Правила за инкубирање препелица код куће Куаил

У заточеништву, препелице врло ретко излегну јаја да наставе своје потомство. Искусни узгајивачи могу покушати да их убеде у такав процес, што ближе природним условима њиховог живота. Да бисте то урадили, потребно је да инсталирате велики бесплатни кавез и напуните га природним земљиштем са живим биљкама. Неки фармери сматрају да је такав отпад неоправдан и кокош је савршено рјешење за овај проблем. Али овде је потребно узети у обзир да је љуска пилића нешто дебља од препелице, па је вероватно да ће је кокош случајно потиснути током њиховог кретања више него што може да седи. Данас је најбољи начин на који се узгајивачи користе за узгој препелице - инкубација.

Инкубатор за подизање препелице

За то се могу користити различити инкубатори, међу којима је најпопуларнији апарат „Носедка“. Инкубатор "кокош" се користи не само за инкубацију и узгој пилића, већ и за њихово узгој.

Складиштење јаја пре полагања у инкубатору

Прије инкубације јаја, имајте на уму да оптимална температура за њихово складиштење није већа од 22 ° Ц, а идеално 18-20 ° Ц. Временски оквир је такође веома важан, јер утиче на квалитет излегања:

  • од 5 дана до недеље - 90%;
  • од 7 до 10 дана - 70%.

За дуже складиштење јаја, њихово полагање у инкубатор је бескорисно, пошто је већина ембриона већ умрла, тако да ће валивост бити ниска.

Пре полагања јаја у инкубатор "кокош" потребно је одабрати одговарајуће узорке. Морају имати равномеран облик и средње величине без оштећења или пукотина. За јаја велике расе препелице њихова стандардна тежина је 14-18 грама, док је за остале пасмине норма 9-12 грама.

Инкубација препелица не укључује чишћење јаја водом, али ако су озбиљно онечишћени, могу се лагано утрљати са брусним папиром финим абразивом. Велика јаја (вероватно дупли жуманце) нису првобитно погодна за инкубацију.

Боокмарк то Инцубатор

Јаја се стављају у посуду вертикално са врхом према доље и стављају у инкубатор на распоређен начин. Након пуњења свих слободних жљебова, мора се извршити дезинфекција. Да бисте то урадили, користите кућни УВ емитер. Према томе, јаја се озрачују 5–8 минута на удаљености до 40 цм.

Дезинфекција инкубатора с јајима

Инкубациони процес

Јаја препелице чувају се у инкубатору две недеље и три дана. Искусни узгајивачи препоручују одржавање температурног режима током инкубације.

Током првих 12 дана, температура ваздуха у инкубатору не би требало да пређе 37,7 ° Ц, а влажност не би требало да буде 60%.

Од 13 до 15 дана температура се смањује на 37,2 ° Ц, влажност се такође смањује55%.

У периоду излегања пилића, температура у инкубатору не би требала прелазити 37 ° Ц, а влажност ваздуха се повећава на 70%. Режим влаге је теже контролисати, али да би се повећала стопа, испод јаја се инсталирају резервоари са топлом водом. Водећи фармери, на свакој од горе описаних инкубационих фаза, одржавају температурни режим у подручју од 37,5 ° Ц.

Индикације термометара за домаћинство пре употребе треба проверити са очитавањем медицинског термометра и узети у обзир све грешке.Не заборавите да, иако је температура одређена медицинским термометром и прецизније његова употреба немогућа за континуирану контролу температуре. Само је медицински термометар потребан за ручно бушење након сваког мерења, ау континуираном процесу таква одступања су неприхватљива.

Неопходно је одржавати тачну влажност и температуру у инкубатору. У случају рада са великим инкубатором, редовно се додају нова јаја, када се процес инкубације претходних маркера настави због тога, принос није 100%, а не 95%, већ око 80%, што је прихватљив резултат, али не и најбољи. Ако је температурни режим нестабилан и температура расте за само један и пол степени, ембриони ће једноставно умријети.

Препелице излежене у инкубатору

Екстремни услови

Дешава се да у процесу инкубације дође до кварова приликом снабдијевања електричном енергијом. У том случају, ако се процес инкубације прекине, мораћете да отворите поклопац.Апарат и хлади јаја, што може спасити део ембриона од непосредне смрти.Међутим, са таквим неуспехом, трајање процеса ће се повећати за још неколико дана.

​​

Узгајивачи препелица који живе у селу знају да врло често искључују електричну енергију, стога купују батерију или генератор, водећи рачуна о резерви снаге за могућност континуираног рада инкубатора.

​​

После две недеље инкубације, јаја се преносе у леглу за наставак процеса.Сада више не стоје, већ леже даље један од другог, а начин овлаживања је максимизиран методом редовног прскања из пиштоља за распршивање.Процес прскања се врши два пута дневно паралелно са хлађењем јаја.Таква техника разређује љуску која помаже пилићима са минималном енергијом да изађе из јајета.

Ако се температура и влажност правилно одржавају, може се добити легло пилића из 95% јаја.

У одсуству ситуације више силе и одступања, ваљање би требало да почне 17. дана и траје око 5-6 сати, након чега се ново излежени пилићи остављају у инкубатору још 6 сати да се добро осуше.

Могуће је активирати процес насадивања методом равномерног загревања свих јаја.У том циљу, препоручује се да се промени положај јаја који се налазе на ивици лежишта инкубатора са онима у централном делу.

Ако се задовоље сви услови, сачекаћете док се ове препелице не преплићу

Хладна јаја

предуслов за правилан процес инкубације, који се проводи два пута дневно ујутро и прије заласка сунца отприлике у исто вријеме.За хлађење је довољно отворити поклопац инкубатора за четврт сата, тако да температура падне на жељену границу.

Неке нијансе

Постоје инкубатори у којима не постоји функција да се јаја окрећу аутоматском методом, у овом случају, они ће морати да их претварају до 6 пута дневно.Ако изоставите овај тренутак, постоји велика вероватноћа смрти пилића, који ће се држати унутрашњег зида шкољке и неће моћи да изађу.

Неки узгајивачи тврде да је, према новим подацима, инкубација ефикасна чак и без превртања јаја, али већина пољопривредника и даље остаје верна старој провереној технологији.