7 семена. Можете користити велике контејнере који се продају у специјализованим продавницама.

Припрема земљишта и спремника

Ако размотримо процес трансплантације парадајза, онда би све требало почети са припремним радњама.

  1. Контејнери. Могу бити од пластике, дрвета или картона. Можете користити чашу тресета. Покушајте да одаберете такве контејнере чији пречник не прелази 10 цм, на основу чега покушајте дати предност чашама од 500 мл.
  2. Тло. Боље је купити већ припремљену посебну земљу у продавници. Ако немате такву прилику, увек можете сами да кувате код куће. Да би се то урадило, помешајте црну земљу, тресет и хумус у једнаким количинама. Након што се земља третира са дезинфекционим средствима. Боље је користити раствор мангана (3 г на 5 л воде). Ово ће штитити биљку од многих вируса и болести.
  3. Алат којим ћете копати избојке.

Постоји много контроверзи када треба оплодити земљиште. Многи вјерују да би се земља требала хранити одмах, а други - тједан дана након пресађивања парадајза. Већина преферира касно храњење.

Технологија

Пре пресађивања садница парадајза, престаните да заливате саднице. Боље је да престанете да заливате неколико дана пре процеса. Тешко је добити саднице са добро влажног тла, постоји опасност од оштећења његовог кореновог система. Боље је добити биљке из благо осушене земље.

Биљке морају бити пажљиво уклоњене из резервоара. У те сврхе користите кашичицу. Неопходно је задржати културу за листове котиледона - што смањује ризик од оштећења. Када се саднице изваде, 1/3 кореновог система треба се исећи.

Ако је семе посађено у малим контејнерима, обрезивање није потребно. То се објашњава чињеницом да се култура у малим контејнерима развија у страну, јер нема места за продубљивање корена.

У посуди у којој ћете пресадити парадајз потребно је направити малу удубљење. Ставите садницу у малу јаму, до листова котиледона. Покријте с много земље и тампона. Одмах након садње, културу треба залити малом количином топле воде, буквално 100 мл на 1 биљку. Након тога, заливање се зауставља на неколико дана.

Потребно је ставити посуду на тамно место. Тамо би требали стајати око 3 дана тако да се коријени добро фиксирају у тлу. Касније можете пребацити контејнере удобро осветљено место и постепено спровођење процеса гашења.

У просторији у којој ће се култура развијати, треба одржавати сталну температуру унутар 15-18 ° Ц.

Прву седмицу након садње парадајза треба напустити залијевање, иначе влага неће допустити да се коријени стврдну, што ће повећати ризик од њихове слабости и подложности болестима.

Храњење

Оплодња ће бити потребна само за 1-1,5 недеље.Од овог дијела његе зависи и брзина и квалитет њиховог развоја.Ако имате прилику, храните биљке уз помоћ готових производа - Агрицол ​​или Вегет.Довољно је само 2 кашике.лна једној биљци.

Гнојива можете сами припремити код куће.За исхрану, која се врши 10-ог дана након трансплантације, боље је користити азотне супстанце.

Најбоља опција је да се раствори 1 кашика.лурее у 5 литара топле воде и улијте 400 мл под сваку садницу.Друго храњење, које се изводи 14. дана, треба да се састоји од употребе суперфосфата (1 кашика на 4 литре воде).Под сваку садницу улије 200 мл раствора.

Ако саднице расту лоше, можете их напојити посебним стимулансима раста.Оптимални лекови који се одликују добром акцијом - "Епин" и "Буд".Довољно је растворити 30 мл супстанце у 2 литре топле воде.

Важно је испитати саднице за присуство паразита или болести.На прве знакове, сипати их са раствором чешњака: 1 дробљена глава сипати 2 литре топле воде иинсистирати 1-2 дана.

Садња у стакленику или на отвореном терену

После 1,5 месеца потребно је садити парадајз у стакленику или на отвореном терену на сталном месту.

Покушајте направити кревет ширине 1 метар, посадите саднице на распоређен начин, тако да се биљке не додирују.

Између грмља треба држати размак између 60 и 70 цм.Потпуните саднице 10 цм у земљу тако да коренски систем не буде огољен када се залије.

Приликом пресађивања на стално растуће место, уклоните корење из посуде заједно са земљом.Шанса да оштетите корење ће бити минимизирана.

Након постављања саднице у тло, покрити пола рупе земљом.Затим треба да попијете 3 литре топле воде.Коначно, биљка је попрскана преосталом земљом, све до листова котиледона.

Пажљиво набијте земљу и додајте још 2 литре воде.