Правила узгоја голубова

За многе узгајиваче, узгој голубова код куће постао је омиљени хоби, али се испоставило да се ове птице могу узгајатии за декоративне сврхе, и за добијање укусног и здравог меса.За ово идеално месо узгаја голубове.Како се голубови рађају код куће и који садржај им је потребан, морате о свему томе размишљати унапријед.

Избор расе

Обично се расе домаћих птица користе за узгој, са мање проблема него са дивљим представницима.Домаћи голубови су незахтјевни у бризи, храни и лако се прилагођавају условима живота у заточеништву.

Постоје три врсте пасмина различите намене.

  1. Лет или спорт.Узгајају се за учешће на такмичењима, изложбама.Свака врста летака се одликује лепотом лета.Због тога се неколико врста узгаја у голубарницама.
  2. Декоративно.Такве птице необичне и лепе боје погодне су за изложбе, често се користе на свадбама и другим прославама.
  3. Месо.Ове птице су брзо постављене.и разведени од клања.

Многи људи га узгајају како би добили не само укусно, већ и дијететско месо - 100 г производа садржи само 294 кцал. Изгледа као месо голубова попут дивљачи (патка или гуска).

Аррангинг довецоте

За квалитетан и успјешан узгој голубова бит ће потребно изградити голубарник.

  1. Најудобније станиште за птице биће просторија у облику кавеза на отвореном, ограђена мрежом и опремљена прозорчићем за слијетање.
  2. За сваку птицу потребно је изградити засебну ћелију, јер голубови воле простор.
  3. У сваком одјељку постављен је метални сталак, обојен у одређену боју. Голубови су у стању да разликују боје, тако да ће се након доласка увијек вратити на своје мјесто.

Услови притвора

Држати младе залихе одвојено од старих особа. Такође, одвојене голубове различитих раса треба поделити у одвојене ћелије. Одвојено одвојите кавезе за болесне птице и парове.

Приликом држања великог броја птица, неопходно је прибавити потврду о њиховом здравственом статусу и санкцију за дозволу за њихово задржавање.

Голубица треба да буде топла, без пропуха, али са добром вентилацијом, јер птице требају периодичну вентилацију. Зими, просторија се загрева напољу, како би се спречио ризик од болести и смрти птица. Обично се ван просторије загрева са пеном.

Унутрашња температура не смије пасти испод 10 ° Ц без обзира на годишње доба.

Повремено чисте просторије - уклањају остатке хране, отпад, стару простирку, оперу хранилице и пију да би се спречила појава глодара и разних инфекција.

Редовно чишћење се врши једном сваких 10 дана зими и једном седмично љети, опћим чишћењем и дезинфекцијом једном сваких шест мјесеци.Након темељитог чишћења стана врши се избјељивање сваке ћелије, укључујући површину стропа и пода.

Гнезда

У свакој просторији треба да се налази гнездо - обично власник гради рам и птицу гради гнездо из сваког пода - сламе или сена.

Оптимална дужина гнезда је 80 цм, ширина је 40 цм, а висина 30 цм.

Такве конструкције, које се могу уклонити у било које вријеме, погодне су за чишћење и замјену стеље.Након завршетка парења и подизања пилића, гнезда се уклањају из голубарнице како би се ослободио додатни простор.

Број гнезда мора бити већи од броја стоке, како би се даље избјегавале борбе између птица.

Набавка птица

Обично, за узгој и парење голубова, узгајивачи купују пар - мушки и мушки.Често и мушкарци и жене

и проналазе партнера за себе - можете их уочити пријатним односом једни према другима.

По тежини и величини, мужјаци су више женки, ау сезони парења почињу да се брину о свом партнеру, изводећи око њеданцингФормирани пар је увек нераздвојив.

За узгој је боље изабрати појединце средње величине, јер су превелики и мали и имају слабу репродуктивну функцију.

Перје мора бити глатко, чисто и глатко.Изаберите здраве птице без шепавости, рана, неприродно растућих и избочених перја.

Приликом куповине, требало би да тестирате способност летења птице и проверите потребу за храном и пићем.

Перје би такође требало пажљиво испитати за перје.Заражени, летаргични и слаби појединци се одбацују.

Пубертет

Спремност за репродукцију јавља се у шестомјесечном добу, али први процес парења почиње у старости од једне године, а неке се репродукују тек од 2 године старости.До овог доба, птице су добро развијене имунитет и репродуктивни систем.

Сваке године продуктивност голубова се повећава и постепено се смањује од пете године живота.

Голубови, који се држе у заточеништву током зимског периода, додатно се хране храном за витамине, тако да су јајне љуске и коштано ткиво излеглих пилића јаки.

Припрема за оплемењивање

За успјешан и квалитетан узгој, 2-2,5 мјесеца прије процеса парења, потребно је одвојити голубове од заједничког јата.Одабране птице пружају уравнотежену исхрану, која се састоји од витамина и минерала.

Обично брак започиње средином прољећа, па се узгајивач мора ухватити у касну зиму или рано прољеће како би се припремиоголубињак - очистите, дезинфикујте и опремите гнезда.

Правила и методи репродукции

За париж се користат само младите и една врста животиње, да би се избегло мешање крви.Уочи процеса парења почиње сезона парења, када се мушкарац удвара женки, гурајући око ње.

Женке имају један јајовод и један јајник, мужјаци имају два тестиса.Оплођење јајника одвија се на левку јајовода и тек након завршетка процеса.Након тога, пар прави лет за парење, а женка лети у гнијездо да положи јаје.

Постоје два начина да се голубови паре код куће, од којих сваки има своје нијансе и особитости.

Натурал

Парење голубова је природно погодно за држање великих популација једне пасмине у заједничкој просторији.У таквим условима, мужјаци сами бирају женке.

Код природне селекције, пар има раније и већу продуктивност од парова који су изабрани за принудну оплодњу.

Читав проблем је што мужјаци постају агресивни током присилног парења, проводе мало времена са другом половицом, тако да се дуго размножавају и процес није увек продуктиван.

Принудно

У овом случају, одгајивач бира здраве, не превелике појединце који добро једу и имају карактеристике лета.Женка и мужјак су смештени у једну кутију, обично ноћу и затворени.Ујутро након парења, птице се враћајупретходна станишта.

Чињеница да је процес парења био успјешан показат ће се понашањем птица - оне ће сједити једна поред друге и обратити пажњу једна на другу.

Место на којем се одвија процес узгоја не може се уклонити, јер ће у њему птица градити гнијездо за будуће потомство.Ако жена изабере друго место, кутију треба преместити и поставити тамо.

Инкубација

Ефикасност у голубарнику зависи од полагања јаја.Млади или старији појединци могу носити једно јаје, сексуално зрело - 1-2 јаја.Могуће је одредити спремност жене за полагање јаја својим понашањем - она ​​постаје неактивна и већину времена проводи у гнијезду.

Типично, квачило се јавља 12-15 дана након парења.У првој седмици након полагања јаја, женка не треба узнемиравати.После овог времена проверава се ембрион.

Јаје је усмерено на светли извор светлости, онда је откривен ембрион - изгледа као црна тачка са бројним венама.Модернија техника тестира јаја кроз овоскоп.

Важно је запамтити да уклањање јаја из гнијезда није дозвољено на кратко вријеме, иначе ће се прекомјерно хладити и бити непогодни за добијање новог потомства.

Период инкубације, женски и мушки су заједно, инкубирајући пилиће редом.Обично процес од времена полагања јаја до појаве пилића траје око 30 дана.

Храњење и негу пилића

Ново потомство потпуно зависи одОд својих родитеља, пилићи се рађају слијепи и хране се млијеком садржаним у гуши женке.Након 2 недеље, женка или мужјак храни гнијезда меким зрном.

Храњење првог, другог и наредних пилића одвија се у различита времена, тако да се њихов раст и развој такође разликују.Најслабији појединци могу умрети без чекања на храњење.

Почевши од 3-4 недеље, млади су потпуно спремни да пређу на исхрану одраслих.Млади мужјаци и жене имају добар апетит и константно требају храну и чисту воду.

Житарице чине основну исхрану птица.Као облоге дају вапненац и дробљену креду.

Храњење одраслих

Уз храњење зрна одраслих голубова, додајте:

  • плодове;
  • поврће (мрква, кромпир, јабуке).

Стопа за голуба по дану је око 50 г хране.

Ако се бавите узгојем месних пасмина, поред наведене листе производа додајте и сецкани грашак и кувана јаја.

Да би се очувале декоративне особине перја, птице се хране ланом и репицом.

Важно је да се кућним љубимцима обезбеди чиста и свежа вода, тако да се она мора мењати најмање једном дневно.

Брига о голубовима током лета није тешка, јер птица лети рано ујутро из голубињака и враћа се кући увече.За то вријеме власник треба по потреби очистити собу, ставити свјежу храну, залити чистомводе.

Узгој и узгајање голубова код куће је проблематично, али се исплати, поготово ако за то користите говеђу пасмину. Поштујући сва правила становања, храњења и неге одраслих и младих животиња, можете постићи високу продуктивност.