Правила држања коња Акхал-Теке пасмине Коњи

Коњ Акал-Теке је један од најстаријих пасмина. То су грациозне, достојанствене, чистокрвне животиње. Познати су по именима аргамакса, текина или акхалтекина. У Азији је најпознатија пасмина. Такву славу животиње су примиле због запањујућег изгледа, спектакуларног и достојанственог, неправедног карактера. Изузетно су отпорни и отпорни. Сама пасмина се често не налази, али чак и међу тим коњима постоје прави ријетки примерци: говоримо о исабелла одијелу.

Порекло тркача

Коњи коња Акхал-Теке појавили су се на подручју древног Туркменистана прије више од 5 тисућа година. Име је добила захваљујући комбинацији 2 речи - „Акхал“ (локалитет на гребену Копетдага) и „текинетс“ (оснивач расе, становник овог планинског терена).

Древни Туркмени третирали су златне коње са посебном стрепњом, сматрајући их члановима породице. Они су јели рукама, украшени су драгим камењем. Врућа средњоазијска клима учинила је ове коње издржљивим и отпорним. Постоје информације да су људи питали госте који су долазили код њих да лоше поступају са животињама, тако да би они, за разлику од њих, још више разумели како су вољени и цењени.

Брига је била саставни дио расплодних ждребади, а све због тогада је степен у коме је коњ био послушан, несташан и добро васпитан, зависио од успеха у борбама и кампањама, борбама и ратовима. Подручје у којем су се формирале, у оази, око које се у потпуности спуштају планине и пијесци, учиниле су пасмину препознатљивом, јединственом, без додатка туђе крви.

Неколико карактеристика узгоја коња Акхал-Теке на почетку његовог формирања:

 • их је држао у дворишту;
 • једна породица није почела више од пара коња;
 • почели су тренирати када су већ одрасли;
 • због промјењиве пустињске климе, коњи су били покривени покривачима од филца како се не би разбољели;
 • пошто је вода у овом подручју била чврста, очишћена је у врућим пешчаним купатилима;
 • их је хранио малим порцијама, користио је храну високе енергетске вриједности.

Велики генерали су препознали посебност и изузетну природу пасмине. Александар Велики, Џингис-кан и Дарије Велики отишли ​​су на планинарење.

Једна од најнеобичнијих пруга се спомиње у многим митовима и легендама. Постоји једна позната легенда која објашњава њен изглед. Према овој причи, током једног од ратова, краљица Исабелла, која је владала у 17. стољећу, дала је краљу Албрехту из Аустрије обећање да док не узме неку од белгијских лука у олују, она неће скинути спаваћицу.

Краљ је уложио много снаге у освајање овог града, али су се становници опирали. И тек након 3 године опсада је пала. Према миту, Исабелла се показала као човек његове речи, али затако дуго времена боја кошуље се драматично променила, избледела и постала жућкаста нијанса.

Коњи ове боје су били посебно популарни у Шпанији у то време. Када је земља сазнала за чин своје краљице, ови коњи су се звали Исабелла. Често се и даље зову "Исабелла мајице."

Мит нема документарних доказа и може бити ништа више од само легенде града, али се са сигурношћу може рећи да је краљичин одијело коња Акхал-Теке био по својој вољи. Постојала је чак и цела колекција са таквом бојом у њеној стаји. Године 1941. коњ Акал-Теке је званично признат. На руској територији појавили су се у владавини Ивана Грозног. Звали су их, као и други азијски коњи, под истим именом - аргамакс. У таксистима су уживали огромну вредност. Ускоро су за њихов узгој изграђене приватне штале.

У совјетским годинама, учинак је побољшан преласком. Раст животиња је значајно повећан, а устав је постао још грациознији и грациознији. До сада у Русији, оне се узгајају у великим количинама у региону Москве и региону Ставропол.

Данас, у Туркменистану, пасмина коња Акхал-Теке је призната као национално благо. Поносна је што је на заставу и новчанице ставила слику животиња.

Карактеристике пасмине

Акхал-теке коњи су толико јединствени у природи да се не могу замијенити ни са ким другим. Лако су препознатљиве захваљујући елегантној танкој сјајној кожи, свиленкастојдлаке, дуге ноге, витко тијело без капи масти, мала мишићна маса, флексибилан издужени врат, уски предњи дио, благо накошени одсјечак очију, велике, правилне, капне уши.

Аргамакова копита су тврда и уредна, реп је низак, а грива није јако густа, неке животиње га уопште немају.

Ова пасмина, због своје грациозности и елеганције, значајно се разликује од мишићних сродника других врста. Стручњаци их понекад упоређују са гепардима и доберманима.

Изглед ријетког одијела

Споља, пастуви Исабелла одијела су егзотични и невјеројатно елегантни. Коњи расту до 157 цм и често се називају пустињским псима због свог светлосног стаса. О њиховом изгледу можемо рећи следеће:

 • високи гребен;
 • средње савијен врат;
 • сјајни метални сјај;
 • ждребад се рађају ружичасто, али касније кожа постаје кремаста;
 • њихове очи су плаве или зелене;
 • вуна комбинује жућкасте, кремасте и ружичасте нијансе;
 • низак кратки реп;
 • мала копита;
 • сува стопала.

Исабелла одијело је средње густоће или потпуно одсутно. Глатка кожа је толико мршава да је веома лако осетити кости, мишиће и крвне судове.

Кожа на врху је прекривена прекрасном кремом, меком и угодном на додир. Специјалисти често ову сјају називају јединственом: на сунцу она добија метални сјај који даје животињипосебно племство.

У природи, ово одело је веома ретко и они са таквим случајем су невероватно срећни.Посебно је вриједан акал-теке крем коњ.Најпопуларније су црна, заливска и црвена боја.Они мењају боју са годинама, постају све више засићени и тамни.

Темперамент

Карактер пасмине Акхал-Теке је двосмислен: не може се рећи да су мирни или да имају лошу нарав.Међу њима су активни појединци са врућим темпераментом, али чак и ако ухватите пастуха са ликом, нећете морати чекати на агресију од њега.

Коњи су енергични.Они воле да буду у сталном покрету, али не толеришу људску љутњу или лош однос према себи.

Захваљујући стољетном одгоју и посебном третману, коњ Акал-Теке постао је поносна и мајсторска животиња.Представници ове пасмине неће учинити све што је драго власнику или тренеру, посебно ако су подвргнути физичком насиљу.

Да би се животиња могла пријавити, мора се рјешавати методом "мркве", али не и методом "штапа".Они се могу укротити само ако су стрпљиви, љубазни и искрени.Боље је уклонити живце у страну, не пасти на њих и не прићи им у лошем расположењу.

Пријатељство и искрено добра локација коња Акал-Теке много вреде.Због њене лојалности, она ће бити у могућности да учини много за свог господара.

Они су прилично суздржани и веома интелигентни, невероватно осетљиви и чак могу да погодекакво је стање ума власник. Они разликују главни квалитет за који су толико вољени - изузетну приврженост власнику, као ону која се догађа код паса. Овај квалитет се преноси на генетском нивоу и манифестује се апсолутно у свим представницима пасмине.

Власник коња Акал-Теке ће га слушати и слушати га, док ће странац бити третиран са зрном повјерења. Ако се деси да се власник коња Акхал-Теке промени, веома је забринут, депресиван и тужан.

Није неуобичајено да коњ једноставно одбије да прихвати новог власника. Коњ се у потпуности може остварити као прворазредни коњ и најбољи пријатељ ако има једног господара током цијелог свог живота.

Постоје подаци да су коњи коња Акал-Теке коњи често помагали јахачу у биткама, могли су да туку друге коње ногама, па чак и уједају.

Учешће у тркама коња

Коњи коња Акхал-Теке често се налазе на разним такмичењима: на стазама на даљину и на тркама на терену. За такмичења се користе много рјеђе. Природна издржљивост омогућава им да учествују и победе у спринт тркама, њихови улози су увек високи. Јахачи таквих пастува су једноставни, јер су покрети животиње еластични и нису исцрпљујући.

Индикатори брзине могу се дати само енглеским коњима. Ако они у трци нису проглашени, победа је увек иза њих. У својој домовини, у Туркменистану, такмичења су организована посебно за представнике најстарије расе.Остале пасмине не могу учествовати.

Обучене животиње могу показати добре резултате у дресури, лако изводе различите наредбе, лако уче, очаравају својом грациозношћу и краљевским положајем. Гледати на њих је чисто задовољство, али мало људи мисли да иза усавршених покрета постоје године напорног тренинга.

Брига о коњима

Брига за такве животиње не захтијева много труда. Неопходно је свакодневно чистити капут, редовно прегледати копита и зубе и развијати их у покрету.

Посебну пажњу треба посветити њиховом храњењу. Сва храна је подељена у неколико категорија: груба (слама, сено), зелена (трава), концентрисана (зоб, кукуруз, раж итд.) И сочна храна (шаргарепа, кромпир).

 1. Потребно је редовно хранити животиње, потребно је одредити однос различитих хранива у зависности од физичког напора. Тек када је коњ добро и уравнотежен, његово тело ће произвести довољно сокова од хране који ће помоћи да се храна пробави и пробави нормално. Потребно је почети са сијеном и тек тада нанијети суху или сочну храну.
 2. Груба храна је подељена на 4 једнака дела: 2 се дају ноћу, а друга 2 ујутро и поподне. Обавезно очистите хранилице, а храна не штеди.

Са немарним односом према исхрани, болест желуца се не може избећи. Посебно је важно дати довољну количину свеже хране. Вода је такође важна: животиња може попити до 45 литара воде дневно, а свих 70 у лето.

Послене дозвољава се појачана обука за давање ледене воде. Витамини се користе само ако је потребно. Коњ не би требало да ради пола сата пре оброка и бар толико после оброка.

Важно је редовно купање и чишћење. Коњи се могу купати у базену или рибњаку ако температура воде пређе 20 ° Ц. Дно треба да буде равно и чврсто. Неопходно је очистити коња сваких неколико дана и избегавати озбиљну контаминацију. Цео поступак купања траје до пола сата. Ако није могуће у потпуности искористити пастуха, можете га истиснути.

Репродукција

Пубертет се јавља након 2 године, али је касније потребно размножавање. Инсеминација се дешава на вештачки начин. За одржавање чисте крви по избору пара за кобилу, потребно је напорно радити, потребно је узети у обзир одијело.

Ждребад се појављују након 11 мјесеци трудноће. Близанци су ретко рођени. Новорођенчад је потпуно беспомоћна, првих шест мјесеци једу само мајчино млијеко. Сва ждребад се уносе у строги регистар.