Правила за негу украсног лимуна у лонцу Лимун

Како се бринути за лимун код куће?Ово питање интересује сваког неискусног вртлара.Уосталом, нега утиче на раст и плодоношење биљака.Лимун је веома користан цитрус за људско тело.Уз то, можете направити укусан чај и побољшати имунитет.

Правилна брига о лимуну је гаранција добијања плодова

Стога, ако желите да добијете све корисне витамине, морате знати како да се бринете за стабло лимуна.

Заливање лимуна

Кућна нега је пре свега право залијевање.У хладном времену, домаћи лимун се залива једном недељно.Да би се то урадило, неопходно је унапред бранити топлу воду. У топлој сезони, наводњавање је потребно једном дневно, јер у топлини било које биљке треба пуно текућине.

После сваког наводњавања, горњи слој земље треба да се олабави.Вода треба да се доведе у земљу према шеми како не би наштетила коренском систему лимуна, јер велика количина влаге може довести до њеног труљења, а недостатак воде доводи до чињенице да стабло лимуна код куће почиње да баца лишће.Ово је први одговор на питање како се бринути за домаћи лимун.

Осветљење

Вриједи знати о правом освјетљењу ако питатепитање "како се бринути за лимун у затвореном".На крају крајева, ниједна биљка не може постојати без сунца.Дрво лимуна не треба дуги светлосни дан.Количина светлости утиче само на формирање лишћа, а не на плодове.Дрво код куће је најбоље држати на прозору, који се налази на истоку.

Ако на десној страни нема прозора, биљка треба да буде заштићена од директне сунчеве светлости.За правилно формирање круне потребно је неколико пута месечно окретати дрво.

Нијанса негативно утиче на развој лимуна.Покушајте да се правилно бринете за лимун, онда се такви проблеми неће појавити.

Дрво лимуна воли боју, али не и директну сунчеву светлост

Температура ваздуха

Нега лимуна код куће обезбеђује температурни режим.Ово је један од главних услова за узгој лимуна.

Температурни режим за лимун треба да буде како следи:

  1. Када лимун почне да цвета или активно расте, температура ваздуха треба да буде најмање 17 ° Ц.
  2. Када је почело активно плодоношење: 20 ° Ц.
  3. У периоду одмора, који се најчешће јавља зими, стан треба да буде између 14 ° Ц и 18 ° Ц.

За лимун код куће мора се строго поштовати температура.Најмањи пад узрокује болест и смрт.

Искусни вртлари препоручују да се љети куца лимун на улицу. Тако да може бити задовољан топлим сунчевим зракама, а пчеле могуопрашити дрво ако није способно за самоопрашивање.

Лети може да се извади на свеж зрак

.

Ниво влажности

Брига за домаћи лимун укључује контролу нивоа влаге. Да би нормално расла и производила плодове, влажност мора бити висока, посебно љети због врућине. У такве дане биљка мора бити прскана свакодневно и једном недељно да се опере под тушем.

Да би се повећао ниво влажности, потребно је поред посуде поставити малу посуду са водом, која ће испарити и створити оптималне услове за раст дрвета.По жељи можете купити посебан овлаживач зрака, који би требао бити у истој просторији с лимуном.

Храњење

Брига о собном лимуну укључује и њено храњење. Љети се проводи једном сваких седам дана, а зими - сваког мјесеца ако лимун плоди. Ако нема воћа, онда се то може урадити рјеђе. Нега лимуновог дрвета је допуњена минералним и органским ђубривима.

Пре него што произведу корисне супстанце, биљка се залијева. Ово ће избјећи спаљивање коријена. Ако користите готова минерална ђубрива, пропорција супстанци (Н: П: К) је 14:16:18. Користите алат према упутству.

Органска ђубрива за лимун морају бити правилно припремљена. Да бисте то урадили, сипајте гнојиво водом и инсистирајте на њему недељу дана. Затим се смеша разблажи у односу 1:15. Два пута годишње препоручује се третирање тлакалијум перманганат, спречава болест.

Стајњак је одлично органско ђубриво за лимун

Трансплантација

Узгој лимуна укључује не само одговарајућу негу, него и њено пресађивање.Препоручује се да се то ради са дрвећем сваке две године док су млади.У пролеће морате купити специјално земљиште и пренијети лимун у посуду пречника 4 цм у односу на претходну. Захваљујући методи прекрцаја, коријени задржавају своју снагу и брзо се укоријењују на новом мјесту.

Неопходно је да се стабло препакира неколико пута годишње, током вегетације.Користите одводњу експандиране глине и угља.Не можете поново пресадити дрво током цветања иу периоду када он доноси плодове.Правилно засађивање је гаранција здравља стабла.

Трансплантације лимуна одвијају се у пролеће

Цветање лимуна и плодност

Стабла лимуна морају се пажљиво одржавати, посебно у периоду када се појављујуфловерсПрви пут се дешава две године након сетве.Када биљка цвета, не можете оставити све цвеће на њој, т.К. Младо стабло не може да расте све јајнике који су се појавили.

Процес уклањања цвећа:

  1. По први пут, цветни лимун се реже на пола, остављајући јајник за четири воћа.
  2. Када дрво почне да цвета други пут, јајници остају за шест лимуна.
  3. По трећи пут, јајнике треба оставити на лимуну за осам плодова.

Ове манипулације дрвећем омогућавају коректностбрига за њега и постизање активног плодоносења.Што је стабло старије, то ће више лимуна дати.Зато се немојте плашити да откинете цвеће.

Биљка производи воће око четири пута годишње, у зависности од сорте и његе.Потребно је око 6 месеци од тренутка развоја до времена сазревања.

Потпуно зрело воће има златну кору.Одлагање жетве се не исплати, јер ће лимун изгубити сва корисна својства.

Ако је садржај лимуна исправан, онда ће бити могуће добити не само лијепо и здраво дрво, већ и укусне плодове.

Цветање лимуна треба регулисати

Опрашивање лимуна у посудама

Цветање и плодност јављају се само код одраслих биљака.Ако је лимун још увек млад, препоручује се да се скине цвеће.Да би се добило воће на дрвету требало би да буде око 20 одраслих листова.Рана фруктификација одводи биљку, може умрети.Ако је дрво снажно, онда морате чекати да цвета, а онда можете опрашити.

Како исправно опрашити лимун?Прво морате створити потребне услове.Влажност треба да буде 70%, а температура ваздуха 25 ° Ц.Треба припремити и специјалне алате:

  • меку четку;
  • мали комад крзна;
  • памучни обрисак.

Пажљиво употребљавајте припремљене алате како бисте сакупили полен од прашника и пребацили га у пиштоље.Носи га са свим цветовима.Ако сумњате да је процес опрашивања био успјешан, можете га поновити.

По жељи можете користити специјалне припреме. Биолошки препарати „Буд“ или „Јајник“ су популарни. Омогућавају формирање плода, у случајевима када се јајник веома слабо развија.