Посебност ружичастих сорти грожђа

Розе сорте грожђа постају све популарније не само за узгој у индустријским размјерима, већ и за побољшање земљишних и приградских подручја. Главна предност је чињеница да је већина ових сорти обдарена првокласним укусом и способношћу употребе производа у различитим правцима. Ружичасто грожђе је добро за конзервацију, а за свјежу конзумацију нема смисла говорити о винарству - најбоља вина су произведена од ових сорти.

Розово грожђе погодно за конзервацију

Посебно важан фактор је чињеница да ружичасто грожђе садржи највећи број есенцијалних елемената у траговима људског тела и витамина него у другим сортама.

Главне предности ружичастог грожђа

Ружичасто грожђе се мало разликује од других сорти за садњу винове лозе, његу и жетву, али је оно најчешће коришћено од стране виноградара у готово свим регионима земље. Разлог за ову популарност су техничке карактеристике које имају значајне разлике у односу на друге врсте грожђа. Листа главних предности укључује следеће податке:

  • Висок садржај шећера: не мање од 21%.
  • Одличан укус.
  • Присуство бисексуалних цвасти, што поједностављује проблем опрашивања грожђа.
  • Најбољи проценат плодности у поређењу са другим сортама (до 1,7).
  • Висок имунитет на готово све врсте болести и штетника који утичу на винограде.
  • Велике бобице (најмање 3 цм дужине и 2,2 цм ширине).

Зрела бобица ружичастог грожђа достиже дужину од најмање 3 цм

Карактеристике које се узимају у обзир приликом садње и неге

РужичастаСорте су најбоље међу другим врстама грожђа, али и ова биљка има своје недостатке: Прије сијања, она не омета упознавање са њиховим слабим тачкама:

  • Грожђе не подноси ниске температуре врло добро, у подручјима у којима мраз досеже -15 степени, морате се побринути за додатне заштитне мере за загревање кореновог система.
  • Да се ​​боја бобице не избледи, мора се водити рачуна о правилном распореду грмља грожђа: подручја без вјетра, добро освијетљена, најповољнија су опција за ружичасте сорте.
  • Пасинки треба пажљиво разриједити: код постављања великог броја гроздова, већина њих не сазријева, али биљка губи снагу за своје формирање и раст.
  • Жетва током транспорта има значајне губитке, овај фактор је важан у индустријској култивацији ружичастих сорти.

Све наведене тачке се приписују минусима ове врсте постројења, али уз одговарајућу садњу и негупринос сорте се плаћа за све трошкове, они морају бити узети у обзир без грешке.

Најпопуларније међу ружичастим сортама грожђа

Полазећи од чињенице да региони земље имају разлике у климатским и другим условима, важно је изабрати сорту ружичастог грожђа која би најбоље задовољила ове захтјеве. Успјешно одабрана сорта је значајан успјех, а уз правилну његу и култивацију, то је и разлог за понос у властитим постигнућима.

Оригинална сорта грожђа погодна за производњу вина

Од најуспешнијих сорти грожђа треба навести неколико врста.

“Оригинал”

Ова врста карактерише снажан раст, као и друге биљке ове врсте, има одличан имунитет од штеточина и болести. Грожђе припада врстама стола, плодност је висока, гроздови су велики, бобице су велике (од 3 цм дужине) светло ружичасте боје. Висок проценат шећера (најмање 21%) је обилан сок, погодан за производњу вина, конзервирање и друге индустријске потребе. Сорта је средње касно (до 145 дана), не реагује посебно на промене временских услова,плодност изданака није мања од 70% , количина жетве из једног грма је висока. Процењено време прикупљања: крај септембра, почетак октобра. Препоручује се за садњу у регионима са нормалним климатским условима.

"Пинк Хазе"

Рана сорта грожђа, резултат раскрснице раскрснице "Талисман" са "Кишмишким зрачењем", главниПредност је рано и квалитативно сазревање готово свих делова изданака. Бобица је велика, боја је бледо ружичаста, тежина гроздова често достиже 2 кг, грм снажно расте, а при жетви са једног винове лозе узимају до 60 кг квалитетног грожђа. Ружичаста непрозирност толерише ране хладне ударце, тако да се сорта може безбедно узгајати у регионима са хладном климом. Одличан укус и атрактиван изглед омогућавају узгој грожђа у индустријским размерама. Сорта је отпорна на мраз (до -23), “Пинк Хазе” није хировита у бризи, ова сорта се препоручује за гајење почетницима, јер не захтева посебну негу после садње грмља. За разлику од других сличних типова транспорта не утиче посебно на презентацију грожђа, Пинк сумпор има пристојан рок трајања. Посебна пажња је потребна током резидбе и стањивања, што може додатно утицати на принос. С времена на време, потребне су превентивне мере за гљивичне болести и брашно.

Тежина гроздова ружичаста сумаглица често достиже 2 кг

"Таифи Пинк"

Ово је једна од најбољих и најстаријих столних грожђа која су нам дошла из источних крајева. Најбоља места за узгој сорти су јужни региони земље са топлом и благом климом. Гроздови нису само велики, већ су огромни, неки од њих достижу тежину од 6,5 до 7 кг (дужине до 30 цм). Таифи ружичаста припада средње касним сортама (160дана вегетације), жетву треба припремити крајем септембра и до средине октобра. Ова врста је с правом једна од најбољих опција за узгој винограда у јужним регионима земље. Укус грожђа је једноставно немогуће пренијети ријечима, а заједно с ниским губицима тијеком транспорта и дугим периодима складиштења (до средине ожујка) сорта је посебно популарна. Суво време не утиче на принос ,али рани мразеви и нагле падове температуре (до -15оЦ) не само да могу уништити усеве, већ и саме грожђе. Таифи ружичаста је склона различитим врстама болести, па стога захтева пажљиву бригу током раста и зиме.

Наведене сорте су само мали дио листе врста ружичастог грожђа, можете безбједно додати "Пинк бресква" (рана сорта), "Гурзуф пинк (универзални тип) и друге. За ружичасто грожђе, почетак пролећа је најбољи тренутак за садњу, а саднице и резнице су погодне за садњу. Пресађивање младица у јесен се без грешке загрева за зиму, али то се може урадити на пролеће. Грмови третирани специјалним растворима у времену су кључ за добар принос ружичастих сорти и способност борбе против болести и штеточина.