Правила орезивања брескве у лето Пеацх

Дрвеће воћа када расте захтева редовно одржавање. Обрезивање брескве љети је најважније од активности за формирање и помлађивање круне, што доприноси расту и развоју стабла.

Неопходност догађаја

Веома је важно да се усев брескве правилно орезује. Помаже у развоју грана, стимулише повећање приноса и утиче на квалитет плода. Сва хранива пролазе кроз дебло воћног стабла. Брескве се разликују по брзини асимилације ђубрива које пролазе кроз труп и трошењу значајне количине минералних супстанци за раст вертикално усмерених грана.

Вртлари морају узети у обзир особитости културе, иначе постоји ризик од превеликог згушњавања врха и препрека развоју плодова. Недостатак сунчеве светлости не само да ће смањити приносе, већ ће утицати и на укус плодова који се смањују због недостатка светлости и постају кисели по укусу.

Планирана резидба је неопходна тако да:

 • дошло је до равномерног формирања врхова, што доприноси правилној дистрибуцији хранљивих материја и њиховој штедњи;
 • резање непотребних грана, задебљање круне, помаже да се поједноставе процесиберба;
 • Прекрасна, добро уређена биљка ће постати декоративни украс било којег приградског подручја.

Погодан период за обрезивање брескве

Формирање крунице дрвећа одвија се од пролећа до јесени, од чега је важно летње обрезивање, које подмлађује биљку и помаже у смањењу штетних инсеката на њему.

Почетник треба да зна да је лето оптимално време за резидбу.То се објашњава чињеницом да у љетној култури брескве троши огромну количину хранљивих састојака на раст избојака, али ако сечете у јесен, стабло у прољеће ће дати мало јајника цвијећа и потрошити сву своју снагу за враћање изрезаних избојака и развој након хибернације.

Придржавајући се ове теорије, баштован ће морати да сачека док се земља не загреје на +20 ° Ц.Циљ летње орезивања је и истоварити гране дрвета од преоптерећења плодовима.

Формирање летњег обрезивања

Постоји неколико начина да се обликује врх стабла:

  39) високи боб;
 • ниско;
 • облик чаше.

Формирање ниског мајмуна је начин на који се остави највише 3 нивоа скелетних избојака.Подрезивање са ниским ступом укључује скраћење горњег слоја: грана која се формира скраћује се на 1,5 м висине.

Употреба ове методе је погодна за колонске сорте, већина јајника плода се формира на 2. нивоу.Цолониформ стабла не расту више од 2 м. Недостаци ове техникеуклањање грана је мали усјев.

Формирање резидбе са високим бумом доприноси развоју стабла и повећању плодности услед уклањања само првих нивоа грана, али постоји недостатак технике - велика вероватноћа формирања гљивичних инфекција.

Лети се лајсна украси врха изводи у облику чаше. Захваљујући овој бризи, узгајивач нуди посебне предности.

 1. Чашасти облик доприноси већој сунчевој светлости на плоду, чинећи их слађима.
 2. Облик шалице због своје компактности омогућава да биљка буде заштићена од мраза.
 3. Једноставност обраде дрвета.

Да би врх брескве попримио облик здјеле, потребно је изрезати главну грану и оставити неколико јаких грана које су забодене како би њихов раст усмјерио у водоравни положај.

Схема обрезивања брескве

Љетна резидба, као и сваки други период, захтијева пажљиву припрему. Вртлар би требао имати са собом такве алате: оштро оштар нож, шкаре и фину пилу. Алат не само да мора бити јако заоштрен, већ се мора чувати иу сувом простору како не би био изложен влази. Након сваке употребе, инвентар се очисти од свих органских остатака, може се замотати у тканину.

У циљу борбе против инфекције, инструменти морају бити дезинфиковани, посебно ако су коришћени за уклањање подручја захваћених спора гљивица.на дрвету. За нормалну обраду можете користити етил алкохол, који брише површину резања. Потапање у раствору калијум перманганата је одлично. Ако је потребно лечење против гљивица, боље је користити лек Фармаиод.

Након сваког третмана, инвентар се мора осушити и ставити на одређено мјесто.

Уклањање нежељених избојака

Гране брескве треба резати на поцетку лета, у време када плод поцне да се формира. Шема уклањања пуцња мора бити строго поштована.

 1. Потребно је уклонити осушене, успорене изданке, они могу бити заражени опасним гљивичним инфекцијама.
 2. Шема обрезивања укључује уклањање грана које не доносе плодове. Лако је научити такве изданке - они садрже огромну количину листних плоча, али не би требало да журите да се све очисти, дрво треба лиснато покриће, због чега добија потребну количину кисеоника.
 3. задебљани врх треба разрјеђивати на почетку љетњег периода, тако да прекомјерна густоћа не омета сазријевање плода и не узрокује пресељење инсеката.
 4. Гране које садрже многе плодове подлежу скраћивању, орезују се како би се избегло ломљење.

Правила за одржавање брескве:

 • током скраћивања изданка оставите најмање 2 пупољка;
 • старе гране (више од 5 година) треба потпуно уклонити како би се стимулисао раст нових изданака и избегли болести;
 • Прво обрезивање се врши одмах након искрцавања и претпоставља се његова схемаизбор не више од 4 гране формирања.

У августу, након жетве, врши се обрезивање грана које су се сломиле под притиском плодова, а уклањају се и суви и болесни изданци.Обрезивање танко, слично гране винове лозе, није имало времена да сазри за сезону.Уклонили су све базалне изданке.

Закључак

Обрезивање круне воћног дрвета није лака ствар и захтијева неко знање о индустрији хортикултуре.Уклањање грана и формирање треба обавити у љето, јер је најповољније за развој брескве.

Топли период доприноси брзом расту грана, што захтева додатно орезивање како би се ограничила потрошња енергије и хранљивих састојака биљке.Обрезивање сувих, оштећених и неправилно растућих грана, вртлар олакшава рад контроле штеточина.