Правила летње обрезивање шљива Плум

Једна од обавезних мјера за збрињавање воћњака шљива је формирање круница дрвећа и уклањање нежељених грана у топлој сезони. Али орезивање шљива у лето за почетнике није лако. Да не бисте оштетили биљке, потребно је разумјети како правилно извршити поступак. Спреман водич ће вам помоћи да га убрзате и да добијете здраво, лепо и плодоносно дрво.

Резидба вам омогућава да уклоните непотребне и сушене гране дрвета

Формирање круне у садницама

Прво, морате имати на уму да се орезивање треба вршити на температури не нижој од 10 ° Ц, иначе ће бити више штете него користи од одласка. Саднице у првој години након зимовања могу се смањити, па чак и неопходне, а главна ствар је да се заустави на вријеме и да се не однесе.

Правилно орезивање се врши на следећи начин:

  1. Најнижа грана се уклања прунером до развијеног бубрега. Заједно са одсеченом граном треба уклонити све лоше, неразвијене пупољке који не носе благодати.
  2. Формирање крунице настаје услед сечења проводника. Проводник можете довести до 25 центиметара, тако да круница има пирамидални облик или да се добије заобљен облик.
  3. Затим настављамо да дајемо круну изгледу и фиксирамо гране у потребном облику. Прунедгране расту у погрешном смјеру. Можете ићи другим путем и покушати их поравнати помоћу завоја.
  4. Болне и суве гране са гљивицама су орезане.

Избор главних грана на којима ће шљива донети плодове престаје са шестом годином живота биљке.Након тога се не врши обрезивање 3 године. На крају периода, потребно је уклонити гране које су под високим углом како би се оставило да отвори шљиве. Ако се то не уради, круница ће се згуснути и плодови ће постати мали.

Да би дрво било подвргнуто мање стреса и да би се почело са жетвом брже, морате научити како да направите прави рез. Поступак се изводи оштрим ножем, који треба држати под кутом од 45 '. Последњи пупољак треба да буде 10 цм изнад реза. Избор инструмента је важан: мора бити стерилан.

За почетнике вртлара, сложеност је само обрезивање. Од свих наредних година, шишање се ради ради скидања сувих грана.

Препоруке за резидбу током лета

Размислите о томе како да се шљива правилно орезује током лета. Процедура се спроводи сваке године у јуну или јулу. Плодне гране се морају редовно обрезивати. Неки то раде два пута годишње, у зависности од климатске зоне.

Обрезивање младих садница у јуну ће омогућити:

  • смањити ризик од гљивичних обољења и вируса;
  • спречавање труљења и бола десни;
  • ће дати цијело круну довољно хране.

Главна ствар је да се слиједи схема обрезивања. Зависи од тогаплум харвест.

Обрезивање у јулу је најважније на почетку живота саднице.У првој години потребно је резати бочне изданке до 20 цм, а средишњи водич се не може додирнути.Млади изданци треба да буду посјечени у пупољак, око 15 цм.

У другој години, резање грана се реже на 20 цм.Користећи издржљиву гуму, савијте све велике гране и повуците их у пртљажник.У трећој години сече само мртве гране и избојци за 20 цм, а Кронова четврта година живота треба да се формира у пирамидалној форми.

Шема обрезивања обрезивања у прољеће

Обрезивање резидбе у прољеће носи његове предности.Дрво успева да зацели ране пре почетка мраза, а вероватноћа преживљавања зиме се повећава двоструко.У прољеће је резање боље на хладним источним рубовима када је температура достигла -8 °.Ако је зима била јако хладна, у прољеће можете случајно одрезати здраве гране, а оне одлеђене ће остати, па будите опрезни у овој процедури.

Обрезивање у прољеће помаже садницама да узгајају нове изданке који су корисни у формирању круне.Обавезно ухватите тренутак: скидање грана се дешава пре него што сок прође дуж трупа и круне биљке.У овом случају, сок ће се излити у оне гране које су потребне за даљи раст.

Размотрите фазе обрезивања резидбе у прољеће:

  1. Одмах након слијетања једногодишње саднице, средишњи водич се скраћује смицањем на растојање од 60 цм изнад тла.Бубрег, који је под резомочишћен као непотребан.
  2. Коренски систем након резидбе чврсто је укоријењен у земљишту, што резултира активним клијавањем изданака. Морате пажљиво формирати круну и одабрати оне гране које су неопходне за њен даљи развој.
  3. Резидба је неопходна у правцу спољашњег бубрега. Доњи изданци су скраћени за више од 7 цм, потребни су за јачање дебла, на њима неће бити плодова. До треће године живота дрвета, могу се уклонити.

У прољеће након резидбе на мјесту резања гране остају ране. Они морају бити покривени лаком за асфалт или китом. Посебно треба обратити пажњу на шљиве, ако је искусио дубоке мразеве. Ако се ране не лијече, доћи ће до гумирања на мјестима посекотина и велике вјероватноће развоја болести.

Дијаграм формације крунице шљиве

Редослед обрезивања на јесен

Обрезивање у пролеће има за циљ формирање круница и жетву. Фризура у лето је корисна само за младе саднице и помаже да се формира круна и дебло. Резидба у јесен је годишњи поступак скидања за свако одрасло дрво, што помаже да се продужи живот и ослободе обољелих грана.

Крајем септембра, након пада листа, у првој години живота, горња и бочна грана се скраћују у близини шљиве. У трећој години, уклањају се непотребне гране које нису плодне током љета, или само болесна гљивица. После 4 године живота, јесење резање се ради за подмлађивање. Све суве, болесне и старе гране су уклоњене.

Подружнице пацијената, на којимаинфекција се мора спалити. То ће спријечити ширење инфекција.

После четврте године живота се врши обрезивање резидбе под опоравком

Закључак

Обрезивање шљиве током лета није тешко. Ако следите горенаведену шему, моћи ћете да правилно формирате круну дрвета, да је задржите у младој држави током свих наредних година и да добијете укусну и обилну жетву воћа.