Повољно време за трансплантацију ораха Валнут

Моћно, избирљиво орахово дрво виси над моћним тереномгране, засенчујући простор за рекреацију.Понекад величине биљака постану проблем.Трансплантација ораха омогућава да се биљка правилно пренесе без оштећења.

Трансплантација ораха је одговорна мјера

Трансплантација ораха има своје карактеристике.Неке од њих се односе на агротехничке факторе, док се друге односе на одговарајуће доба године.

Важност пресађивања

Неки власници земљишта греше ако посаде орах поред куће или фарме.Коренски систем одрасле матице је снажан и распрострањен.Младе младице немају такав проблем, али морате размишљати о томе да ће у будућности коријени расти.

Не само корени, већ и круна биљке могу ометати.Често, нарочито у пролеће, активни пад листова доводи до честог исцрпљујућег чишћења.Трансплантација може да реши проблем. Да би орах ојачао даље и доносио плодове, важно је када се копа и транспортује да се не оштети његово корење. Са стаблом старим више од 4 године, то је веома тешко урадити.

Не само повреда кореновог система, већ и друге људске грешке, могу убити биљку.Неки од њих се тичу најбољег времена за трансплантацију.Експерти су сигурни у тонајбоље је то радити у топлијој сезони - у прољеће или јесен.

Корени ораха се шире и тешко се не оштете

Неповољно време за трансплантацију

Пре пресађивања ораха, треба да учитекако искоренити биљку, посадити је на стално место, бринути се за њу.Али, све ове особине неће бити ефикасне ако одлучите да пресадите матицу у незгодно време.Орах је дрво са јединственим кореновим системом, које је у сталном контакту са симбиотичким гљивама, које биљци дају енергију за активан раст и плодност.Неблаговремена интерференција са том везом утиче на дрво деструктивно:

  • корени трулежи ораха;
  • дрво је стално болесно;
  • Орах не може да дође и умре са почетком хладног времена;
  • принос се смањује.

Избор погодног времена за трансплантацију врши се узимајући у обзир различите личне и агротехничке факторе.Процес пресађивања састоји се од уклањања ораха са старог места, припрема нове јаме за стабло са оплођеним земљиштем.

Наставите са таквим операцијама само када је дрво у стању хибернације.У току сока, од средине марта до октобра, трансплантације су забрањене.

Приликом избора новог места за младу орах или проклијану матицу, важно је узети у обзир многе факторе који ће омогућити дрвету да расте и развије се.Трансплантирана стабла треба да примају соларну енергију, тако да их не треба стављати у хлад.Валнуту таквим условима брзо умиру.Коренов систем дрвета може оштетити темељ, што ће довести до потребе за ремонтом не само оплате куће, већ и цијеле зграде.

Време за трансплантацију

Трансплантација ораха треба да се уради пре него што се пупољци појаве на дрвету или у јесен када се лишће потпуно смири.Када то можете урадити, свака особа одређује себе, вођена климатским карактеристикама региона.У пролеће је важно узети у обзир не само температуру ваздуха, већ и земљиште.У марту, пре почетка протока сока, чести су мразеви у домаћим климатским условима.Ово може уништити садницу.

Зато је боље променити руке касније, када температура ноћу није испод 10 ° Ц.Упркос чињеници да се до тог времена лишће може појавити на круници дрвета, априлска или мајска промена пребивалишта ће бити мање болна за орах него за време хладне сезоне.

Трансплантација Волосховог ораха у јесен има своје карактеристике.Може се покренути само у топлу јесен.У северним областима, пренос ораха је боље одложити до пролећа.Свако снижавање температуре ваздуха испод 10 ° Ц може убити биљку, тако да пресађивање саднице ораха на јесен одговара само јужњацима.

Могуће је пресађивање ораха у јесен само у веома топлим рубовима

Савјети за организовање трансплантације ораха

  1. Најбоље је посадити дрво након вечере.Послијеподне се смањује активност биолошких процеса, што омогућава да се дрво брзо прилагодинев плаце.
  2. Величина јаме за садњу одређена је не само старошћу саднице, већ и стањем тла.На плодном тлу дубина и пречник јаме су 50–60 цм, а за остале типове земљишта дубина и пречник јаме не би требало да буду мања од 1 м.
  3. ​​
  4. Изрежите корење, задржавајући 35–40 цм њихове дужине.

Добар квалитет земљишта је кључ за успјешну трансплантацију дрвета.Стручњаци саветују када се припрема ново место садње за мешање земљишта са ђубривом. За то је најбоље користити хумус и компост, можете додати суперфосфат (до 3 кг), калијум хлорид (700 г), дрвени пепео (до 2 кг) и аммофос (до 2 кг).Не треба заборавити малчирање и залијевање.Око посађеног стабла треба ставити неколико килограма мешавине сламе са стајњаком.Такво азотно ђубриво омогућава биљци да добију неопходну енергију за раст.