Посебности држања свиња на дубокој подлози Свиње

Узгој свиња припада високим гранама пољопривреде - струја, грејање, изградња капиталних фарми свиња, сервисно особље, припрема хране за животиње, све то захтева значајна финансијска улагања, што обесхрабрује власнике малих фарми од расплодних свиња.

Одржавање свиња на дубокој подлози је релативно нови метод

Одржавање свиња на дубокој подлози у производњи свиња у нашој земљи је релативно нова метода која још није добила правилну дистрибуцију.Узгој свиња на овом леглу омогућава држање животиња топлим, чистим без великих материјалних и физичких трошкова.

Метода незамјењивог отпада у узгоју свиња

Суштина методе је мешање смећа које се састоји од различитих врста сламе из траве са могућим додавањем дрвне сјечке, пиљевине и других органских материјала са посебним биолошким производима који садрже копрофагије.

Бактерије копрофагне одлажу фекалије, урин, због чега је у свињцу врло непријатан мирис, а због формирања микробиолошке средине у процесу ферментације настаје топлота реда плус 400Ц, што омогућаваживотиње у собама безгријање, чак и зими. Узгој свиња овом методом повољније је од уобичајених, добро познатих метода.

Карактеристике технологије хладног држања на дубокој, неизмењивој подлози у узгоју свиња

Суштина методе је у мешању органских материјала са посебним биопрепаратурама

Главне карактеристике укључују.

  • За узгој свиња нису потребне чврсте зграде. Лака за изградњу, јефтина соба направљена од металног оквира и поклопца тенде је довољна, са обавезном вентилацијом, али без пропуха.
  • Земљиште на мјесту свињца треба добро дренирати, у супротном треба повећати дебљину стеље. Бетонски подови су искључени.
  • Стварање легла почиње полагањем сламе, пиљевином на поду дебљине око 20 цм, биолошки препарат са бактеријама се распршује на врху. Немогуће је започети прорачун на хладноћи, јер за почетак процеса ферментације потребна вам је топлота, барем од 5-10 степени. Како се влаже и газе, постељина је затегнута, јавља се свјежи слој, а биофармацеутик се поново прска бактеријама. Старе стеље за ферментацију се дубоко, потпуно, мијеша за сушење и вентилацију. Оптимална је дебљина стеље од 50 центиметара до једног метра.
  • Ферментативна незамјењива постељица чак и на мразу испод минус 300Ц је способна да генерише топлоту на површини од плус 5 степени, јер је процес ферментације праћен активним ослобађањем топлоте у околину.Температура у дубоким слојевима може досећи и 40 степени. Потпуна измена постељине пре насеља у штали нове групе животиња. Са малом стоком, не можете променити смеће на максимално пет година, освежити га и агитирати, али није пожељно из ветеринарских разлога. У леглу, са претерано дугом употребом, плитким превртањем, патогене бактерије се могу населити.
  • Глодари не живе у незамјењивим стељама, што је важно, јер је листа болести које толеришу ове животиње дуга.
  • Животиње у таквим шталама држе се слободним ходом. Ова метода омогућава животињама да се више крећу, поготово ово је важно у хладним данима. За мале фарме, гдје је тешко формирати хомогену групу за тов, можете користити садржај штала или комбинирану.
  • Групе се формирају по принципу родне и старосне селекције. Можете да растете на неотуђивим носиљама трудне свиње, дивље свиње, појединачне јединке. Ова технологија није погодна за узгој новорођенчади и свиња, као и за крмаче.

Глодавци не ʻиве у непокретном стељу, {то је ва`но

  • Хранити животиње само сувим, мрвљивим, гранулираним хранилима. Хранљиве мешавине са високим садржајем влакана, пожељно се дају животињама у хладним данима, због ферментације, која се јавља у дебелом цреву, повећава пренос топлоте. Хранилице бункера за ауто-појилице са грејањем за хладну сезону налазе се на једнојса крајњих страна.Такав аранжман учи животиње да подијеле подручја храњења, одмора и столице.
  • На крају това цијела група свиња се шаље у творницу меса.

Предности технологије

Највеће предности су ниски трошкови изградње, недостатак трошкова гријања и смањење трошкова енергије.План тенде лучни конструкција инсталиран и растављен брзо, мале снаге.Одржавањем стоке у износу од 300 до 1,5 хиљада животиња, један радник се смирено носи.Недостатак мириса, чистоћа простора позитивно утиче на квалитет меса, укус, мирис меса.

Слама, пиљевина, струготине и друге органске материје за постељину су јефтине.Бале сламе од 100 рубаља, пиљевине и струготине по договору с дрвном индустријом, у пракси - дају се бесплатно уз увјет прикупљања и преузимања.Биолошки производ са бактеријама - цена варира, зависно од постројења и земље порекла, од око 150 рубаља по 0,5 литра.Ова количина лека је довољна за 3-4 коцке пиљевине примарне обраде.За накнадну обраду бактерија легло има много мању количину.

Приближно килограму легла је потребно на свиња на дан.Стара постељина је изврсно ђубриво.Храњење са сувим хранилима и слободан приступ води такође имају бројне предности, нема потребе да се губи време на припрему хране.Према запажањима фармера који користе ову технологију у својим фармама, суву храну са таквим садржајемтроше се економичније, и добијају од 100 до 500 грама по особи дневно.

Слободно одржавање омогућава животињама да се слободно крећу, чиме се промовише развој скелета, мишићног система, повећава плодност и имунитет животиња.

Најголеми предности треба да бъде да се намалени разходи на грејање

.

Технологија је у потпуности примјењива у јужним и централним регионима Русије, у сјеверним регијама, додатно гријање свиња ће бити потребно уз гријање, оптимално - инфрацрвени сустави гријања, они загријавају зрак близу пода. Одсуство потребе за извозом и коришћењем стајског ђубрива, које у свом чистом облику, када се наноси на земљиште, исцрпљује горњи слој, а стајњак који бактерије обрађују другим органским материјама обогаћује тло и служи као одлично гнојиво.

Ова технологија је савршена за власнике фарми, пољопривреднике који предузимају прве кораке у развоју свињогојства, малих и средњих свињских фарми, као и за велике пољопривредне комплексе. Технологија је примјењива на узгој говеда и ситне стоке, у узгоју кунића, овчарству и перадарству.