Правила о обрезивању брескве Бресква

Било који баштован зна да је резидба један од најважнијихважне фазе у његовој култивацији.Бресква је дрво које даје огромну количину воћа, али није увек у стању да све њих обезбеди са једнако храњивим компонентама.Из тог разлога, плодови сваки пут постају мањи и истуширани, немају времена да потпуно сазрију.Ако је круница брескве стално преоптерећена жетвом, онда након око 2 године може чак и да умре, тако да је важно обезбедити правилну негу брескве, све време за праћење броја плодова.У ту сврху се примјењују и обрезивање стабала брескве.

Правилност процедуре

Редовно и правилно обрезивање круне брескве значајно продужава животни век брескве, доприноси очувању жетве.Бресква је посебно дрво.У њему се процеси апсорпције нутријената и њиховог пријеноса из коријена уздуж дебла и дуж свих грана појављују неколико пута брже.

Најкориснији елементи су потребни за оне гране које расту у вертикалном правцу.Када вртлар не обрати много пажње на то, круна брескве постаје веома густа, а то ће довести до чињенице да ће централне гранчице изгубити способност плодова због недостатка сунца.енергије. Интензитет жетве ће се знатно смањити.

Да би се спријечиле такве посљедице, непрописно узгајане гране треба обрезати и на одговарајући начин збринути. Правилно формирање круне ће обезбедити нормалну дистрибуцију ваздуха и олакшати процес бербе неколико пута.

Пријеми

Резидба брескве се обавља на два главна начина: стањивање и скраћивање.

У срцу стањивања је уклањање грана дрвећа на прстену. Ово обрезивање стабала не погађа биљке много чешће. Скраћивање је уклањање избоја различитих дужина. У зависности од овог параметра, доделите:

 • јак;
 • умерен;
 • слабо скраћење.

У првом случају, гране треба резати око половине. Умерена резидба подразумева уклањање 1/3 дужине изданака, а слаба 1/5.

Прикази

Постоји неколико врста орезивања брескве.

 1. Економски. Резидба се врши елиминисањем сувих грана.
 2. Подмлађивање укључује резање грана за 35 цм.
 3. Обликовање има за циљ формирање круне стабала брескве.
 4. Ресторативе. Ова резидба брескве се врши годину дана након његе. Унутар оквира, обраштај, скелетне гранчице пролазе уредну формацију. Може се примијенити након зимске сезоне за гране које су патиле од мраза.
 5. Диференцирано. Обрезивање горњих грана крунице брескве са циљем да се прореде. Бранцхестакође је потребно благо скратити дно (на 1/5 њихове дужине).
 6. Подробно.Ова резидба се састоји од уклањања половине старих и обрезивања сваког од преосталих изданака.

Детаљи о обрезивању

Бресква ће бити правилно ошишана ако њена висина не буде већа од 3,5 м. Потребно је скратити изданке, фокусирајући се на раст.Први је орезан за плодоношење, а други - са очекивањем замене.Годину дана касније, прирасти који су већ донијели плод се сијеку у прстен, а од младих младица формирају се нови изданци за замјену и плодоношење.

Све гране са највећим бројем плодова расту приближно под углом од 45 °.При обрезивању овог тренутка, дужна пажња мора бити посвећена да не би изгубили најбоље гране и богату жетву.Приликом орезивања грана, важно је оставити најмање 2 пупољка на свакој од њих.

​​

Да би се подмладило дрво и повећала његова способност да доноси плодове, најбоље је потпуно одсећи оне гране које су већ старе 4 или више година.Круница у облику чаше је једна од најбољих, јер омогућава дрвету не само да добије све потребне елементе, већ и да донесе нормалне плодове.

Ако су гране брескве биле залеђене током зимске сезоне, оне су доста орезане.Ова метода, иако радикална, али вам омогућава да сачувате дрвеће, спасите их од потпуног уништења.Гране које су одабране као воће, обавезно штипање преко 3 лишћа, ако рачунате од базе.

После 3 недеље, исто се ради са другим гранама које су расле.За овоПроцесни избојци обрезани у пролеће.То је неопходно због тога што ће се за годину дана формирати нове гране воћа.

Напомена: гране које обављају улогу полу-скелетних избојака никада нису забодене.Боље је не дирати их.

Млада је подвргнута сталном орезивању.Стара биљка је толико јака да није потребна.Довољно је одржавати га корективним резањем из године у годину.Ако дрво има запуштено стање, онда ћете морати уложити мало више напора да бисте његову круну довели у правилну форму.Када се ради о одраслом стаблу, нема потребе да покушавате да смањите вишак.Што је већи степен истовара дрвета, то ће бити боље.

Време за обрезивање брескве

Нису сви баштовани знали када ће бити право да се пререже бресква, али у томе нема ништа тешко.Пресеци мора бити годишње.Највише глобално орезивање грана брескве одвија се током паузе пупољка.Надаље, током љетње сезоне, дрвеће треба резати не више од 3 пута, а посљедње се обавезно изводи у коловозу.

Постоји посебна упутства за летњу сезону.

 1. С обзиром да сушене и ослабљене гране неће донијети никакву корист, већ само отпадне храњиве твари, боље их је одмах ријешити.
 2. Препоручује се да се гране које не доносе плодове суше, али не превише.Важно је само осигурати довољан ниво вентилације, али не више.
 3. У присуству изданака, чији је раст усмерен у дубину круне,морају бити исечени испод базе. То ће повећати ниво осветљености дрвета и позитивно ће утицати на изглед и укус воћа.
 4. Када су плодне гранчице обилато исцрпљене бресквама, могу се направити мало краће да би се спријечило њихово одвајање, то не чини ништа добро.

Током осталих годишњих доба, обрезивање изданака брескве је такође важно и у сваком случају ће имати своје нијансе. Ако је све јасно са резидбом у љето, онда како бити у другим сезонама: корисно је за било ког вртлара да зна када и како да правилно скрати брескву.

Јесенски поступак

У јесен, брига о стаблима брескве има санитарну намјену. У том периоду не постоји ризик од кварења плодоносног па је припрема брескве за зиму прилично једноставна.

Важно је уклонити све сухе, оболеле гране које су оштећене на било који начин који утиче на фруктификацију. Ако их оставите, онда зими могу пронаћи дом за штеточине и негативно утицати на дрвеће.

Правила обрезивања за јесенски период:

 • могуће је почети обрезивање у јесен тек након пуне жетве;
 • скраћење нужно не укључује само гране које носе плодове, већ и гране које чине основу оквира;
 • сав вишак изданака мора бити уклоњен, али тако да на брескви нема више од 80 грана;
 • на мјестима гдје увијек има пуно снијега зими, боље је одрезати све крхке и танке гранчице брескве;
 • додаци који су на неки начин погођени знаковима болести или излагањаштеточине се уклањају испод саме базе;
 • Све сечене гране не би требало оставити у близини дрвета, најбоље је само их спалити.

Формирање обрезивање брескве по годинама

Резидба у пролеће

Зими резање није потребно, али у пролеће једа би посветили више пажње, прољеће је најпогодније за пружање појачане бриге за такву биљку.

Обрезивање брескве у пролеће требало би да се изврши у одређеном периоду - од краја марта до почетка априла, док пупољци још нису процветали.Током овог периода, сок у пртљажнику се још не активира активно, па ће његов избор из тачака сечења бити минималан.

Обрезивање грана брескве у прољеће омогућава да се правилно формира круна дрвета, која у својим гранама стално ствара вилицу.Такве гране често пате од вјетра или промрзлина зими.

Како изрезати брескву на пролеће:

 • Најосновнији корак за почетак је исправно формирање доњег слоја: треба да се састоји од 4 гране које ће служитикао оквир;
 • за други ниво је већ потребно 5 грана;
 • свака грана се мора смањити на једну трећину;
 • важно је пратити висину и обликовати круницу тако да она није већа од 3,5 м, формирана је у 3 основне форме: здјела, ступ или грм;
 • Посебна пажња се придаје смрзнутим и оболелим гранама током оплањања пролећа.

Главна предност шишања у прољеће је да се с почетком отицања свих бубрега постаје јасно којегране ће донети највише жетве.Такве гране брескве добијају посебну пажњу, али остале се затим подвргавају пажљивијој резидби у летњој сезони.

За друго пролеће, резидба ће бити мало другачија.Требало би почети са додељивањем 4-5 грана скелета које су расле у протеклој години.Цијели доњи слој је скраћен за око 0,5 м.

Закључак

За стабло брескве довољно су важне орезивање и правилна њега.Овај посао није тако брз, он доноси много невоља и захтијева велику одговорност.Редовним обрезивањем биљке вртлари ће добити не само прелепо дрво, већ и велики плод.