Правила орезивања брескве у јесен Бресква

Дрво брескве је довољно захтјевно да расте у вртним парцелама. Да би се таква биљка активно родила и изгледала уредно, мора се пажљиво водити рачуна о томе. Потребно му је не само довољно залијевање и пуно сунца. Младом дрвету је потребна годишња резидба, која се изводи у јесенском периоду. То ће помоћи да се круна шири, а плодови већи.

Процедуре за поступак

Обрезивање брескве у јесен је поступак који дрво треба излагати како би побољшало своје стање. Бресква се разликује од других стабала. Почиње да се буди након зиме раније, сок од корена до грана иде брже. То доводи до чињенице да се листови и пупољци формирају превише. Ако се ова ситуација не исправи, стабло може умријети због чињенице да коријени не могу хранити све пупољке на брескви. Ово ће узроковати да се младо дрво осуши.

Обрезивање дрвета у јесен чини припреме за зимски период. Овим се постижу следећи циљеви:

 • уклањање старих грана које неће доносити плодове: тако да коријени не морају радити додатни посао;
 • уклањање слабих изданака који неће преживети зиму - такве гране могу оштетити цело дрво ако се не уклоне;
 • уклањање избојака са траговимапаразити - тако да ће дрво остати здраве следеће године.

Јесенско обрезивање стабла брескве треба да формира прелепу круну дрвета.Ово не само да изгледа естетски угодније, јер је угодно дивити се таквом стаблу током цвјетања прољећа, али има и практичну вриједност.Правилно обрезано дрво добија више сунца за сваки лист и воће током лета, што ће осигурати добру жетву.

Време јесенске процедуре

Штетно је за биљку да обрезује брескве током лета или пролећа.То је због чињенице да у том периоду постоји активно кретање сокова дуж дебла и грана, тако да промена протока хранљивих флуида може смањити усев или га потпуно одузети.Потребно је приступити процесу уз пуну одговорност.

Бресква се узгаја у регионима са топлом климом, где зима долази мало касније и блажа, па је при спровођењу поступка у јесенском периоду важно да осигура период опоравка који је нормалан у трајању.

Главно правило за обрезивање стабла брескве је прецизност и прецизност, а временски оквир је исправно поштован.Идеалан период за обрезивање дрвета је почетак јесени, након жетве.Одржава се средином септембра.Крајњи рок је октобар.

У вртларству постоје 4 врсте резидбе.

 1. Санитација и хигијена.Ова процедура има за циљ да заштити стабло у наредној сезони.Санитарна заштита подразумијева уклањање грана које могу бити опаснебиљке - тј.сувише стари, танки или паразитски.
 2. Естетска - круна је формирана и гранање се строго контролише у складу са схемама.
 3. Анти-Агинг.Ова врста резидбе подразумијева уклањање са дрвета старих грана које дају мали принос, али узимају највећи дио хране из коријена.
 4. Регулатива.Ова метода помаже да се повећа количина простора за будуће воће тако да се не додирују.То ће им помоћи да добију довољно сунчеве светлости за развој и чине воће још сочнијим и укуснијим.

У јесен, дозвољено је обављање само санитарне и хигијенске резидбе.

Шема обрезивања брескве у јесен

Прво, запамтите да биљка обрезује брескву као операцију за особу, посебно у јесен, стога се морају поштовати сва правила.

Водите рачуна о стању инструмента.Мора бити чиста и уредна, без оштећења или хрђе.Пре резања, мора се ставити у концентровани раствор калијум перманганата или пажљиво обрадити алкохолом.Након обраде алат треба да се осуши природно.

За процедуру ће вам требати:

 • секатор - његов дио за резање треба бити оштар, а рубови се требају потпуно затворити, не остављајући празнине, то је потребно како би се минимизирале озљеде дрвећа;
 • Лоппер - користи се за мале гране које не прелазе 50 мм у пречнику: једноставно неће моћи да реже веће гране, а то може утицати на брзинурегенерација;
 • тестера - треба је користити само за старе или густе гране, неће радити за младе избојке;
 • нож - мора бити високог квалитета, тако да лоше причвршћивање ножа на ручку може довести до повреда не само биљке, већ и особе;
 • маказе - корисне за резање танких изданака, који се налазе на самој круници.

Помоћу алата врши се орезивање - све не-одрживе гране се потпуно уклањају.

Гране које су остале слабе и танке након љета не треба уклонити - треба их одрезати за отприлике једну трећину дужине. Потребно је обратити пажњу на изданке који су се појавили у близини корена. Мора се уклонити, али морате бити опрезни - лако можете оштетити коренски систем.

Брига о биљкама након резидбе

Након што су огранци пресечени, процес је још непотпун. Неопходно је бринути се за повреде. Неопходно је да ране брже зарастају, а дрво постане здраво током зимског мировања. За третман места за орезивање, традиционално се користе специјалне вртне сорте, али многи баштовани примећују да се труљење на резу врши после тога. То је због присуства мале количине течности у овом алату.

Постоји алтернатива томе - може се користити уљана боја. Не само да покрива места исецања и штити их од спољних утицаја, већ и спречава развој труљења. У хортикултурним продавницама можете купити специјална решења за обраду места сечења.

Пре наношења боје искусни вртлари препоручују третирање резова са средствима за дезинфекцију.Они укључују раствор калијум перманганата или бакар сулфат.Морају се аплицирати на све комаде, у малим количинама, користећи мали комад чистог памучног платна.Након обраде дрво се остави на миру сат времена.Тек након тога наноси се слој боје.Није потребно наносити више од једног слоја.

Након орезивања, треба пазити да се осигура адекватна исхрана стабла.У јесен се препоручује употреба ђубрива које не садрже азот.Може нашкодити биљци зими.Неопходно је да се дебло стврдне након обрезивања да би се ослабљено стабло заштитило од штеточина.

Закључак

Упркос чињеници да је бресква прилично хировита у бризи, заливању и обрезивању, са правом шемом рада са њом можете очекивати богату жетву дуги низ година.Неопходно је обезбедити не само јесенско обрезивање, већ и поновити га у пролеће и лето.Да би се успјешно одрезали, важно је не само придржавати се схеме обрезивања, већ и пратити стање алата.Након обрезивања стабла, потребно је обезбиједити довољну бригу, јер слаби од таквог поступка.Ако је све урађено исправно, следећег лета можете добити укусну и обилну жетву.