Правила за инкубирање патка јаја Патке

Вештачки излепљена живина из јаја назива се инкубација. Такав процес је уобичајен за пољопривреднике који узгајају живину, укључујући патке. Да би се гарантовао нормалан развој и закључак здраве патке, неопходно је да се правилно инкубира и да се придржава успостављене технологије тачно да би се избегла неизбежна грешка.

Да би ефикасно уклонили пачиће из јаја, морате знати правила њихове инкубације

Избор и складиштење јаја за инкубацију

\ т

Патка јаја се разликују од пилића по изгледу и запремини. Они су већи, тежи и прекривени дебелом, порозном љуском зеленкасте боје. Пре полагања у инкубатор, треба их пажљиво прегледати и одложити оне на чијој површини су означени недостаци. Од тога зависи количина и квалитет легла.

Патка јаја морају бити правилно ускладиштена.У просторији у којој су пресавијени, температурни режим треба строго да буде у распону од 8 до 13 ° Ц, а влажност ваздуха од 70 до 75% . Приликом складиштења, потребно их је преврнути три пута дневно, што ће осигурати максималну валивост приликом полагања у инкубатор. Важно је запамтити чињеницу да је валивост свјежих јаја већа од оних које су већ лежале.

Инкубација патакадонекле се разликује од инкубирања кокошјих јаја. Међутим, у оба случаја вреди користити јаја од родитеља у посебно одабраним стадима, што ће осигурати ваљање до 90%.

Пачја јаја имају различиту технологију инкубације од пилића

Неке нијансе инкубације

Да би се максимално повећала производња патака, током читавог процеса инкубације, а одвијају се у одређеном периоду, треба их преокренути најмање 6 пута дневно. Стога се препоручује да се одлуче за аутоматске инкубаторе како не би биљежили колико је пута државни удар извршен.

Пре полагања јаја, стављају се у топлу просторију и загријавају на температуру од 25 ° Ц, након чега се стављају у кутије за инкубацију, стављајући их лежећи (постранце). Понекад за додатну поузданост, јаја се фиксирају металном мрежом.

Кључне тачке које гарантују максималну излегу патака када се инкубирају код куће:

  • висококвалитетни инкубатор;
  • тачно придржавање инкубације;
  • квалитет јаја.

Пачићи из инкубатора ће бити узгојени на време са:

  • равномерно загревање;
  • стални температурни услови и влажност ваздуха, који су наведени у табели било којег додатка за инкубацију;
  • Приступ свежем ваздуху и добра вентилација.

Патка јаја потребуетса за добра вентилациа.

За прање или за прање

Пре полагања пачјих јаја у инкубатор, они морају бити правилно одабрани. Ако су јако прљави, можете их опрати њежно, не заборављајући на томомент дезинфекције са слабим раствором калијум перманганата.Дезинфекција је потребна јер се патке јаја често инфицирају салмонелом, плијесни или гљивама.

Препоручује се прање јаја ако су онечишћене више од 50%, у супротном, боље је напустити овај процес, који може оштетити љуску и негативно утицати на излегу. Неки пољопривредници категорички не препоручују прање јаја прије полагања, како не би оштетили кутикулу. Међутим, у дивљини (иако не произвољно) патке се не плаше да перу јаја, крећући се око њих својим влажним шапама и перјем.Колико ће људи, толико мишљења о томе бити, али једна ствар је јасна - ако се одлучи да се опере, онда то треба урадити веома пажљиво!

Опрати или не опрати јаја - сваки пољопривредник одлучује сам за себе

Фазе развоја ембриона током инкубације

Током инкубације, ембрион пролази кроз четири фазе развоја.Технологија којом се врши инкубација пачјих јаја мора се без сумње придржавати, иначе ће негативно утицати на излегу.Овде грешке су неопростиве.Све параметре и режиме треба поштовати, само у овом случају могуће је говорити о могућности максималног излегања патака током инкубације код куће.Пре почетка процеса, пожељно је добро проучити процесну технологију како се не бисте оштетили својим рукама.

Прва фаза траје недељу дана након што су јаја положена у инкубатор.Током овог времена, формирају се унутрашњи органи патке, забележен је откуцај срца и сам ембриондостиже 2 цм. Интензитет дисања се постепено повећава, а кисеоник који се конзумира из жуманце замењује се оним што улази кроз поре шкољке. У овој фази је важно оптимално и равномерно загревање јаја на температури од 38 ° Ц и влажности у инкубаторској кутији од најмање 70%.

Друга фаза по ~ не осми дан од полагање јаја во инкубатор. У овом тренутку, костур патке почиње да се формира.

Према упутству, температура треба да се спусти на 37,8 ° Ц, а измена ваздуха унутар инкубатора, напротив, повећава се отварањем додатних отвора за вентилацију. Због чињенице да пачја јаја садрже много масти и најмање воде, могу се прегријати током инкубације, тако да је право да их хладите два пута дневно. Ова технологија укључује отварање врата инкубатора за четврт сата, након чега се препоруча прање јаја са слабим раствором калијум перманганата или распршивањем са спреј боцом, која додатно хлади и спречава прегријавање ембрија. Код куће, цијели процес хлађења не би требао трајати више од 25 минута.

Да би се спријечило прегревање јаја, врата инкубатора треба периодично отварати

.

Трећа фаза развоја почиње 18. дан након полагања.У овом тренутку, температура је подешена на 37,8 ° Ц, влажност у трећој фази инкубације је смањена на 60%. У таквим условима, размена топлоте у јајима расте и температура се повећава на 40 ° Ц.

У последњој фази, патке се уклањају. Док се патке јаја разликујуможе се лагано омекшати чврстом љуском прије почетка четврте фазе, чиме се олакшава уклањање пачића.У ту сврху повећава влажност и вентилацију унутар инкубатора.

Ако се не догоде грешке, одржава се температурни режим, влажност и други параметри, затим се пачи из инкубатора узимају након 26-28 дана.Такви услови су наведени у упутствима за инкубацију.

Таблица инкубации патој ајца

70) Влажност,% ]
Период Термин, дан Температура, ° Ц Турн (колико пута дневно)
1 1-7 38.0-38.2 70 4
2 8-17 37.8 60 4-6
3 18-25 37.8) 60 4-6
4 26-28 37.590

Пачићи се отварају отприлике 28 дана након полагања јаја у инкубатору

Најчешћигрешке инкубације

Максимална инкубација живине у инкубатору зависи од целог броја п \ тфактори отрова.Често неискусни фармери праве мање грешке, што у коначници утиче на количину и квалитет легла.

Да би се осигурало равномерно загревање јаја, препоручује се да се мешају према шеми пре хлађења.То јест, они који су на ивицама пладња да се крећу у средини и обратно.Пилићи су често екскомуницирани из гнијезда, стога се јаја у то вријеме хлади, што спрјечава прегријавање ембрија.Кокоши инкубирају јаја одговорније, тако да прегревање чешће постаје узрок смрти ембриона, али током прегријавања инкубације -најчешћа појава!

Озбиљне грешке које утичу на здравље будућег потомства: прегревање ембриона, недовољна влажност и недовољан број преврата.

Након што је излегнуће завршено и рођени су сви пачићи у инкубатору, преносе се у посебне кутије опремљене вентилацијским отворима.Патке у таквим кутијама чувају се у просторијама у којима је температура ваздуха у подручју од 20-24 ° Ц.

Маса стандардне једнодневне патке треба да буде у распону од 60-70 г и зависи од масе јајета из којег је закључен.

Без обзира на то колико проучавате књижевност, у вези са правилима инкубације, најбољи учитељ је још увек искуство које вам омогућава да одлучите да ли да оперете јаја, или не да се опере, како да их правилно уредите и колико пута да се окренете.Пре него што ће сваки пољопривредник отворити нове аспекте ове науке, стечене на сопственом искуству!