Правила за наводњавање грожђа за активан раст и обилну жетву

Грожђе припада врсти биљака које вољно реагују на залијевање.Редовна хидратација ће убрзати раст и повећати приносе.Но, осјетљивост лишћа на вишак влаге, присиљавајући да се придржавају низ правила осмишљених како би се осигурала сигурност садница.У кишним сезонама повећава се вјероватноћа инфекције гљивицама, на коју је биљка изузетно нестабилна, тако да искусни узгајивачи не препоручују наводњавање грмља.Залијевање грожђа се врши неколико пута по сезони, под земљом или копном.

Грожђе је изузетно захтјевно за наводњавање, његов недостатак доводи до исушивања, а вишак - до труљења биљака

Врсте наводњавања

Развијени коренски системгрожђе иде дубоко у подземље, тако да слој проливене земље треба да буде што је могуће гушћи.Да бисте то постигли, морате да мењате неколико врста влаге у земљишту.

Наводњавање за пуњење влаге

Тако именовано због своје сврхе.Одржавају се у јесен и прољеће, а дизајнирани су да засите тло влагом и да је држе што дубље у земљи. Јесенско залијевање је потребно да би се очувало нетакнуто коријење грожђа, јер се суво тло замрзава кроз много више.То често узрокује оштећење коријенског система, а понекад и смрт.Наводњавање за допуну водепроводи се у рововима и дренажним рупама.

Заливање у пролеће је потребно ако зимски период донесе мало кише. Температура воде се бира у зависности од намене. Хладна влага ће одложити ослобађање пупољака, чувајући грмље током касних мраза. Топла вода стимулише раст и развој винове лозе.

Ако је зима била суха, пролеће се може напунити у води

.

Наводњавање за садњу

Када се пролеће сади, потребно је користити топлу воду за загревање земље и активирање раста биљака. 1–2 канте воде се узимају по рупи, након пролаза чекају да се вода потпуно апсорбује. Ставите садницу у рупу, заспите половину земље, а затим сипајте још једну канту топле воде, садите у њу ђубриво за грожђе. Садња у јесен врши се по истој шеми, али се вода узима као и обично, а не користи се ђубрење.

Заливање током периода раста

Ако се са садњом грожђа не размишља о систему подземног наводњавања, онда се за воду припремају посебне рупе. Да бисте то урадили, удаљите се од биљке за 30 цм, ау кругу направите неколико удубљења од по 20–25 цм. Гнојива се могу примијенити истовремено с наводњавањем.

Време наводњавања се одређује у зависности од стања грма.У првој години, они љети грожђе љети једном тједно, у вечерњим сатима када сунце почиње да се сакрива.Од 5 до 20 литара воде се користи по биљци. После месец дана, прелазак на 1 заливање у 2 недеље. У августу, проведите посљедње; кадазрење почиње, заливање се потпуно уклања. У јесен, када се грмље припремају за зиму, поново се врши пуњење влаге.

Военно, грозје треба да се натапува вода

.

Методе наводњавања

Најсигурнији начини наводњавања су: земља, помоћу жљебова; и полагање подземних цеви.

Метода тла подразумева заливање близу корена. Они извлаче неколико удубљења у земљу, затим их напуне водом и закопају када је течност потпуно ушла у земљу. Ова опција вам омогућава контролу количине уноса течности; навлажени горњи, најплоднији слој.Расадници прве године расту брже, повећава се вјероватноћа њиховог успјешног пресађивања. Недостатак ове методе је немогућност примене наводњавања за допуну воде, што је важно за здрав раст. Такође, редовно базално наводњавање утиче на равнотежу соли у земљишту, што негативно утиче на развој садница.

Стационарно заливање је погодније, али захтева додатни рад. Дренажне рупе се праве на дубини од 1 м, након што се на дно сипа гнојиво, прекрива се хумусом, а половини јаме додају се дробљени камен или експандирана глина. На њу се исече флаша од 5 литара, затим се цијев фиксира и прекрије земљом. На врх лево изнад земље, затим причврстите црево за заливање. Нешто скупља је инсталација чврсте вертикалне цеви, уместо боце.

Постоји и врста подземног наводњавања са хоризонталним полагањемцеви. Он се поставља пре садње грожђа на дубини од 0,5–1 м, пре-бушењем по целој дужини рупе. Да би спречили улазак земље, рупе су омотане мрежом.

Подземно заливање грожђа захтева полагање цеви

Предности подземног наводњавања су економична потрошња воде; смањити вјероватноћу појаве гљивица повећати отпорност грожђа на мраз. Заливање воде у јесен и прољеће више неће доносити потешкоће, вода ће лако продријети на жељену дубину. Међутим, систем има неке недостатке, а један од њих је тешкоћа у инсталирању хоризонталне цеви.

Искусни виноградари често прибјегавају мијешању врста наводњавања, производећи влагу кроз хоризонталну цијев, а редовито - кроз вертикалне дренажне цијеви.

Влажење кроз бунаре користи се за наношење ђубрива, са растом младих биљака, као иу периоду јаке суше.

Честе грешке приликом заливања грожђа

Почетак виноградара често прави многе грешке које могу негативно утицати на биљке и чак довести до његове смрти. За правилно заливање грмља, морате слиједити ова правила:

  • ријетко зали, али у великим количинама;
  • вода која се користи насељена, загрејана на сунцу;
  • не влаже грмље у току цветања и сазревања плодова;
  • у сувим сезонама, наводњавање за допуну воде врши се у прољеће и јесен;
  • не испирати водом лишће и грмље.

Поштовање ових једноставних правилапомаже у очувању грмља у јесенском и зимском периоду одмора, исправно га пробудити у пролеће и припремити га за обилно плодоношење.За развијени систем коријења грожђа потребна је дубока влажност, која је у стању да обезбеди комбинацију подземних и система за заливање воде.