Правила садње трешње у јуну Цхерри

На свим окућницама се налазе усјеви вишње, али се садња трешње ретко изводи у јуну, јер значајно смањује могућност преживљавања биљака у тлу. Стручњаци препоручују садњу у прољеће или јесен. Међутим, ако не постоји таква могућност, а желите да засадите и узгојите добро дрво, морате знати неке карактеристике.

Правила за избор садница

Опасно је садити трешњу у јуну, јер се земља снажно загрева од сунца, што може негативно утицати на биљку (раст се успорава, број јајника и плодова се смањује идуће године и постоји ризик од многих болести). Да бисте умањили будуће штете, морате да одаберете праву садницу. Поступак треба спровести према неколико правила.

 1. Важно је имати на уму да ће болесни коренски систем садница довести до непосредне смрти стабла, па изаберите само оне узорке које карактеришу здрави корени.
 2. Оптимална старост младица је 2 године. Такви узорци су отпорнији на промене температуре ваздуха и мање изложени болести.
 3. Све саднице које ћете купити треба засадити резницама. То ће им омогућитимаксималну заштиту од неповољних фактора (суша, обилно сунчево зрачење и врело тло).
 4. Коренски систем мора бити затворен тако да бактерије које се активно развијају на високим температурама, које су много опасније љети, не улазе унутра.

Припрема површине за садњу

Активно плодоњење трешања се посматра када биљка добије довољну количину сунчеве светлости.Због тога је потребно слијетање на добро освијетљеним просторима.

Минимална удаљеност садница од зграда или баријера треба да буде 4 м. То ће осигурати максимално осветљење и спасити младу биљку од ветровитог времена.У непосредној близини ограда у зимском периоду долази до обилног накупљања снијега.Ово даје дрвету максималну заштиту од смрзавања тла.

Ако желите да засадите младо дрво у јуну или јулу, онда место слетања не мора бити лоцирано на повишеним површинама.Чак и ако се подземна вода приближи тлу од 3 м, топлота тла ће испарити влагу и спријечити уништење кореновог система.

Боље је садити трешње у црном тлу или у глинастом земљишту.Карактерише их висока плодност, која ће обезбедити високе приносе током плодоношења.Тло би требало да буде ниско у киселој основи.Ако пређе 4%, онда би земљиште требало подметнути.На 1 квадрат.м. вртлар мора направити 1 кг креча.

Припрема на градилишту утиче и на то колико брзо ће се биљка укоријенити на овом месту.Уобичајено је да се земљиште копа неколико мјесеци прије садње садница.Током копања, уклоните све стране предмете (камење, коров и стакло) са земље.Након тога, потребно је хранити земљу са довољном количином хумуса.На 1 квадрат.м. треба да буде 10 кг ђубрива.

После неколико недеља, земља се напаја минералним ђубривима (20 г калијум нитрата и 30 г суперфосфата се разблажује у 10 литара воде).Ова мешавина се наводњава: на сваких 50 цм улијте 2 л раствора.У јесен се додају минералне компоненте у облику суперфосфата (50 г на 10 литара воде).На 20 литара се улило у сваки квадрат.м.

Копање рупе за садњу

Садња трешања током лета без претње смрћу може се обавити само ако је рупа за садњу правилно припремљена.Уобичајено је да се кува у мају.За почетак, рупа је ископана - 50 × 50 цм.Такве димензије помажу у заштити сјемена од обилне топлоте и побољшавају стопу преживљавања, јер дубоке рупе неће дозволити коријенском систему да се укорени.Горњи слој земље је остављен у близини.

Када је цео поступак завршен, пређите на распоред рупе.Садња биљке је потребна само након што је у рупу постављен клин до дужине до 80 цм.Ова подршка ће заштитити младо дрво од вјетра и кише у јесен.

Правила за садњу

Упуте за садњу у корацима се састоје од сљедећих корака:

 • саднице се стављају у рупутако да се налази на југозападној страни ослонца;
 • узмите малу количину горњег слоја земље и направите брдо унутар отвора до 35 цм од њега;
 • унутар формираног брежуљка у који се поставља коренски систем резања формира се мала удубина;
 • коријени су равномјерно прекривени горњим слојем земље, пажљиво штанцани;
 • ​​
 • Млада биљка је везана за подлогу и залијена са 10 литара топле воде.

Брига за усеве вишње

С обзиром на то да вруће вријеме може довести до великог броја штеточина, потребно је да се биљци обезбеди одговарајућа нега.

 1. Висококвалитетно заливање.Треба га обављати у интервалима од 10 дана.Испод сваког грма трешња сипати најмање 15 литара воде.Након што се земља мало осуши, морате је орати и уклонити све корове који се налазе у близини.Ово ће побољшати проток ваздуха у земљу и ојачати корене.
 2. Ђубрива почињу да се производе за 2-2,5 године након садње.У пролеће вишња треба доста калијум нитрата (50 г на 5 л воде), што осигурава формирање висококвалитетних јајника.Љети је боље напустити азотна ђубрива, јер негативно утјечу на ослабљена коријена.Јесенска дресура се састоји од коришћења хумуса (5 кг по 1 м2) и суперфосфата (30 г на 5 л воде).Треба да се измјењују с интервалом од годину дана.
 3. Обрезивање је да се уклоне оне гране које стварају сенку главног дела круне.Требало би бити предмет уклањања сувих и оболелих грана, штооднесите све хранљиве материје.

Закључак

Тачније је садити трешње у пролеће или јесен.Ово повећава његову отпорност на болести и климатске услове.Ако се придржавате свих правила за садњу и негу, стабло трешње ће вам служити више од десетак година, годишње одушевљавајући укусним воћем.