Посебности држања пурана код куће: њега и узгој пурана

Иако држање пурана захтијева пажњу и снагу од узгајивача, уз правилну бригу и уравнотеженВласник рације ће добити стоку са високом продуктивношћу.Месо ових птица одликује изузетна гастрономска својства, а узгој код куће ће постати посао.Сорте бројлери (канадски пурани) су посебно популарне и продуктивне.

Турки - високо продуктивни птици за расплод

Захтеви

Порастот на младите животни за месо не е исто као и других врст. За почетак узгоја, фарма слиједи неколико захтјева:

 • препоручује се почетак узгоја са зрелим младим пилићима - 3-4 мјесеца, који се већ користе за исхрану одраслих јединки;
 • за 8-10 пурана узимају једног мужјака: ако има више женки, ћурка неће моћи оплодити крдо у цјелини;
 • бирају хибриде са показатељима продуктивности.

Птице врсте

Птице бројлери су подељене у 3 групе:

 • плућа (тежина од 8 до 9 кг, послата на клање у 12-15 недеља));
 • просечно (15-18 кг, садржај до 14-16 недеља);
 • тешки (22-25 кг, клање 20-24 недеље).

Броилер Турска може достићи тежину од 25 кг

Продуктивност

Квалитет пурећег меса се не може поредити са пилићима, паткама и другом живином. У белој исхрани, већи проценат протеина. Садржи гвожђе и друге минералне елементе. Излаз из трупа - 60%. У том смислу, млади се више цијене до 5 мјесеци. (женке) и шест месеци (ћурке).

Мужјаци се шаљу на клање на 6 мјесеци (тежина - 7-9 кг), а женке - на 5 (тежина - 4-6 кг).

Ако се узгајају сорте бројлера за месо код куће, пољопривредници бирају канадску расу. Канадске ћурке су спремне за клање 3 мјесеца. Производња јаја - до 200 комада годишње.

Турки да 60% маса от тегло

.

Садржај

Брига за ћурке захтева поштовање температурног режима. Они толеришу мраз, али им је потребна топлина и сувоћа за добробит и подизање потомства. Током лета, собна температура се одржава на 20 степени. Важно је избегавати оштре температурне флуктуације и организовати вентилацију. Болести, мраз и промаја узрокују болест. Власници штите турске удове тако што у затвореном простору уграђују дебели топли слој сламе или пиљевине. Промените два пута за седам дана.

Ћурке заузимају пуно простора и морају ходати. Због склоности ка гојазности, птицама је потребно вежбање . Код домаћинства и узгоја, један квадратни метар простора се одузима за месо у домаћинству. Приликом опремања спољног места за шетњу, глави стада се одузима 20 квадратних метара територије, постављају се сенке иЗасади се дјетелина, луцерка и зоб.

У зимском периоду, стадо се пушта у шетњу данима када температура није нижа од 10 степени. Снег на земљи је прекривен сламом. Да би се крдо присилило на кретање, храна се баца око територије.

У просторији за јато птица успостављају се склоништа. Ширина - 7, висина - 7-10 центиметара. Ставља се на 80 центиметара од гениталне површине. Размак између њих је 60 цм, а 40 цм од подручја смуђа је додијељено глави. За осветљење је потребна лампа од 60 вати на 15 квадратних метара. метара

Купке са мешавином пепела и песка стављају се у ћурку да би се уклонили паразити. Шљунак, дробљена креда и шкољке се сипају у одвојене посуде.

Цловер је добар додатак исхрани ћуретине

Репродукција

Производна старост за узгој домаћих пурана је 2-4 године, код мушкараца 2-3. Мушке ћурке се хране смешом (у г) од:

 • саднице зрна (100-150);
 • не-киселог скута (20-30);
 • шаргарепа и зелени (60-80);
 • квасац (до 5).

Полагање јаја почиње када је пурица стара 10 месеци. Након парења, боље је подијелити крдо по сполу. Овипозиција се јавља два пута за 12 месеци. Женка носи 15 до 20 јаја. Прво јаје је означено и враћено у гнијездо како би се наставило полагање.

За инкубацију се изаберу оплођени узорци без беличастих прозирних ознака. Још једна оплодња се одређује тестом у води: ако се потопљено јаје појави, онда одбаци, а ако се утапа, стави у гнездо.

Турска може носити до 20 јаја у исто вријеме

Стимулација

Излегање траје 27-28 дана. Пурани седе у гнезду на пролеће. Ако је кокош неискусна, не препоручује се да се у њу стави више од 17 јаја. Овај број, који се налази испод женке са преклопљеним крилима. Параметри гнезда су 50 к 70 цм, таложи се на висини од око 60 цм, суд се спушта, затим се поставља дебели слој сламе тако да се положена јаја стављају ближе.

Уређаји за гнијежђење смјештени су у тихој топлој перади од перади с прозорским отворима на југоистоку. Поставили су решетку. Прозрачивање се врши два пута дневно, а бјељење се обнавља сваких 6 мјесеци. Осигурајте да нема рупа и да се не пењу предаторима.

Гнездо се поставља на замрачено изоловано место на земљи. У близини је ставио корито за храњење и посуду за пиће.

Хранидба пилића је задовољна свако јутро: дају зрна зоби која су натопљена у води. Док се пуре једу, гнезда су прекривена дебелом крпом тако да се квачило не охлади и не постане суперхлађено.

Важно је створити услове за антипаразитске купке: поставите резервоаре са мешавином пешчаног пепела у близини. Турска је велика кокош, која се може поредити са пилићима. Тенденција за размножавањем и размножавањем пилића протеже се на њихово потомство и друге младе. Једна ћурка ће подићи до 80 глава одједном.

Турциа излегува своите и сопствена јаја

.

Брига о младим стоковима

Ако пољопривредник обезбиједи одговарајућу бригу о тивотињама, стопа претивљавања ће бити висок проценат. Пилићи су издржљиви,иако захтевају услове за узгој и одржавање у домаћинству.Узгој инкубаторских пилића за месо у ћелијским условима је такође успешан. Крстови за бројлере (за разлику од канадских и других пасмина) су мање захтевни у погледу услова становања и исхране.

Од првог дана чувају се у броодеру - сувој и топлој кутији.Дно је обложено финим дрвеним опиљцима или сламом.Температура не пада испод 33 степена у првим данима, након пет дана пада на 27. До почетка 11. дана већ је 23 степена.Соба је освијетљена првих дана.

Хранити младе животиње су задовољне 8 пута током дана.Ово утиче на формирање здравог и снажног тела.Првих три дана ћуре се хране мешавином сувих житарица и ситно исјецканим куваним јајима, а онда мјесец дана дају мале житарице са зеленилом (коприва, листови купуса, дјетелина), кашом са куваним кромпиром, нарибаним мрквама, свјежим сиром и рибом на ферментисаном млеку.

Коприва даје младим животињама витамине

Када младе главе постану црвене, дају се гриз или мјешавина цвијета сорла са сјеменкама.На три литре смјесе ставите дробљени сумпор (1 тбсп).Храњење такве хране се организује два пута током дана.Када младунци расту у пилића, они се сматрају одраслим и преносе се у одговарајућу храну.

Храните пилиће прво 7 пута током дана, онда се тај број смањује на три.За исхрану и исхрану младих животиња, која садржи протеине и друге елементе неопходне за раст пилића.ИнУ храну се додају витамини А и Е. Са мајком ћурки остају до 42-56 дана живота, затим се одлажу и хране храном за одрасле.

Вода се загрева и мења 2-3 пута у току дана.Два пута сваких 7 дана дезинфикују се калијум перманганатом у слабом раствору.

Дијета

Успешан узгој и узгој пурана за месо зависи од услова исхране.

Ћуркама је потребан протеин, а боље је дати им клијаву зрну зоби и јечма.Током периода парења, птице се хране 4-5 пута дневно, и обично три пута дневно.Ујутро и дању, узгајивачи дају влажну храну, у вечерњим сатима - суве житарице.Да би месо било меко и витко, препоручује се повећање садржаја сочне хране и смањење удјела житарица.

Лети пурани добијају сирову мркву и њихове врхове

Летњи мени састоји се од:

 • купуса, кромпира и тиквице;
 • сирово поврће (кромпир, шаргарепа, репа);
 • зеленило (маслачак, зелени лук);
 • парена пара (без јечма и хељде).

Птицама је такође потребан животињски протеин, који се налази у коштаном брашну и рибљем брашну, комадима куване рибе.Власници прате свјежину и чистоћу воде у посуди за воду.Зими се у дијету додају зелене гране, сијено, кисели купус.

Пасмине бројлера не дају масну храну и не нуде им пилећу храну како би се избегла гојазност или пробавни проблеми.

Задржавање ћурки под потребним условима биће занимљиво занимање и посао.Узгајати ове птицемесо код куће са слободном испашом или садржајем ћелија даје јаја и дијететски производ. Посебно су популарне сорте бројлера (канадски пурани или месни крстови), који су непретенциозни за храну и брзо добијају на тежини.