Правила за обрезивање јапанске дуње у јесен Куинце

ЈапанскиДуња је једна од сорти воћно-јагодастих култура вишебојне породице, која се назива и Хеномелес.То је украсни грм или дрво са јарко црвеним цветовима.Очекивано трајање живота је од 60 до 80 година.Дрво носи плодове жућкасте нијансе.Ова биљка има различита лековита својства.Воће садржи многе корисне елементе у траговима који помажу у борби против атеросклеротичних и антиинфламаторних болести.

Општи опис

Изглед ове биљке је прилично неупоредив и подсећа на стабло јабуке.Када се сади садница, треба узети у обзир да дуња не воли сунцана мјеста, вец преферира засјењено подруцје са умјереном влагом.

За најучинковитије усвајање коријена земље, додати хумусна и поташка ђубрива.Најбоље време за укопавање грмља би било рано пролеће или јесен.Ова врста дрвећа је избирљива и може расти у тлима са високим нивоима подземних вода.

Обрезивање стабала

Сврха ове активности је да повећа број плодова, да третира и спријечи појаву штеточина, продужи животни вијек саме биљке.За пуну негу резана јапанска дуња се одржава у јесен.

Ово дрво има брзо зарастање круне,због тога је јесен оптимална сезона за одржавање резидбе старих сувих грана, које спречавају раст и издужење нових младих изданака.Постоје нека правила за бригу о дуњи.

 1. Обрада дрвета треба да се врши са добро наоштреним и чистим баштенским алатима, јерЛоше сечење оштрице предмета може оштетити кору и гране биљке, грм ће имати неестетски изглед.Ако и даље не можете да сечете дуњу без наношења рана, немојте прекривати свеже косине вртним тигањама да не би осушиле дрво.Процес опоравка ће добро проћи без додавања додатних супстанци.
 2. Приликом резидбе треба формирати правилан облик круне.Да бисте то урадили, оставите на грму 10-15 грана различитих узраста и облика.Предност би требала имати дуга и снажна изданка која може покрити и заштитити слабе гране од хладноће и залеђивање снијега зими, јапанска дуња ће имати облик лопте.Гране биљке треба одрезати за само 1/4 целе дужине, како не би стимулисали развој нових грана и повећали брзину зрења плода.
 3. Превентивне мере треба да буду спроведене у јесен, најкасније до средине октобра, када нема јаког пада температуре ваздуха.При оптималним степенима, ране на биљци се брзо зацељују.

Ако следите ова једноставна упутства, ваше дрво ће произвести добру жетву.Јапански дуња су орезани у прољеце прије појаве пупољака и нових изданака.

 1. Препоручено време за обраду крунице је од почетка пролећа до средине априла, тј. До сата када се сок почне одвајати, иначе постоји велика вероватноћа да ране примљене у процесу неће зарасти.инсекти или патогени разних болести ће ући у биљку.Ово ће успорити раст самог стабла и чак довести до његове смрти, тако да је неопходно да се изостави непотребне и суве гране доласком пролећа.
 2. Да орезати само дуге гране Цхаеномелеса, како не би ометао развој младих младица које формирају круну цијелог стабла.

Главна особина при обрезивању јапанске дуње у јесен и пролеће је да се младице избоде на крају летње сезоне тако да могу да ојачају и добију снагу пре него што се појаве први мразеви.

Понекад, посебно у периоду када је Цхаеномелес био само засађен, био је подупрт импровизованим реквизитима.Неопходно је да дрво буде ојачано и не разбијено као резултат урагана или олује.

Формирање крунице дуње по годинама

Кроне и његово формирање

У зависности од сорте дуње, постоје различити начини формирања круне.Јапанска дуња је ниско расте грм, тако да га карактерише ријетка крона, која се састоји од 12 грана.Да би се дрво добро родило и било здраво, постоји неколико препорука за бригу о његовом лишћу:

 • Круна дрвета је најбоље створена од прве године садње: у јесен, исећи врх (углавном слетање)појављује се пре зиме) и оставити стабљику не више од 60 цм тако да грм не замрзне на хладном времену;
 • обављају фини рад са гранама: остају само они који имају нагибни угао од 45 °, растојање између најнижег и највишег треба да буде не веће од 30 цм, додатне гране на главним се праве рјеђе - најмање 30 цм од свакогпријатељу, пупољци остају само на великим, меснатим гранама;
 • ако изданке расту на стаблу близу корена, оне се уклањају;
 • Сам пртљажник је краћи за 25 цм.

После 5 година старости, круна је само мало очишћена и уклоњена из изданака који спречавају да главно дрво расте.Понекад се централни труп помера на страну тако да не омета примање сунчеве светлости од других.

Појава штеточина

Као и све воћке, дуња је склона разним болестима:

 1. Монилиална опекотина.Узрочник ове болести је гљивица Монилиа цидониае Сцхелл.Као резултат свог изгледа, тренутно се буши и листови и млади избојци, а убрзо се суши и потпуно изумира.На кори је патина сиве боје која може ићи до јајника.Ова болест се развија у пролеће и често се замењује са знацима општег смрзавања дрвета током зимског периода.Мере за сузбијање овог патогена су прскање како би се спречило 1% раствор смеше бора.Препоручује се обрада стабла након првог цветања.
 2. Некроза.Откривање ове болести је прилично лако.На лишћу се појављују мрље различитих облика и боја које временом могупојављују се на целој круници. Као резултат, плоче лишћа се могу осушити и сломити. За заштиту дуње од ове инфекције може се третирати отопином бакар сулфата: 100 г на 10 литара воде. Постоје и сигурније мере за заштиту дрвета: тинктура одварка који се састоји од 10 литара воде и 150 г лука.

Закључци

Ако пратите све препоруке, моћи ћете да постигнете жељене резултате. Третирајте биљке на време да бисте спречили штеточине. Боље је спречити појаву болести него лечити вашу башту. Да бисте то урадили, у рано пролеће иу периоду након бербе воћа, обавите превентивне радове на одржавању дрвећа.