Правила за формирање грожђа

Грожђе је вишегодишња биљка, богата укусним и атрактивним плодовима, али ће дати великодушну жетву онима који, не штедећи времена и енергије, брину о њима дуги низ година. Важан корак у узгоју ове културе је формирање винове лозе у једном рукаву.

Обликовање у 1 рукаву - опружање опруге

Зашто нам је потребно рукава

Популарност грожђа међу вртлацима аматера и професионалцима који се баве трговином зарадила је грожђе активним растом, флексибилношћу, лакоћом формирања грмља. На крају крајева, ако погледате винову лозу, постаје јасно да је ово нека врста лијане. Његова посебност лежи у чињеници да дужина њених грана - петљи достиже неколико метара, плетећи све што расте у његовој близини. Стога је задатак бриге орезивање изданака и формирање рукава, иначе нећете чекати велике и слатке плодове, а врт ће изгледати као џунгла. Винограду се може дати облик који вам се свиђа и погодан је за специфичне услове. Ово ће испунити оригиналност и омогућити рационално кориштење било којег простора, врта, украсити терасу или сеоску кућу.

Грожђе без резидбе расте ван контроле и дивља

Разенвизуелна лепота, формирање грма је такође важно за саму биљку. Као резултат, правилна нега побољшава приступ сунчевој светлости, циркулацију ваздуха, што утиче на квалитет, количину и укус воћа.

Рукавац је винова лоза која напушта главну биљку и формира се током дугог периода.

Рукави могу бити различитих дужина, зависи од сорте, типа, развоја биљке, формирања грма и других фактора.

Принципи формирања и резидбе грожђа

Једно од главних места у збрињавању жбунасте културе је формирање рукава, односно квалитетно и правовремено обрезивање. Важност овог процеса је да количина жетве, атрактиван изглед и укус плодова зависе од праве бриге. Рукави обављају важну функцију испоруке воде, испоручују потребне хранљиве материје које апсорбују коријени из земље и са соком стижу до лишћа и гроздова. И у супротном смеру, у процесу фотосинтезе, листови производе супстанце које се достављају у коренски систем.

Формирање у 2 рукава са вертикалном подвезом од избојака

Свака сорта грожђа има своју количину и дужину рукава, која се одређује за сваку врсту појединачно. Временски услови, влажност, старост биљног утицаја.

Вредност формације за плодност грма:

 • повећање приноса, побољшање укуса бобица;
 • олакшава рад особе са биљком;
 • повећава заштитну функцију грожђа у болестима, грмље мањесклони штеточинама
 • , штите од мраза.

Обликовање грожђастог грма

Да би грму дао одређени облик, прво уклоните све корене слабе и неразвијене гране, и површинске корене.Затим можете почети да формирате, с обзиром на облик који је претходно изабран за грм.Обрезивање је потребно једном годишње, с времена на вријеме уклањати младице.На крају плодног периода оставите само један или неколико главних јаких избојака, што олакшава њихово склониште за зиму.

​​

Правилно орезивање у складу са свим правилима доприноси отпорности грмља на негативне ефекте агресивних спољних фактора.

Сорте облика грмља

Обрезивање грожђа, као и давање одабране форме, између осталих неопходних техника у збрињавању биљака је веома важан аспект.Ако желите да добијете велику и квалитетну бербу грожђа, не треба занемарити тако важну фазу култивације да бисте уштедели време.Пракса показује да ова фаза бриге игра важну улогу не само за раст, већ и за одрживост и развој културе.

Формирање грма у два рукава

Ако не формирате грм грожђа, онда ће се сва његова снага усмерити на раст избојака, а плодови ће пасти краткиколичина потребних супстанци.

Заједно са орезивањем, давање облика грму је једна од најтежих за учење, али истовремено и занимљив, оригиналан, креативан рад на винограду.

Обликовање хоризонталног кордона грма

Главне врсте образаца:

 • цапитате;
 • цуппед;
 • вентилатор;
 • Кордон једноструке и двоструке руке.

Како одабрати облик грма

Задатак који се лако рјешава резањем грмља винове лозе је његово постављање у простор. На крају крајева, грмље се може направити тако компактно колико и величина врта или винограда. Можете послати у правом смеру, подесити смер нових снимака.

Стандардни облик растућег грожђа

Сваки млади грм у првим 3-4 године живота се обрезује, добија посебан облик и ствара се костур. То се ради како би се повећала количина и квалитет бобичастог воћа, као и олакшала брига о биљци. У будућности, овај облик треба само одржавати, годишње проводити обрезивање нових изданака. Правилно обрезивање помаже грму да се носи са неповољним природним и временским условима и болестима.

За настајање 1 рукава за прву годину, остављен је 1 вадак грожђа

Дакле, улога коју је одиграо избор исправне форме. Рукави, вишегодишње гране, служе као подлога за грмове грожђа, али и акумулирају хранљиве материје.

Метода формирања у једном рукавцу

Да би се формирао грм грожђа, жељени облик треба више од једне године. Обликовање се одвија током 3-4 године постепено. Важан период за грожђе је прва година након садње.

Задатак овог периода за вртлара је да развије једног снажног,снажан, здрав грожђе.

Формација почиње када цвату пупољци, тј. Појавом младих младица. Пошто је остао само један снажан ударац, сви остали процеси грожђа морају бити уклоњени. Неопходно је пажљиво изабрати бекство, здраво, снажно и најмоћније на грму. У почетку, за стабилност грма, потребна му је подршка. У овој улози дјелује дрвени клин, касније може бити решетка. Овај метод је згодан, омогућава вам да лако и без потешкоћа сакријете излаз из зиме.

Прву годину на рукаву се прави регуларни фрагмент вишка изданака

Корисни савети за обликовање

Постоји неколико важних тачака које треба узети у обзир да би се правилно обавио рад на формирању рукава. Ово ће помоћи да се добије великодушна берба:

Алати којима се обављају радови на формирању грожђа морају бити чисти и оштри да не би проузроковали болест кроз сечку изданака, а лоза се може оштетити употребом тупог инвентара - маказа и шкаре.

У јесен, грожђе у 1 рукаву мора бити исечено

У пролеће треба да исечете вино које је воће у прошлој сезони. Избоји који извиру из корена су подложни сечењу, дубље се режу у земљу.

Дужина и број рукава, у различитим врстама и сортама усева, утичу на број кластера, квалитет усева. На крају крајева, довољна количина сунчеве светлости ће обезбедити развој биљке, раст бобица и повећање нивоа шећера.

Развој дрвета,након 4 године узгоја, овиси о климатским увјетима, количини влаге, типу тла, примјени пољопривредне технологије у винограду и повећава се с годинама грмља.

Замена рукава

Након неког времена, рукави грожђа остаре и умиру. Пре свега, ово се дешава на:

 • непрописно збрињавање;
 • грешке приликом сечења трса;
 • оштећење клице;
 • температурне варијације;
 • болести.

Лак рукав на грму је лако приметити, али то ће потрајати. Идентификовање болног рукава није тешко. Вијци на њему полако расту, слаби су по изгледу, очи се не развијају, споро расту. Са недовољном количином витамина за раст и развој у рукаву на лози, очи које су раније биле способне да пресуше.

Замена старог рукава у јесен

Још један знак да је рукав неисправан је појава младих јаких изданака на дну рукава. Они израњају из успаваних пупова, расту, добијају светлу боју и велике листове. Ови млади изданци ће заменити мртве делове рукава, а њихов вишак ће бити уклоњен.

Задатак пољопривредника је да идентификује старење оружја и да их замени, јер нема жетве на слабим и болесним гранама.

У просеку, рукав грожђа даје плодове за 4-6 година и директно зависи од исхране биљке и поштовања услова за виталну активност грожђа.

Након завршетка радова на обликовању грма, и даље постоји потреба да се обавља обрезивање сваке године.плодни рукави, на вријеме да замијене старе, који већ не испуњавају функције рукава, и формирају нове.