Поступак пресађивања грожђа

Узгој грожђа у сопственој парцели је веома користан, али истовременовријеме је тежак и одговоран задатак, јер је то прилично захтјевна и "хировита" биљка.Није увек лако и брзо постићи висок квалитет и квантитативно плодоношење из засађеног грмља.

Пресађивање грожђа је један од најчешћих и најучинковитијих начина

Као и код свих других корисних грмова и дрвећа, постоји велики број ефикасних начина за побољшање грожђасвојства и својства.Грожђе је један од најчешћих и најефикаснијих начина.Овај догађај вам омогућава да брзо побољшате својства грмља на много начина.Ваља детаљније анализирати питање - шта је то грожђе грожђа.

Опште информације

Није неуобичајено да баштован добија погрешан резултат након садње грожђа за дугу и мукотрпну бригу о њима.Грмље болно, слабо развијене, плодова жетва се не одликује добрим перформансама по величини и укусу.Такође, баштован ће можда морати да промени сорту у погоднијим условима на терену, са захтеваним својствима по укусу и величини.

Није практично срушити постојећи виноград, припремити нову сорту за садњу.и поново троше време и труд на укорјењивање нових грмља, њихов раст и развој.Треба схватити да је постизање јаког кореновог система у грожђу прилично тешко.Из тог разлога, најбоље је спровести поступак пресађивања грожђа са жељеним карактеристикама на већ постојећем коренском систему старих грмља.

Пресађивање грожђа је прилично компликована процедура која захтијева пажљиву припрему, поштивање основних захтјева за вријеме и касније усвајање.

Данас се користи доста различитих техника и врста вакцинација, које се разликују у временском оквиру, циљевима и карактеристикама.Вреди више размотрити ово питање.

Турски метод вакцинације грожђа

Кључни услови вакцинације су:

 • Графт је дио лозе посебно одабран и припремљен заусађен на други грм.
 • Сток је грм који се "трансплантира" и пресађује.
 • Стабло је део дебла дрвета између његових корена и места где гране почињу да расту.На овом локалитету су грмови и дрвеће пресађени.

Циљеви за које се изводе

Вакцинације грожђа имају многе предности, укључујући сљедеће:

 1. Борба против болести, инфекција, штеточина,повећати укупни имунитет биљке.Многе сорте грожђа у одређеном подручју могу бити осјетљивије на разне болести и инфекциједругих, као и да су нестабилни према бројним штеточинама.Инокулација нове сорте, јача и имуна на постојеће проблеме, омогућит ће да се с њима суочи.
 2. Пресађивање грожђа омогућава да грмље ојачате.Вреди размотрити тренутак да ће након пресађивања грожђе добити не само нова корисна својства, већ ће задржати и бројне "јаке" квалитете од старог.
 3. Инокулација стимулише повећани развој и раст.
 4. Процедура доприноси повећању приноса биљке, смањујући време плодоношења.
 5. За многе вртларе, главна сврха пресађивања је добијање нових сорти грожђа, са јединственим карактеристикама биљке и њених плодова.
 6. Подмлађивање старих грмља.Са годинама, грожђе, као и све остало у нашој природи, старење, што доводи до смањења стопе плодности.Инокулација омогућава да грмље „дају нову снагу“, подмлађују га и враћају претходне количине плодоносног.
 7. Уштеда простора.Уз помоћ вакцинације, вртлар или летњи становник добија могућност да узгаја неколико сорти грожђа на истом коренском систему.

Узгајивач мора знати методе пресађивања винове лозе.Ово стање је значајан квалитативни показатељ који омогућава вртлару да одабере најбољу опцију, на основу њихових потреба и циљева.Неопходно је узети у обзир фактор који варира од временског периода вакцинације, до "помака"у зависности од сорте грожђа, одабраних врста, карактеристика земљишта, климатских услова подручја.

Какво је вријеме за пресађивање грожђа?

 • Прољеће (крај априла - почетак маја).
 • Лето (крај јуна - јула).
 • Јесен (август - почетак октобра, све док се одржава повољно топло вријеме).
 • Зима (фебруар - март).

Општи температурни услови за пресађивање су следећи:

 • земљиште треба загрејати и имати температуру од око 10 степени;
 • температура ваздуха треба да се чува 1-2 недеље на нивоу који није нижи од 15 степени.

Припрема за пролећни поступак почиње у јесен када је потребно припремити графтове.Морате изабрати најбоље резнице , правилно их изрезати и сачувати до прољећа. Поред тога, будуће залихе морају бити правилно оплођене пре почетка зиме.

Најважнији елемент пресађивања је залиха, а успјех поступка ће првенствено овисити о његовим квалитетима. Залихе треба изабрати на жбуњу са развијеним и снажним кореновим системом, отпорним на екстремне температуре, хладноћу, филоксеру и друге болести. Стоцк мора имати јак схтамб. Боље је покупити грмље старости од 3-5 година, такве биљке имају прилично високу стопу преживљавања.

Пресађивање грожђа у јесен је веома популарно код вртлара

Методе и методе пресађивања

Током векова развоја биљака, развијен је велики број различитих типова и техника.пресађивање дрвећа и грмља. Није изузетак посао са грожђем. Веома је важно изабрати ефикасну методу пресађивања која је погодна за одређену сорту грожђа, терен и климу.

Вриједно је издвојити неколико основних метода које су најчешће у нашем локалитету.

 1. Десктоп метода. Зимски поглед на инокулацију, који се спроводи у затвореном простору у периоду од фебруара до марта. То подразумева пролећну садњу већ пресађених садница у тло. Резнице са проклијаним пупољцима прво их пустите да “стоје” у води тако да су засићене одговарајућом количином течности. Спремност за пресађивање одређена је почетком клијања очију. Вакцинација се врши косим латералним резом или раздвајањем. "Повезујући" рез сечења треба да иде 2-3 цм испод очију. За јачање и брже и здравије спајање пре и после пресађивања, графт и подлога третирају се физиолошки активним супстанцама (специфичне супстанце се одређују карактеристикама сорте и другим условима). Такође, резнице се често третирају експандираним парафином. Веза се фиксира памучном крпом и тракама од пластичне фолије. Након пресађивања, грожђе се поставља за спајање у посебно припремљено мјесто са сталном температуром од око 20 степени, прекривено материјалом за држање воде (добро се користи влажна пиљевина) и са филмом на врху. После отприлике три недеље, требало би да расте нова биљка, што ће указати на успех у пресађивању.
 2. Метода раздвајања бола (повишени метод пресађивања). Постоје методе "црног" (лето - јун, јул) и "зеленог" (пролеће - март, април) пресађивања. Уз "црну" калемљење узима се прошлогодишње или раније резање (које је припремљено унапријед) и калеми на стари грм. Подвоинаиа вино очишћена од лишћа, цијепање се врши између другог и трећег чвора, кора се претходно третира и дезинфицира са слабим раствором калијум перманганата. Рез се врши на удаљености од 5 цм изнад другог чвора. Уздужно цијепање се врши на дубини од око 3 цм. Након што се сечење убаци у пукотину и чврсто фиксира тканином (завој), затим навлажи. У почетку је потребно одржавати температуру на споју у подручју од 22-26 степени. Након тога, током љета, потребно је пажљиво уклонити вишак изданака тако да сва енергија и супстанце одлазе у раст. На крају лета се ремен уклања. “Зелена” метода у складу са тим подразумијева пресађивање младог (једногодишњег) стока и потомка. Поступак "зелене" методе је сличан поступку "црне" методе. Штавише, у овом случају припрема и резање (сечено и стављено у воду 2-3 дана пре пресађивања) и стабљика се врши непосредно пре процедуре. "Зелена" метода пресађивања дрвећа или грмља (укључујући грожђе) са 2 младе биљке је најефикаснија, квалитетнија и продуктивнија.
 3. Метода пресађивања у стабљику (метода коријена се изводи у прољеће, за вријеме почетка протока сока до почетка маја, као иу јесен).Главно правило ове методе је истовремено калемљење 2 резнице са по 2-3 ока.Прво, око 10 центиметара земље се уклања око грмља подлоге.Схтамб је очистио од старе коре и обрисао крпу.Вакцинација се врши на самој основи трупа.Да бисте то урадили, уклоните горњи део грмља, чак и хоризонтални рез помоћу секатора.Затим се нож или секира врши на дубини од 5 центиметара.Да се ​​подела не испостави превелика, стабло се може преврнути низом пре раздвајања.Инокулациони простор је залепљен са пластелином, премотан са тракама од пластичног филма, а затим посут земљом.
 4. Начин пресађивања бушењем (опруга).Пошто брзина имплементације мера игра велику улогу у успеху садње, уместо да се резање стави у поделу, може се користити метода бушења, она је много бржа и изазива мање штете.За ову методу, потребно је изабрати бушилицу одговарајућег пречника, обрадити је у раствору калијум перманганата.Мала рупа (окомита на дебло) се брзо избуши на стубу и у њу се убаци припремљено сечење са ажурираним резом, тако да се додирне голо ткиво биљке.Овај метод вам омогућава да обезбедите веома јаку везу која не захтева додатно причвршћивање тканином, парафином или другим материјалом (супстанцом).Вакцинација се врши на подземном дијелу схтамбе, боље је садити 2 резнице одједном, како би се повећала вјероватноћа квалитетног пресађивања.Након уградње резања, спој је прекривен влажном пиљевином или чипсом и прекривен филмом.