Правила за пресађивање грожђа за одрасле

Садржај
 1. Узроци
 2. Основни услови
 3. 9) Како исправно

Искусни виноградари и вртлари су више пута наишли на потребу пресађивања грожђа на ново мјесто.За њих таква процедура није проблематична и тешка.Ситуација је другачија за оне који су недавно почели узгајати грожђе и никада га нису пресадили.Грешке или непромишљене акције током трансплантације, неправилно време кретања - све то може довести до штетних последица (до потпуне смрти биљке).Да би се то спречило, вреди се упознати са општим правилима и условима пресађивања жбуња на друго место, припремним активностима и детаљним детаљним описом исправних поступака.

Потреба за пресађивање грожђа може настати у сваком винограду

Разлози

Чини се да сте засадилигрмови одраслих грожђа, који доносе добру жетву, нема потребе да се нешто мења. Али у стварности, ситуација је често другачија.Зашто је потребно пресађивање грожђа?

 1. По правилу, људи који садњу грмље први пут не знају сва правила и нијансе узгоја, као и карактеристике одређене сорте.Временом, када нам искуство допушта да извучемо закључке, постаје јасно да је за грожђе изабрано не баш оптимално место у смислу светлости, заштите од ветра и других услова.Осим тогаПоред тога, локација није у потпуности оптимална у смислу квалитета земљишта.У свим овим случајевима, постоји потреба да се грмље премести на ново мјесто, погодније за раст и развој.
 2. Остале биљке (жбуње и дрвеће) су засађене на локацији осим грожђа.У раним фазама њиховог раста, они не могу ометати пун раст грожђа, али временом могу доћи до величина које ометају виноград (сјена, ширење корена, недостатак супстанци и влаге у земљишту, итд.).
 3. Неписмени систем почетног засађивања грмља, кршење груписања по сортама, недостатак прикладног система редова и непоштовање удаљености између грмља - све то често постаје и узрок обављања активности трансплантације.
 4. Појава нове парцеле са повољнијим условима за раст и развој биљака.

Различити фактори могу послужити као разлози за трансплантацију, иу свим случајевима, важан услов је квалитет догађаја у складу са основним захтјевима.

Грожђе за одрасле може се пресадити у подручје са погоднијим условима

Основни услови

Захваљујући одличним својствима преживљавања, грожђе се у већини случајева може пресадитибез озбиљних проблема.

Следећи фактори могу негативно утицати на стопу преживљавања на новом месту:

 • оштећење биљке;
 • оставио је превише старих трсова и корена;
 • Пресађени грм је почео прерано.родити плод;
 • временски рокови за трансплантацију се не поштују.

Поред тога, када се грожђе пресади на ново место, постоји озбиљна опасност од оштећења биљке опасним болестима или штеточинама (филоксера, црни рак). Из тог разлога, многи искусни вртлари нису изложени ризику пресађивања. Као алтернативу овој методи, можете користити методе пресађивања или распоређивања грожђа.

Најбоље је да се саднице преселе у касну јесен (након завршетка периода лишћа, али пре почетка озбиљних мраза) или у рано пролеће (пре активације виталних процеса биљака, проток сока).

Постоје три главне методе трансплантације грожђа:

 1. Са пуном групом земље (претовар).
 2. Са парцијалном групом земље.
 3. Са пречишћеним кореновим системом, без земље.

Начин пресађивања грожђа одређује се на основу старости грма. Многи стручњаци наводе да трансплантација грожђа са потпуним чишћењем земљишта носи највише пријетњи и да је праћена и каснијим дужим периодом усађивања биљака.

Пресађивање грожђа без груде земље је најтрагматичније за винову лозу

Хов то

Трансплантација се одвија у неколико основних корака:

 1. Изабрани грм копа по кругу. Полупречник круга је око 50 цм, а приликом провођења поступка ваља пажљиво пратити радње како се не би излијечили коријени сусједних грмља. Веома је важно када копање грма нијеоштети подземни схтамб, његову пету и главне зглобове кореновог система.При копању размотрите природу тла.Ако је тешка са блиским положајем подземних вода, тада се главни коренски систем налази не дубље од 60 цм од површине.Пјесковито тло омогућава одраслим грмовима да развију коренски систем веома дубоко (до 1,5 м), у ком случају ће бити неопходно да се одсече део корена.
 2. Након копања, коренски систем се пажљиво уклони са земље урушавањем са дрвеним колцем.
 3. Уклања сувишне, старе, нефункционалне корене.Остало је још два или три године старости.
 4. Ослободјени од земље и обрезаних коријена умочени су у глину "трачеве" (разблажене у води од глине и крављег гнојива, у односу 2 дијела и 1 дио, респективно), уз додатак калијевог перманганата за дезинфекцију.
 5. Вишак винове лозе се реже, остављајући само 2-3 рукава са 1-2 године старим виновом лозом.Врхови леве лозе орезују се у 2-3 шпијунки.Секције се обрађују како би се заштитио восак.
 6. Садница која се припрема за пресађивање пажљиво се вуче (транспортује) на припремљеном картону или врећа на ново место сађења.Ако је место новог трансплантата довољно далеко, можете замотати грм у влажну крпу и пластичну фолију.
 7. У припреми је удубљење за слијетање.Величина јаме треба да омогући слободно постављање грма са маргином.Дубина треба да буде око 60-100 цм. Ширина - око један метар.Продубљивање излива воду (канта топле воде излази у пролеће,за загревање земље). Глина се ставља на дно јаме малим слојем, на њу се сипа слој плодног тла, помијешан са шљунком и пијеском. Није дозвољено да органски остаци грожђа (коријени, лишће, винова лоза) буду у земљишту гдје ће се извршити пресађивање и које ће грм заспати. Сви отпади грожђа настали током трансплантације могу се спалити и настали пепео се може користити као ђубриво. У тлу, које је лоше у гвожђу, можете додати нокте или лименку која је претходно спаљена на ватри. За бржу плантажу и навијање, у рупу се може ставити шака јечма. Дуж ивице удубљења налази се цев која ће се користити за наводњавање.
 8. Грм нежно "пада" у нови жлеб на благом нагибу. Коријени с рукавима требају стати у жлијеб. За квалитетно полагање грмља у нову депресију, потребно је да се на дну формира мали брежуљак. Ставите га на такав начин да коријени пете равномјерно отпусте брдо. Затим треба постепено попунити јаму земљом до сљедећег нивоа коријена, које се равномјерно шире земљом. И то на површину.
 9. Јама је испуњена земљом тако да су годишње винове лозе изнад нивоа тла. Само чворови годишњих изданака са 3-4 пупољка остају на површини, а горње око 5 цм испод нивоа тла.Земља се може оплодити са следећим супстанцама: 75 грама амонијум сулфата, 150 грама суперфосфата, 6 килограма хумуса и 150 грамавоод асх. Ново земљиште прије затрпавања треба темељито измијешати с додатком гнојива.
 10. Пресађени грм је заливен.
 11. Грм је покривен. У прољеће се као материјал за склониште употребљава спунбонд, ау јесен се сипа још један слој земље у висини од 25 цм.

Жбунок се мора положити в јаму под нагибом

У првој години након трансплантације, без прекида, сва цвасти су уклоњена, у другој години је вредно спашавања грма од око једне трећине укупног броја цватова. Такве мјере ће омогућити грожђу да брже обнови коренски систем и започне пун развој.

Поред горе наведеног поступка за трансплантацију грожђа, користе се и друге методе. Тако се млади грмови у доби од 1-3 године ефективно трансплантирају методом "трансфера", када се грм пренесе на ново мјесто без чишћења коријена, са земљом. Да би се грудвица земље не распала за време транспорта, кошница не залива и коријен неколико дана пре процедуре.

Земљиште на којем је грм био повучен мора се дати "одморити" најмање двије сезоне. Садња новог грма грожђа или других биљака се не препоручује пре истека периода "одмора".

Боље је пресадити грожђе на кратку удаљеност помоћу олова. У овом случају долази до бржег усвајања и развоја постројења. Такође се може производити у јесен и пролеће.