Правила хране за свиње и прасад у домаћинствима Свиње

Свиња је једна од најчешћих животиња чије је месо добро за људску потрошњу. Због тога се овај удомаћени сисавац може наћи у готово сваком домаћинству, како крупном тако и малом.

Многи вјерују да је врло лако подићи и нахранити свињу, јер се односи на свеједи животиње без омаловажавања било каквих мамаца. Да ли је та тврдња истинита, колико је важно да се придржавају правила свињарства и колико хране треба, и какав састав треба да има, покушајмо да схватимо овај чланак.

Свиње требају праву исхрану.

Класификација хране за свиње

Прије свега, потребно је утврдити шта точно свиња једе код куће и како поједине врсте хране и њен састав могу утјецати на квалитету коначног меса и масти.

У овој сложеној ствари треба обратити пажњу на чињеницу да, по својој природи, свиња може да једе готово било коју врсту хране и отпада из ње.У дивљини, дивље свиње неће презрети чак ни стрвине малих птица или сисара. Њих жељно једу разни инсекти, укључујући иеартхвормс. Сви пашњаци за свиње биљног поријекла биће за њих укусан залогај.

На основу таквог знања, може се чинити да је прилично једноставно да се нахрани свиња за клање: уклопити ће се свака травната храна, коју животиња може самостално пронаћи и отпад из домаћинства. Међутим, у стварности, све није тако: квалитет хране коју конзумира ваша свиња директно утиче на квалитет меса и меса, чиме се повећава или смањује продајна цијена.

Храна утиче на квалитет меса

Да би се спречила таква грешка и да би се наше свиње и прасице храниле само са правом храном, њихова класификација би требало јасно разумети. Све свињске крме погодне за узгој животиња треба поделити у три категорије:

  1. Прва група - храна и концентрати, који спадају у ову категорију, имају велики утицај на квалитет оригиналног производа: јечам, јечам, грашак и просо; повртни усјеви - корен и диње; ливадске и вртне биљке - коприва, луцерка, детелина, као и сено ових врста биљака; млијечни и месни отпад.
  2. Друга група хране има мање корисно својство за побољшање квалитета животињског меса, стога је боље укључити ову храну у више од половине дневног оброка за храњење свиња: мекиње од пшенице и ражи; кукуруз; хељда
  3. Трећа група укључује врсте хране које негативно утичу на свињско месо. Због тога је боље дати такву храну свињама у младимагодине када је клање још далеко, или када достижу тежину од 60 килограма: зоб; торта; сои.

Искусни узгајивачи савјетују не мање од два мјесеца прије клања животиње код куће, потпуно уклонити храну из треће групе из њене прехране и максимизирати прву групу.

Пре клања треба мењати исхрану

Врсте хране за животиње и њихове норме у исхрани животиња

Следећи корак за узгајивача биће питање о томе шта би требало дати предност у исхрани свиње: суха храна, био храна или адитиви за храну?

Ово је прилично озбиљно и контроверзно питање, будући да се у свим могућим опцијама постиже коначни резултат квалитета меса и масти животиње ако се храњење свиња и састав хране одвијају у складу са утврђеним нормама. Недавно је, међутим, све више речено да је комбиновање свих предложених опција најпрофитабилнији и најкориснији начин да се нахрани свиња код куће.

Размотримо детаљније сваку врсту хране и њене стопе потрошње.

Суха храна

У случају да немате довољно отпада за храну, или ако сматрате да није у реду да им дате храну за свиње, онда ће вам окретање сувој храни бити излаз из тренутне ситуације.

Свиње се хране гранулираном храном

Ова врста хране може бити састављена и од хране и од житарица, а може укључивати и мекиње и сено. Врло често се такве готове сухе намирнице обогаћују одговарајућом комбинацијом адитива и хранљивих састојака, што је веома погодно.

Може се чинити да ова врста хране није веома погодна, јер је прилично уједначена. Међутим, неоспорна предност суве хране је недостатак ферментације свињског желуца. Таква храна је прилично хранљива, што омогућава животињи да брзо добије потребну тежину.

Сува храна може бити или купљена готова у оригиналној амбалажи, или самостално припремљена код куће.

У потоњем случају, треба обратити пажњу на исправно обогаћивање хране хранивима и витаминима, узимајући у обзир старост и тежину свиње.

Биокорм

Биокорм заузима посебну нишу у исхрани месне свиње код куће: животињи се дају природни витамини.

Ова врста хране може послужити као обичан зеленац (укључујући врхове биљних корена), као и појединачно поврће и воће, као и њихово чишћење.

Предност ове хране је приступачност: можете једноставно пустити свињу да оде на ливаду за слободно кретање.Са задовољством ће конзумирати сав отпад хране. За оне који немају способност или жељу да стално жете зеленило и коренасто поврће за исхрану животиње, многе компаније су спремне да понуде већ избалансирану био-храну, спремну за употребу.

Свиници във зелена храна

Додаци храни за животиње

Али адитиви за храну нису храна у пуном смислу овог значења за домаће свиње. Но, без њих је немогуће провести пуну храну без њих. Брзо ће вам помоћи адитиви за храну.повећати тежину свиње и значајно побољшати квалитет меса и меса.

Протеински отпад и суплементи с правом се сматрају најхрањивијим додацима: млијечни и месни производи помоћи ће расту одраслог појединца с финим месом и свињском месом из мале свиње.

Друга велика група адитива за храну ће бити минерали.Можете их добити од соли, креде, љуске, угља и брашна.Такав уравнотежен комплекс минерала не само да ће побољшати квалитет меса, већ ће и спасити свиње од многих болести, што ће јој омогућити да брзо расте.

Треба напоменути да ове мамце треба пажљиво одредити како би се избјегло претерано храњење животиње.Да би се утврдило колико је адитивима за храну потребно у основи је погрешно.Хранидба свиња према нормама минералних адитива за храну јасно је приказана у табели испод.

Адитиви за свиње

Таблица 1. Стандарди на крмни адитиви во исхрана на домасите свици в грамите

81) ]]78]
квасац

Одгајивачи нових свиња су често запостављениОва врста додатка је као квасац хране.Ово је великоТо је грешка, јер од специјалних сточних квасаца домаћа свиња може добити пуни витаминско-минерални и протеински спектар нутријената.

Квасац од око једне трећине дневног оброка свиње помаже значајно бољу апсорпцију свих минерала, витамина и протеина из хране.

Захваљујући квасцу у исхрани животиње долази до његовог брзог раста и развоја.

Периодично слични додаци могу бити замењени хлебом, ако се односи на исхрану одрасле особе.

Кваска за свиње

Правила за храњење свиња

Да би се ваша домаћа свиња брзо претворила од дојиље у одраслу особу са квалитетним месомније довољно знати шта да се нахрани.Код хранидбе свиња, важно је придржавати се правила и правилно припремити такву храну.

Хранидбе свиња и прасади по својим правилима и прописима значајно се међусобно разликују, тако да их треба размотрити одвојено.

Стандарди храњења за прасад

Већ након петог дана живота, свиње из млијека једне свињске мајке нису довољне да задовоље захтјеве растућег организма.Управо у том периоду треба додати прехрамбене додатке у исхрану свиња.За ову намену најбоље одговарају печене житарице: јечам, кукуруз и грашак.

Петодневни свиње већ требају адитиве за храну

Како би се спријечиле многе болести младих свиња, одређена храна за животиње мора увијек бити присутна у њиховом хранилицувитаминско-минералне смеше:

  • Кисело млеко.
  • Угаљ.
  • Мел.
  • Бонемеал.
  • Мешавина калијума, калцијума, гвожђа и натријума.

Након што су свиње навршиле 10 дана старости, сијено, рибане мркве и кувани кромпир треба увести у састав њихове прехране.

Строго поштовање ових правила помоћи ће младим свињама да веома брзо повећају своју телесну тежину и избегну већину болести.

За бољу оријентацију у хранидбеним стандардима прасади, приложена је визуелна табела дневног оброка, која показује потрошњу хране по данима живота.

Табела 2. Норме за храњење свиња у грамима

Суммер Винтер
Адулт боар 45-55 65-75
Свинина е трудна 45-55 65-75
Суцклинг пиг50-70 80-100
Суцклинг Пиг 10-20 15-25
Пиглет веанед 20-30 30-40
35-45 55-65
Пиг фор фаттенинг 35-45 55-65
Дирт \ т
Доб у данима Кисело млеко или млеко Реверсе Граин Поврће Кромпир Оброк трава Сол Цхалк
6-10 55 0 20 0 0 0 0 2 3
11-20 150 0 50 50 30 20 10 3 3
21-30 250 150 80 100 50 50 20 4 5
31-40 100 300 100 200 100 50 50 4 5
41-50 50 500 120 300 150 200 50 5 10
51-60 0 600 150 550 250 500 100 10 15

Након што је прасе стара један и по месец, његоватреба је одузети од мајке и потпуно пренијети на храну за одрасле, исправно је комбинирати. Сходно томе, његова потрошња ће се значајно повећати.

Първи и поли месецни свиње се пребаце на храну за одрасле

У будућности, то је веома важно и неопходно је строго поштовати норме храњења свиња, јер у том периоду почињу да добијају активну тежину. Олакшајте придржавање утврђених стандарда исхране свиња. Можете га видети у табелама испод.

Табела 3. Дијета од 2-4 мјесечна прасета у различитим периодима године у килограмима

\ т \ т \ т \ т \ т \ т
2-3 месеца 3-4 месаца
Фоод Зима Суммер Зима Суммер
Концентрисани суплементи 0.85 1 1.1 1.3
Кромпир 0.6 0 0.9 0
Беетс 1.6 0 2.1 0
Шаргарепа и силажа 0.3 1.6 0.55 2
Цхоппед Греенс 0.15 0 0.25 0
Махуне и њихова трава 0 1.6 0 2.1
Реверсе 1.1 1.1 1.1 1.1
Креда (грама) 22 0 22 0
Сол (грама) 11 11 16 16

Стопе храњења за одрасле свиње

Састав исхране и конзумирање хране за прасад израчунава се на основу једног захтева: животиња мора брзо расти и добити потребну тежину.Одређивање стопе храњења одрасле свиње је нешто теже.На резултат могу утицати фактори као што су побољшање квалитета меса и повећање телесне тежине, припрема за узгој свиња или одржавање здравља дивљих свиња.

Брзо добијање на тежини је главни циљ избора хране

На пример, одрасли мушкарци намењени за оплодњу женки не би требало да се хране храном за добијање тежине.Ово ће приморати сву своју снагу да апсорбује и пробави храну.Такве свиње треба хранити лако сварљивом храном.

Краљицу треба хранити у складу са својим годинама и гестацијским временом, али њихов дневни оброк треба да садржи хранљиву храну, сено, кромпир и минерално-витаминске комплексе.

Такође, не треба заборавити да у различито доба године одрасле свиње захтевају различите режиме исхране.

Тако да је у лето одраслих свиња веома пожељно да се слободно пуштају у поља богата пашњацима.Свеже поврће и воће, као и њихово чишћење и врхови такође ће бити неопходни у овом периоду.Међутим, потрошња сијена треба свести на минимум.

Састав зимског оброка треба да буде праћен великом количином суве хране за сено и обавезно укључити хранљиве адитиве за храну, чиме се смањује потрошња свеже траве.

Важно је не прехрањивати одраслу животињу, јер су свиње прилично прождрљиве и не могу сами контролисати конзумирање хране коју једу.ФорИсправан израчун дневне количине хране треба узети из табеле испод.

Лети свиње се пуштају на ливаду

Табела 4. Дневна количина хране за одрасле свиње у килограмима.

342) 1.2 ]384) 417)424) 5.4 430) 7.5
25-30 кг 30-40 кг 40-50 кг) 50-60 кг 60-70 кг 70-80 кг
ЗимаЛето Зима Љето Зима Љето Зима Љето ЗимаЉето Зима Љето
Концентрирани суплементи 0.91 0.8 0.9 0.9 1.1 0.9 1.2 1.5 1.7 1.9
Вегетаблес 0.2 0 0.2 0 0.2) 0 0.7 0 1.1 0 0 0
Потато 1 065) 1.7 0 2.2 0 2.3 03,3 0 4,6 0
Царротс 0.2 0 0.2 0 0.3 0 0.4 0 0 0 0
Сило0,4 0 0,5 0 0,7 0 0,7 0 0.9 0 0 0
Хаи 0.1 0 0.1 0 0.2 0 0.2 0 0 0 0 0
Фресх Греенс 0 2.8 0 4.2 0 0 5.7 0 7.1 0
Креда (грам) 10 10 1515 15 15 15 15 20442]25 25
Салт (грам) 10 10 99 15 15 15 15 20456]25 25
Фосфати (грами) 15 15 1515 20 20 22 22 25470]32 32

Правилним израчунавањем норме исхране и одређивањем њеног састава на основу задатака са којима се суочавају животиње, одгајање свиње код куће нијеће радити.