Правила узгоја грожђа у првој години

Ако одлучите да почнете узгајати грожђе, препоручује се да прво проучите опис сорти, правила садње и удварања. Важно је не само улагати рад, већ и добити позитиван резултат, добар принос. Да би саднице доносиле плодове, потребно је да организујете праву негу у првој години узгоја. Приликом садње важно је оплодити земљиште, напунити га корисним минералима. Препоручује се да се придржавате свих правила и да знате у ком периоду можете почети са садњом младица и резница.

Брига за гроздов грозд в годината на засадаване

Како правилно култивисати културу

Ако сте већ одлучили коју врсту грожђа желите да узгајате, онда је вријеме да припремите земљу, направите ознаке и започнете процес. Да би се добила добра жетва, не препоручује се садња резница близу једне од других. Услови садње зависе од сорте грожђа на територији. Ако је култура средње висине, а грмови нису велики, онда растојање између садница може бити и до једног и по метра. Ако садите покривну сорту, онда удаљеност не би требала бити већа од два и по метра. Ако је сорта откривена, онда удаљеност није већа од два метра.Можете да узгајате грожђе на слону, нагиб не може бити већи од десет степени. Да би се на таквој површини постигао добар принос, препоручује се пресадити саднице и резнице. Процес засађивања културе на малом простору, у дворишту или кућици ће трајати дуго и одвијат ће се у неколико фаза. Прве године морате слетети неколико редова и чекати три године. По истеку овог времена, поправите резнице у близини куће, зидове, шупе. Оплодити земљу пре садње.

Садња резница и садница

Да би култура добила ултраљубичасто зрачење са свих страна, мора бити засађена у правцу југ - сјевер. Резнице се секу у доњем делу, до екстремног ока, б у горњем делу. Можете садити резнице које су досегле шездесет центиметара. За почетак резања, доњи део треба да се натопи у топлу воду три дана. Шансе да ће стабљика почети и принос ће бити педесет посто од стотину. Саднице дуге двије године сади се у јамама, након скраћивања и намакања коријена. Да би сорта добро подносила мраз, мора се дубоко засадити. Ако садите у јесен, онда припремите саднице за зиму и мраз, покријте их. Зелене саднице се препоручују за садњу у пролеће, у мају. Приликом искрцавања користите топлу воду и направите бунаре за одвод кишнице. Пре садње сорту држите на отвореном, на тамном месту, али само ако је време сунчано и вруће.

Постављање садница по пошти на пролеће

Брига за грожђе

У првој години култивације, важно је исправноорганизовати негу грожђа.Припремите земљу пре садње, додајте неколико канти хумуса и пепела у тло.Можете користити хемијско ђубриво које садржи минерале.Потребно је користити ђубриво или залијевање само за вријеме слијетања.У првој години узгоја, не препоручује се снажно оплодити тло, јер ће то дати снажан раст, винова лоза неће довољно добро зрели, ау зимском периоду године садница може да се смрзне, а не попусти.После садње и током периода култивације, културу треба обилно залијевати.Ако сте посадили садницу у земљу након петог маја, онда би наводњавање требало да траје до петнаестог августа.Са снажним растом изданака, сваких двадесет пет центиметара чине рукави пасторака.Корен и горњи део грма се равномерно развијају.Што је грм растао, то је бољи корен.

Додатни савети за негу грожђа

У првој години узгоја грожђа треба посветити посебну пажњу, јер је то ваша будућа жетва.Гнојење природних или хемијских средстава није потребно.У првој годинидовољно је заштитити грожђе од штеточина .Обратите пажњу на заливање тла и попуштање тла, јер у првој години морате формирати винову лозу.Главна правила за бригу о грожђу у првој години укључују:

  1. С појавом пупољака, попустите тло око грожђа.
  2. Уклоните коров, то ће помоћи корену да се боље стврдне.Веед покупи влагу.
  3. Изгледом лишћа уклоните слој земље.
  4. Грожђе треба да се каље, да би се то урадило, направити рупу око саднице.
  5. Корени који су настали у делу трупа морају бити уклоњени у августу.То ће помоћи да се издрже мраз.
  6. У јесен или крајем августа, корен је прекривен прајмером (слој од десет центиметара).
  7. Воде се једном у седам дана (десет литара воде по грму винове лозе).

У процесу наводњавања можете користити лагани прелив.

Како правилно везати грожђе

Да би се створила винова лоза, да би се добила добра жетва, након зимског периода, у пролеће, важно је организовати гроздове подвезице.Подвезица ће помоћи да се избегне:

  1. Гљивице болести, све врсте болести.
  2. Ефекти инсеката, мољаца, разних врста штеточина.
  3. Неправилно формирање грма.

Подвезица ће обезбедити добар принос, квалитетне бобице.За исправну подвезицу важно је одабрати прави материјал.Није препоручљиво користити линију за риболов или најлонско уже.Добро прилагођена тканина која не штети изданцима.Акције су важне јер је у првој години, током раста лозе танко, а добар принос може да јој нашкоди.Процес везивања је подељен у неколико фаза.У првој фази, плодне гране су везане за доњи ред (тако да су хоризонталне), а зелене гране су вертикалне.То ће побољшати њихов раст, то ће бити једнообразно.Друга фаза, након достизања величине од двадесет пет центиметара.У периоду формирања и сазревања бобица, подвезица треба да се редовно обавља, а то може бити и једном у две недеље.

​​

Метода гроздова грожђа у првој години

правилно оплодити саднице

Саднице ђубрива почињу од тренутка искрцаја, а затим чине земљу. Нахраните земљу пепелом (три чаше), ђубривом (две канте). На почетку зрења, до једне године, саднице се оплођују два пута годишње. Избоји, који расту до петнаест центиметара, хране се нитрофоском. Потребно је придржавати се ове пропорције: десет литара воде и осамнаест грама нитрофоске. На крају љета, када избојци достижу велику величину, горња дресура се врши фосфатом и калијум сулфатом. Да бисте припремили храну, придржавајте се овог односа: десет литара воде, двадесет грама фосфата, дванаест грама калијума. Када се на виновој лози појаве плодови, препоручује се гнојење три пута. Први период у мају, четрнаест дана пре цветања. Када су избојци везани и када је уочен активан раст, производи се друга храна. Од средине јула до средине августа, препоручено је да се организује треће храњење. Потребно је нанети ђубриво и прелив на коренском месту. Радијус примене корисних супстанци је један метар. Да би се повећао ниво утицаја хранљивих материја на грожђе, потребно је дубоко нанети врх. Можете направити удубљења, ћелије дубоке педесет центиметара. Правилна њега ће помоћи да се добије добра жетва.

У процесу узгоја грожђа, важно је узети у обзир и посматрати, проћи кроз све фазе. Неопходно је да се младице правилно залијевају на време, посебно у летњој сезони. У јесен акција је престала, јер је изабранакултуру за припрему за зиму.У припреми и зимовању активно учествовати.Корен не сме да се смрзне.За заштиту тла, филма, пепела, борових иглица, додатног пода.Ниво продуктивности, плодности и укуса бобичастог воћа зависи само од вас.