Посебности клијавости пињола Валнут

Многи људи желе засадити кедар у својој љетној кућици, алисаднице овог дрвета су скупе.Често умиру у првим мјесецима након трансплантације због значајног оштећења коријенског система.Можеш узгајати кедар на други начин.То је јефтиније, али дуготрајно.Како клијати боровину из семена, не зна много људи.Клијавим орашчићима може се добити јака здрава биљка.

Узгој борових орашастих плодова из сјемена траје дуго

Како добити материјал за клијавост

На много начина, позитиван резултат узгоја пињола зависи одсадни материјал.Орашасти плодови морају бити чисти, слободни од неугодног мириса и трагова плијесни.Лоши квалитетни орашасти плодови неће проклијати.

Није неопходно клијати купљене сјеменке, с обзиром да су третиране посебним средствима за продуљење рока трајања.Боље је да идете сами у шуму и тамо скупљате пињоле.Берба почиње крајем октобра - почетком новембра, али нема потребе за скупљањем ораха са земље.Могу бити размажени или празни, ау чуњевима на дрвету су потпуно сигурни.Да би се разликовао добар орах од лошег може се урадити на следећи начин:

  • љуска старог ораха је тамнија;
  • празна или сува матица је лакша од осталих;
  • пукотине у љусциговорити о оштећењу семена или о паразитима.

За издвајање борових орашастих плодова из чуњева, користите посебан уређај који благо разбија конус без оштећења семена.

Постоји још један начин: избочине се неколико дана полажу у близини грејача.Сушење се отвара, а матице се излијевају.Пре сушења није могуће натапати чуње у сланом раствору, што ће уништити основе ораха.

Уклоните матице из кукова с опрезом

Припрема матица за клијавост

Пре него што проклијате пињоле, моратепажљиво припремите.У природи, орашасти плодови клијају без помоћи, али њихова клијавост је једнака 30%, што је нормално, с обзиром на количину сјемена која пада у земљу.Код ниских клијавости код куће је немогуће узгајати кедар из семена.Да би се повећао проценат клијања, препоручује се:

  1. Стратификовати семе пре сетве.Ово је имитација природне промене температуре.После процедуре, семење клија боље.Семе кедровог бора се ставља у фрижидер на 2 дана, а затим се вади и оставља да се загреје на собној температури.
  2. Разредити калијум перманганат у топлој води.Раствор треба да буде ружичаста, не засићена малина.Семе се ставља у њега 2-3 сата да би се дезинфиковали патогени из патогена и контролисали паразити.У овој фази, матице које плутају на површину воде се одбацују.

Ове једноставне манипулације дозвољавајуповећати клијавост борових ораха на 70–80%, како би се спријечио развој плијесни и других гљивичних обољења.Након стратификације и намакања мангана, сјеме треба одмах засадити, иначе ће трунути и неће проклијати.

Калијум перманганат је погодан за дезинфекцију и клијање кедарних орашчића

Припрема земљишта

Припрема земљишта за клијање семена кедровог бора треба посветити посебну пажњу, јерклијавост ораха директно зависи од квалитета.Да бисте посадили борове орахе код куће, узмите два комада песка и један део ситног шљунка.

Подлога мора бити калцинисана у пећници на 200 ° Ц током 20-25 минута. Ово је неопходно за дезинфекцију подлоге.Након што се супстрат охлади и напуни резервоаром за клијање семена.

Пужевине орашчића

Узгој борових орашастих плодова код куће није једноставан задатак, већ се може управљати.Важно је поштовати све услове за припрему земљишта и клијање.Орашасти плодови се постављају у подлогу, али не на већу дубину, у супротном ће проћи много дуже.Дубина полагања семена је 0,5–1 цм.

Када се семе посади, сипа се водом на собној температури.Тло би требало да буде добро навлажено, а вода не би требало да вири на површину.Након што је контејнер затегнут на врху фолије за храну или пластичне кесе и уклоњен на доњу полицу фрижидера за другу фазу стратификације, која ће трајати много дуже.

После 3 месеца контејнер с посаденопињоли излазе из фрижидера и стављају на прозорску даску на јужној страни куће. После стратификације, семе клија за 2-3 недеље.

Важно је да не заборавите залијевати пињоле док су у фрижидеру, не више од једном на сваких 1,5–2 недеље, а ређе ако песак остане мокар. За заливање је боље користити одмрзнути снег. Ово повећава услове клијавости кедра за природне.