Правила за прераду грожђа: период прије и послије цватње

Тешко је обезбедити одговарајућу негу винове лозе. Творници је потребно стално надгледање, тако да овај проблематични посао није погодан за оне који нису спремни потрошити своје вријеме на његов раст.

Грожђе треба чувати после цветања

Зашто је грожђу потребна њега?

Угодне укусне особине грожђа и великих гроздова карактеристичне су углавном за пробирљиве сорте грожђа. То ствара главни проблем његовог узгоја. Пошто је стање ствари непромијењено, остаје само да се построје стално прати.

Третирање штеточина и болести је важан дио бриге о садњи. Не може се избјећи, јер су споре гљивица робусне и могу упасти у грожђе у било које вријеме, без обзира на годишње доба или климатске увјете. Време је нестабилно и температурне флуктуације, заједно са високом влажношћу, постају повољни услови за развој болести.

Ако не бринете о грожђу благовремено, онда се смањује вјероватноћа да ћете излијечити биљку и не трпјети губитке.Споре гљива се шире ветром, концентришу се у зараженим деловима лозе, могу населити стару траву која лежи на месту. Чиста површина и стална брига о грожђу ће помоћи да се смањи број спора. Смањење вјероватноће заразе болестима грожђа.

Грожђе се често узгаја у стакленичким условима, покушавајући да спречи болест.Климатски услови у стакленику често имају високу влажност, тако да не штите од болести.

Болест се не може спречити.Споре гљивица лете у ваздуху, и без обзира колико квалитетне обраде садног материјала, немогуће је потпуно елиминисати споре гљива.Али прскање биљке специјалним средствима штити саму биљку и уништава најмање гљивице.

Оно што може штитити биљку од дјеловања штеточина након цватње није превенција.Заштита грожђа је потребна током целе године, не само након цветања.Али очекивани принос зависи од ваших акција, тако да обрада после цветања игра важну улогу.Поред прскања садног материјала, брига о усјеву укључује:

  • Препоручује се залијевање усјева око кореновог система како се лишће не навлажи.
  • Понекад, преко грмља грожђа, они праве кров од прозирног материјала који ће заштитити лишће од кише.
  • Потребно је да се биљни отпад одмах уклони са локације.
  • Након што листови падну, одмах их уклоните.
  • У процесу резидбе грожђа, обликујте раст биљке тако да му је доступна светлост и топлота.

Количина ђубрива игра значајну улогу.Храните се по принципу: што више - то је неприхватљивије, посматрајте умереност.Копати подручје око винограда не може бити, али може се малчирати.

Обрезивањедаје винову лозу приступ сунцу и свежем ваздуху

Како прскати грожђе

Време не стоји мирно, као и проналазачи.Раније је избор метода прскања грожђа након цватње био оскудан, али сада постоји много различитих лијекова.Сада постоји много комбинованих дрога.Који елиминишу различите врсте гљива.Популарни лијекови - фунгициди, често се користе у борби против антракнозе, плијесни, оидиума и сиве плијесни.Поред утицаја на споре гљивица, лекови штите биљку од утицаја инсеката.

У зависности од стадијума болести, разликују се две врсте лекова:

  1. Први су профилактичке природе и повећавају отпорност садног материјала на болести.
  2. Други су усмерени на лечење већ настале болести, са циљем да се смањи њено ширење и да се не допусти уништење винограда.

Коришћени лекови, који се користе пре и после цветања, продиру у споре и успоравају процес његове репродукције.Будући да је немогуће потпуно уништити гљивице, инфицирана подручја треба уклонити, а неинфициране треба пажљиво третирати како би се спријечиле репродукције спора у цијелом грму.

Јутро или увече је добро време да се брине о грожђу пре и после цветања.Под утицајем сунчеве светлости, на обрађеним површинама могу настати опекотине.У ту сврху одаберите вријеме када сунце не сија, или након заласка сунца.

Превентивно лечење, заједно са обрадом кореновог системаВиноград је отпоран и јак.Развија неку врсту имунитета, а споре гљивица више не представљају опасност за садни материјал.

Превенција болести и излагање штеточинама врши се прије и након цватње.Да бисте постигли величину изданака од десет центиметара, можете спровести први превентивни третман.Она ће заштитити грожђе од крпеља и повећати имунитет грожђа.

Одлучујућа фаза у збрињавању грожђа је прерада грожђа прије и послије цватње.Третман се може обавити пре цветања и после, али током третмана не треба да се ради.У процесу сазревања усева и током периода цветања, биљка постаје рањива, додатна обрада представља опасност за целу културу.

После цветања врши се контролна обрада биљке са специјалним препаратима.Када плодови почну да се постављају, они поново попрскају.Можете само ограничити прскање грожђа.

Плишку је тешко уклонити, па се против ње наноси превентивно прскање.Најпроблематичније вријеме за развој биљака.Топлота, обилне кише - вријеме највећег развоја живота паразита штетника.Лоза расте снажније током љета, скупља снагу за стварање будућих плодова.Гроздови се сипају, а грожђе све снаге усмјерава на формирање будуће жетве.Обрада требаучинити одмах након што је падавина прошла.То је важно, јер грожђе не воли прекомјерну влагу.Можете користити цикличне лијекове и према упутама за лијечење.

Обработка се закрита до конца јула.У овом тренутку, формирање бобичастог воћа и употребљена средства ће бити апсорбована од стране биљке, чиме ће се покварити укусне карактеристике финалног производа.За прекомјерно оштећени садни материјал грожђа, љето је период резања и прераде винове лозе.Усјев у овом тренутку ће морати бити напуштен, још увијек је оштећен штеточинама.Да бисте добили жетву барем за наредну годину, морате обрадити квалитет биљке.

Правила за прскање грожђа након цватње укључују:

Прво морате узети у обзир да количина прераде мора бити једнака четири пута у односу на цјелокупни развој жбуња за годину дана.

Потребно је прскати након кише, чекати не дуже од два сата.

Најбоље је користити препарате комбинованих својстава.

Оптимално време за прскање је вечер, након заласка сунца.

Ако летњи становник не може чистити након кише, користите препарате цикличне употребе.

Средином лета прекида се третман биљке.

Правац обраде треба да буде од врха.

У процесу обраде потребно је осигурати да они нису у директном контакту са препаратима.

Квалитет алата зависи од тога који се алат користи за прскање и негу садног материјала.обрада.Алат за распршивање мора бити високог квалитета и са различитим обрасцима прскања.