Правила за обрезивање стабала кајсије Априцот

Одржавање врта се састоји од неколико обавезних операција, укључујући избор тла, ђубриво, резидбу, правовремено жетву,пресађивање и наводњавање.Обрезивање стабла кајсије је важна и неопходна процедура за његу за активно плодоношење.Прије него што је потребно научити како правилно изрезати марелице.Ако је процедура прекинута, дрво може да умре.

Обрезивање кајсија треба да се врши у складу са правилима

Карактеристике орезивања кајсије

Дрвеће кајсија није у стању да сам одлага јајнике, збогОва грана се ломи, а плодови се засипају на тлу и губе атрактиван изглед.Пре орезивања одредите сврху за коју се примењује:

 1. Висок ниво плодности.Да бисте то урадили, изрежите озеблине и оштећене гране после хибернације.Посебно је важно дијагностицирати младе избојке.
 2. Трајност.Старе и неплодне гране се орезују, стимулишући раст нових изданака.
 3. Лепота врта.Изводи се специјална резидба чија је сврха да се формира лепа и уредна круна.

И младим и одраслим стаблима је потребна нега.Обрезивање младих садница повећава њихову плодност и позитивноће утицати на изглед.

Ако дрво има гране, налазе се испод 50 цм, онда их треба уклонити и висину саднице треба смањити на 1 м.Нека удаљеност између грана не буде већа од 15 цм.ово дрво ће се брзо развијати.

Схема обрезки на марек: прва година, друга година, трета година и четврта година

Типи обрезки

Избрането на типот на орезивање е непосредноњегова сврха:

 1. Формативно се врши на младим стаблима.Уз то, можете створити облик круне.Главни захтеви су компактност грана и њихова слободна локација на кајсији.Не заборавите организовати проток светлости на изданке, задржавајући раздаљину између грана.
 2. Регулаторно или подржавајуће, које је неопходно да би се стимулисало плодност.Помаже да се спречи слабљење дрвета и створе услови за развој дрвета кајсије.
 3. Помлађивање побољшава раст избојака и утиче на формирање нових.Можете сачувати висок квалитет воћа.Кратке гране се режу (до 10 цм) и оне које расту унутар круне и спречавају појаву других.
 4. Ресторативен.Важно за оштећење или пропадање дрвета услед штеточина.Користите када уклањате исушене гране.

Резидба против старења кајсије се обавља у првој години раста дрвета.Боље је уклонити неколико великих грана, које ће повећати раст стабла кајсије и неће нашкодити њеном животу.

Како подмладити стара стабла: орезатистаре, сухе, сломљене, инфициране гране које спречавају раст нових и јачих.

Методе подрезивања

За постизање максималног ефекта од подрезивања, користите неколико метода истовремено.

Како орезати кајсију:

 1. Метода оскудног слоја.Вртлар мора изабрати 7–9 главних грана првог реда.Оптимална удаљеност између њих је 40 цм, а потребно је уклонити гране које се налазе на висини од око 1 м.Дужина сваке гране не би требала прелазити 30 цм, што ће стимулирати раст стабла.У будућности, гране са дужином од 60 цм се преполовљују.
 2. ​​
 3. Изравнавање крунице се користи за убрзавање плодова и побољшање разјашњења биљака.Немојте превише скратити гране да не би дошло до кашњења плодова.Подржавање резидбе најбоље се врши свака 2-3 године.

Јесење орезивање

Када се обрезује кајсија како се не би оштетило дрво: најбоље време је средина октобра.Само ране или средње сорте треба резати. Употребите редак-систем за обрезивање 2-3 године живота да бисте формирали уредну и лепу круну.

Унапријед припремите вртни терен: користан је за обраду одрезаних подручја.

Шема обрезовања јесени у кајсији

Обрезивање пролећа

Помлађивање и рестаурација кајсија се обавља у пролеће.Дрво може значајно ослабити након хибернације и потребна је темељнија њега.Шема обрезивања изгледа овако:

 1. Превуците прстомдијагностика.
 2. Уклоните бескорисне и замрзнуте гране, посебно у годишњим марелицама.
 3. Секови су направљени на бубрегу, који се налази на страни супротној од трансплантата, како би се одржао вертикални раст централног трупа.
 4. Скратите мале и врло кратке гране (до 10–15 цм).Задатак вртлара је да даје још неформирану круну прекрасан изглед (здјела, палметта или обичан грм).

Гране марелица можете исећи почетком априла.Покушајте да ухватите пре појаве нових изданака и листова.

Летње обрезивање

Идеално вријеме за узгој стабала је љето.Велики број сунчевих зрака продире кроз гране кајсије и стимулише његов развој.Постоје нови избојци и изданци који испуњавају голи део дрвета.Љети је најучинковитије обавити обрезивање против старења.Не заборавите да је старој кајсији потребна слична процедура.

Ако ране одсечете, онда ће нови раст и лишће имати времена да се формирају на дрвету.Када се не појаве касни резови цветних пупољака, поклопац листа ће се смањити.Боље је уредити круну кајсије почетком јуна.Након тога дрво неће бити штетно угрожено штеточинама.

Такво чување стабала треба да се врши једном сваке 3 године.Са недовољним уносом влаге или минерала, обрезивање је боље прећи до јула, тако да се дрво не осуши.

Дијаграм полетног обрезка марелице

Захтеви за алате

Резидба кајсије се обавља таквим алатима:

 • башта, копулатори и тримери;
 • пиљење у врту;
 • лопатица и шипка;
 • триангуларни фајл;
 • оштрице за ваздух или руке;
 • длето длијето;
 • специјална паста;
 • трака за исправљање;
 • конопац за осигурање грана;
 • средства за затварање грана (вртни терен и боја);
 • алати за сечење точака, итд.

Одрежите само дуге гране са вртним шкарама.Потребно је елиминисати добитке зрелих кајсија које расту у погрешном правцу (у средини круне). Дрвеће марелице расте брзо, тако да резидба мора бити високог квалитета, иначе ће гране расти, због чега је процес бербе отежан.

Вртне маказе су погодне за подрезивање дугих грана

Шема за помоћ при припреми алата за орезивање грана:

 1. Приликом почетног брушења, скида се посјекотина - добро ошишан дио ножева смјештених на ножу. Меље се док оштра површина објекта не постане глатка, глатка и без савијања.
 2. Затим урадите оштрење на траци. Онај део ножа, у коме се налази посјекотина, чврсто је притиснут на фино зрнату шипку. Помера се напред и назад из сечива.
 3. Оштрење са лопатицом, која је заједно са шипком навлаженом водом. Ово је неопходно за уклањање пиљевине из алата.

Потребан је појас и специјална паста ако је нож за цијепљење туп. Важно је да се провери да ли је сечиво погодно за употребу. Ако оштрицелако се додирују, алат се већ може користити.У супротном случају, притегните или отпустите матицу.

Дијагноза стања тестере се изводи као исправно разрјеђивање зуба: неки су наизмјенично усмјерени на лијево, а други на десно.У процесу резидбе, неопходно је пратити редове зуба како се не би нашкодило дрвету.

Веома је важно очистити алате након сваке употребе.Ако не намјеравате користити алате дуже вријеме, науљите све металне елементе уљем како бисте спријечили хрђање.