Правила орезивања шљива у различитим сезонама Шљива

Брига за круну воћног стабла треба да буде правилна.Искусни вртлари препоручују орезивање шљива у јесен, тако да ћете добити већу жетву за наредну годину и спријечити појаву паразита.

За оно што је потребно резати шљиву

Често, почетници подцјењују важност ове процедуре, тако да њихов принос пада.Правилно и редовно обрезивање благотворно утиче на развој дрвета.Плодови шљиве не трају дуго, тако да почетник вртлар мора да запамти да правилна нега може продужити њен живот.

Више корисних орезивања:

 • Гране дрвећа расту и сплетају се, редовно уклањање згушњавајућих делова изазива формирање младих плодних изданака.
 • Шљива је често болесна и нападнута штеточинама, санитарна резидба помаже излечењу зараженог стабла и спречава ширење паразита.
 • Сечење сувих, замрзнутих и згуснутих грана помаже шљивама да дистрибуирају хранљиве материје до плодних делова круне.Ово благотворно делује на усеве и изглед биљке.

За резидбу орезивањем ће бити потребно: нож, шкаре, тестера.Свеалате треба наоштрити и претходно дезинфицирати формалином или вртом.

Које карактеристике развоја круне треба узети у обзир

Овај тип воћног дрвећа захтева редовно одржавање.Формирање круне за шљиву - неопходна мјера.Његове гране су чврсто испреплетене, бочни избојци расту интензивније од централних - све то спречава улазак сунчеве светлости и кисеоника.

Фактори повезани са неблаговременом резидбом, што доводи до смањења плодности и појаве болести:

 • Недостатак младих изданака или сиромашнихраст плодних грана.
 • Јајници плода ниског квалитета: неразвијене, труле, кривине.
 • Постоји ризик од инфекције дрвета и брзог развоја вирусних болести.
 • Гране се запетљају и формирају оштре углове.
 • Снег се накупља у заплетеној круници, а за време лошег времена лако се ломе.
 • Слабо дрво сваке године производи све мање воћних изданака.
 • Резидба је обрезана у јесен одмах након првог плодоносења забрањена.Радове треба обављати средином септембра након пада листова.
 • ​​

Која је разлика између резидбе у различитим годишњим добима

Могуће је извршити превентивно сечење грана на шљивама у било које време (то је забрањено само одмах након жетве), све зависи од сорте и климатских услова, старостистабла, као и на којим задацима сам баштован.То може бити третман оштећеног стабла због климатских услова или покушаја повећања приноса.сорте.Обрезивање биљака за резидбу у прољеће припрема биљку за вегетативни период; Лети, сечење грана помаже да се узгаја добра жетва, а на јесен - да се припреме за зимовање.

За сваку сезону своју шему обрезивања.

Прољеће

Повољно вријеме за поступак је почетак априла. Дрво је напустило период зимске хибернације, али још није ушло у фазу активне вегетације.

Изрежите шљиву у пролеће у две фазе:

 1. Тхин тхе цровн.
 2. Скратите гране.

Прво, уклоните сувише густе гране које расту вертикално. Тада се прошлогодишњи добитак опоравља - то ће стимулисати формирање воћних изданака.

За формирање правилне круне при резању, у пролеће остају 6–8 великих грана, које се налазе 40–60 ° од дебла. Добро је ако су усмјерене у различитим правцима на великој удаљености (од 20 цм). На дну вриједи оставити двије гране на истом нивоу. На горњем слоју треба да буду на различитим висинама.

Показало се да су резови глатки ако се сечење врши на температури ваздуха не вишој од 10 ° Ц.

Суммер

Ово време је идеално за обрезивање дрвета: лако је видети гране погођене током зиме, задебљање круне и повећање приноса. Процедура се спроводи што је пре могуће у јуну, ако је потребно. Лети можете формирати круну од средине сезоне.

Дијаграм правилног летњег обрезивања шљива:

 • Прво скратите изданке са плода за 20 цм.
 • Затим проверите целу круну за присуствоинфекције. Ако јесу, уклоните све захваћене гране.
 • Обрезани изданци на трупу и врховима.

Јесенско време

Током овог периода, обрезивање се обавља тек након завршетка вегетације и летења. У јесен, рад се обавља средином септембра или почетком октобра. Шема обрезивања:

 • Прво уклоните све суве и оштећене гране, горњи дио круне, ако је снажно нарасла.
 • Затим се изрежу брзорастуци избојци, скрацујуци их за трецину укупне дузине.

Ако је за дрво то први поступак након садње, онда прво дебло треба скратити за трећину, затим преостале гране за двије трећине дужине.

У плодоносним старим стаблима уклањају се суве и сломљене гране ради помлађивања. Након орезивања, морају се правилно одложити - извадити из врта и спалити.

Зима

Ово је начин да се формира исправна круна, корисна је средином фебруара када температура ваздуха не падне испод -15 ° Ц.

Предности ове методе обрезивања:
 • Лако је видети оштећена и запетљана подручја због недостатка лишћа.
 • Минимална стресна ситуација за дрво, смрзнуте гране се лакше секу.
 • Рез је бољи, дрво не злоставља.
 • Зими је лакше ушуљати се дубоко у круну, без ризика од оштећења суседних стабала.

Како се бринути о старосном стаблу

За оне биљке које никада нису биле подвргнуте превентивном орезивању и доносе плодове дуже време, обављају операције подмлађивања. Свијетли показатељпроцедура је потребна - слаба цветања и лоша жетва.

Када се обрезује старо дрво, већина дрвета се уклања.Да би се спречило да се дрво разболи, резови се третирају бојом на основу уља за сушење.Како се бринути о старом стаблу:

 • Ако су шљиве старије од 10 година, превентивно стањивање круне треба да се спроводи једном годишње.Све гране које се формирају за 3-5 година се у потпуности сијеку.
 • Прво уклоните цијели доњи слој - то ће спријечити оштећење оквира дрвета.
 • Потребно је извршити пиљење свих екстремних насипа, у прољеће ће се снажно проширити и испреплетати са сусједним гранама.
 • Пре сезоне вегетације одабрани су најразвијенији бочни изданци (не више од 3-5) и лево, остали су уклоњени.
 • Мале гране се не додирују ако нису болесне.Изрежите изданке и одломљене избојке, одложите их спаљивањем.
 • Ако је шљива старија од 15 година - морате одрезати врх и скратити све огранке оквира.
 • Младо пролеће ће заменити рез.

Не можете одмах обрисати све старе гране.Они се постепено сијеку, проводе поступак помлађивања за 2-3 године.Ако је дрво знатно порасло (преко 2,5 метра), потребно је одсећи горње и јаке бочне гране.После свих ових процедура, одвод престаје да расте.Вртлар може само помно да прати ток светлости до центра круне и на време да га разбије.

Како обрезати младице

Превентивни рез младих стабала се производи у првој години након садње на отвореном терену, али бољеурадите то одмах након слијетања.

Накнадна резидба врши се за наредну годину. Ако култура расте хетерогено, онда се она спроводи раније.

Средишњи пртљажник се сваке године скраћује тако да се сва стабла у врту не разликују.

Важно је током периода формирања правилне круне уклонити гранчице и одрезати врхове.