Правила ротације усева: шта садити након жетве репе

Становници почетком љета можда нису свјесни плодореда и хаотичног засађивања биљака, због чега производ који је настао постаје неупотребљив и смањује плодност тла.Да парцела увијек даје добру жетву и да производи нису подложни болестима, морате слиједити правила плодореда.

Добру жетву можете добити само ако се придржавате правила плодореда

Шта је плодоред

Ротација усева је доследна промена усева.Познавање правила садње поврћа и њиховог низа, смањује трошкове бриге о биљкама и смањује потребу за употребом хемијских ђубрива.Свака култура узима своје хранљиве материје у тлу, једну - више, другу - мање. И у зависности од измене поврћа, помажете локацији да допуни минерале уграђене у њега.

Ако сте исправно мењали поврће, можете постићи следеће резултате:

 • Добра жетва.
 • Очување биљака од дејства штеточина и болести.
 • Одржавање локације у добром стању.
 • Смањење потребе да пољопривредници користе хемикалије као ђубриво за земљиште.

Неко може бити уплашен ријечју плодореда и он ће помислити да ће бити тешко саставити низ за сјетву усјева.Довољно је познавати својства биљака које садите, а то ће вам помоћи да направите план за сјетву усева и њихову измјену.

Главна тачка измене култура је да се иста култура не ставља на исто место. Постоје мали изузеци у овом параграфу, али је боље измијенити културе.

Различите биљке имају различите нивое потребе за корисним супстанцама.Међу онима којима је најпотребнија плодност земљишта:

 • Кромпир.
 • Тиквице.
 • Купус.
 • Шпинат.
 • Целер.
 • Бундева.

Међутим, кромпир и купус могу бити посађени на једној парцели у низу за узастопне периоде жетве.Ово је први изузетак у ротацији усева.

Мъжата потребата за хранени за зема:

 • Мелон.
 • Патлиџан.
 • Краставац.
 • Парадајз
 • Беетс.

Најмање: лук, пасуљ, зелена салата.Према карактеристикама потражње у минералном тлу, можете направити план шта да се сади за шта.

Парадајз расте добро после репа

Сетва после репа

Имајте на уму да парцела мора уравнотежити баланс неко време после жетве.Због тога му се даје одмор и храни органским ђубривима.Цикла - непретенциозна биљка која може расти на било којој структури тла.Једино што овом поврћу треба је растресита земља са ниским нивоом киселости и благовременим заливањем.

После шећерне репе следеће године, баштовани саде кромпир и то с правом.Кромпир се може посадити идуће године након репа у растреситом и влажном тлу.Могуће је засадити чешњак наредне године након репа.Он је непретенциозан, изахтевно светло.Она мирно коегзистира са другим биљкама.За цвеће је повољан сусед.

Наредне године након шећерне репе можете посадити парадајз, али прије сјетве, земља се темељно оплоди и обрађује.Повољан комшија за репу је шаргарепа, која у бризи није веома захтевна.

​​

Биљке се узгајају на подручју гдје је прије годину дана расла репа.Беет повољан претходник за краставац и бундеве.Важно правило плодореда је да је немогуће следеће године након културе која треба више хранљивих материја да би се засадила она која је мање тражена.Стога, наредне године након просјека, садимо оне које постају најизбирљивије на плодност тла.

Подручје након репа може бити засађено с патлиџаном

Захваљујући својој скромности према гнојивима, репа постаје сусјед за многе културе.То јест, након жетве можете засадити различите биљке, добити богату жетву накнадне културе и очување минерала земље.

После шећерне репе, могу се засадити све биљке које су више тражене за плодност земљишта.Главна ствар је да се направи благи раскорак између жетве ове културе и накнадне сетве.

Тешкоће се јављају у сетви усева после других усева, а има мање проблема са цвеклом.Раж и пшеница су добри прекурсори за репу, јер житарице позитивно утичу на жетву репе.

Прије сјетве, тло треба оплодити и отпустити.Такоприпрема локације за садњу репе почиње у септембру. и сетва семена у априлу и јуну, земља има доста времена да допуни потрошене елементе у траговима на својим претходницима.

ђубрива у земљишту за сјетву репа бирају органско. Природна ђубрива су погоднија за све биљке, јер хемијска не увек имају позитиван ефекат на финални производ. Такође користите минерал. Да би се регулисао ниво киселости употребом вапна и дрвеног пепела.

Ротација усева - измјена биљака на локацији, што помаже повећању приноса и очувању плодности тла.