Правила садње и неге лешника Валнут

Најчешће заједничка лешник расте у мешовитим и црногоричним шумама.Може да расте, заузима пашњаке и сече.

Домашни лешници се посадуваат в фарме

. Биљка е широко распространена на Урал, Кавказ, Блиски Исток и Европа.

Постоји више од 100 познатих сорти дрвета које су престале да буду дивље.Хазел, која се често назива љешњацима, дуго је била култивисана биљка коју су многи вртлари почели садити.

Опште информације

Лешник (љешњак) је листопадно дрво или грм породице Бирцх.Његова висина може да достигне 10 м. Кронова је обично сферног, равног или јајастог облика.Кора леске је рашчлањена попречним пругама, а обојена је сиво-смеђом бојом.Коренски систем је површан и моћан.Листови лешника имају зашиљен, заобљен или овални облик, а њихова боја је тамно зелена.Површина плоча је мат.

Цветање лешника почиње у пролеће, пре цветања лишћа.На једном дрвеном љешу могу се наћи и златне минђуше и пиштољи, тј. Једнојезично дрво.

Хазел почиње да даје плодове 7–8 година након садње.Плод се јавља сваке године.Плодови имају величину не већу од 2 цм, су сферичне или овалне матице у плусусветло зелене боје. Свака стабљика садржи 3-4 ораха, али има случајева када је број плодова достигао 30. Они дозријевају у августу.

Први плодови се могу добити 7-8 година након искрцавања

Услови раста

Хазел је отпоран на хлад, али слабо реагује на директну сунчеву светлост. Превише нијанси ће узроковати да поклопац листа биљке промени боју, а дрво ће почети да доноси мање плода. Такође је важно заштитити биљку од поплава. Вода која тече у земљишту треба да буде на дубини већој од 1,5 м.Биљна лешник је најбоља на месту осветљеном и заштићеном од промаје: близу стамбених зграда, ограде или дрвећа са обимном круном.

У овом другом случају, потребно је одржавати удаљеност од 4–5 метара између њих, будући да површина љешњака варира од 16 до 25 квадратних метара. м

Избор тла

Главне карактеристике тла за узгој лешника:

 • висока плодност тла;
 • низак или неутралан ниво киселости;
 • добро одводњавање тла;
 • ломљивост.

Садња дрвета лешника у земљишту са таквим карактеристикама ће омогућити дрвету да брже узгаја корење, гарантује почетак плодности након 3-4 године живота.

Када се сади у црном тлу, препоручује се употреба ђубрива у облику компостног ђубрива и песка. Такав адитив ће побољшати пропусност ваздуха кроз колону тла, повећати пропустљивост влаге у земљишту. Тло са високом киселошћу пре садње младебиљке се третирају вапном по стопи од 500 г супстанце по 1 м2. м квадрат.

Стопа преживљавања лешника постаје ниска у случајевима када је засађена у мочварним, пјесковитим или стјеновитим тлима.

Песак ће повећати приступ ваздуху кореновкама лешника

Карактеристике слетања

Узгој лешника почиње са избором методе засађивања. Да би се то постигло, неопходно је јасно знати све начине на које се лешник може репродуковати у природним условима. Како расти хазел:

 1. Од резања.
 2. Вакцинација.
 3. Поделом.
 4. Размножавање семена.
 5. Репродукција наношењем слојева.
 6. Роот пуца.

Сваки од ових метода се спроводи у различито доба године и може да садржи припремне радове. Да би се провела инокулација, потребно је припремити стабљику у јесен, која се користи као графт, а сама репродукција се изводи у прољеће.

За успешан исход, ако се користи садња садница лешника, важно је знати како да се правилно засије. Морају имати добро разгранати систем корена и присуство 2-4 гране, чија дебљина достиже 1,5 цм, а дужина варира од 30 до 50 цм.

Хов то плант хазел:

  Ископајте рупу 60к80 цм.
 1. Напуните га компостом или хумусом (10-15 кг).
 2. Додати минерална ђубрива и земљиште узетих од одраслог грма или дрвећа.
 3. Приликом садње неколико садница, посматрајте растојање између јама (најмање 4 м), док је за сорте стабљике довољна удаљеност од 1–2 м.

Хазел Бушможе се узгајати из ораха

Гнездо

Постоји алтернативна варијанта садње лешника у отвореном тлу - гнијежђење.За његову имплементацију, вртлар копа велику рупу промјера 1 м. На својим рубовима саднице се налазе на удаљености од 50 цм једна од друге.Лешник засађен методом гнијежђења има изглед великог грма.

Пре садње се исећи коренски систем садног материјала, остављајући дужину од 20-25 цм.Корени се такође третирају кашом, која укључује стајњак и глину.После овог третмана саднице се стављају у јаме.Припрема јама за садњу треба да се изврши највише 14 дана пре садње.Садњу треба залијевати.За једну садницу користити 2 канте воде.Након заливања, гране се скраћују, остављајући не више од 25 цм дужине, а круг у близини дебла се меље са хумусом или тресетом.Слој малчирања не би требало да прелази 3–5 цм.

Да би се обезбедили додатни стимулативни ефекти на гранање и раст коренског система, баштовани продубљују вратне корене за 2–3 цм и не посипају земљу.Збијање тла се врши само у оним подручјима гдје ће се коријени ширити.

Због унакрсног опрашивања, грмови лешника се налазе у близини.Препоручује се да се у сусједству ставе представници различитих врста лешника.

Гнездење је погодно за формирање грмља лешника

Правила неге

Правилно спроведена нега ће помоћи да се одржи висок ниво приноса и спречи развој штетних болестиза плодне процесе.

Прво заливање садница може се обавити већ 7 дана након садње у тлу. 2-3 процедуре обилног наводњавања омогућит ће повезивање капилара тла, тло које се користи тијеком садње престат ће се одвајати од остатка земље и моћи ће одржавати разину влаге у наредних 3–4 године.

Прекомерни раст коренског система доводи до смањења приноса лешника. Потребно је извршити уништавање коријенских процеса у раној доби.

Поступак се изводи када је надморска висина почела изнад нивоа тла. Копање земље и резање испод базе ће бити ефикасно.

Исхрана лешника је важна како би се осигурао висок ниво плодоносности. За максималне резултате треба следити следећа правила:

 1. Амонијум нитрат се користи у пролеће.
 2. Употреба азотних ђубрива у јулу обезбедиће истовремено сазревање свих плодова дрвета.
 3. Грмови и дрвеће малог узраста или биљке које носе воће могу се хранити органским ђубривима (1 канта ђубрива на 1 квадратни метар).
 4. У јесен, лешник се храни калијумом и фосфором.

Још једна важна ствар у бризи о лешнику је спречавање задебљања грана. Формирајући круну грмља, баштован оставља од 6 до 10 најиздржљивијих и најудаљенијих грана. Биљке које су старије од 20 година постепено замењују младе. За успјешан рад уклоните 2 стара пуца годишње.