Поријекло, дистрибуција и добробити арменске кајсије Априцот

Садржај
  1. Историја порекла
  2. Карактеристика
  3. 9) Врсте јерменских кајсија
  4. Употреба кајсија

Кајсија, или како се то зове у Италији, је армена јабука, дуго временасимбол Јерменије.То је сочно и укусно, слатки мирис се не може упоредити ни са чим другим, а његова боја се тешко може назвати жута или наранџаста: у самој земљи постоји реч „цирагануин“, што значи боја кајсије.На арменској застави, једно од цвећа значи кајсија.У овој земљи постоји чак и фестивал посвећен овом воћу.

Марелица је један од симбола Јерменије

Историја порекла

Тачно време када се појавило дрво кајсије на територији Јерменије није пронађено, али неки извори указују на тода је био познат пре 3 хиљаде година.Постоји верзија да је он дошао из Кине, укорењен у високим врховима Кавказа.Према другим изворима, његова домовина је Централна Азија, заједно са Арменијом.Сада се дрво кајсије проширило широм света.

Карактеристике

Најдихније и сочније су марелице шелах, које су 2008. године на конференцији у Италији препознате као најбоље од свих сорти.Већина плодова се разликује по великој величини, јер је њихова просјечна дужина око 4 цмМесо је еластично и слатко, лако се дијели, топи се у устима.

Већина врста воле топлоту и светло сунце, тако да су кајсије најудобније у планинама, али су веома осетљиве на промене времена: мали мраз можеуништити цео усев.То је подстакло одгајиваче да створе сорте отпорне на мраз.Њихови преци били су невакцинисани узорци харгиса из старих вртова, који добро трпе зиме и производе обилну жетву.

Типови арменских кајсија

Постоји више од 30 варијетета арменских кајсија, али се могу подијелити у 3 велике групе према мјесту раста:

  • Средњеазијска група.Исфарак, Кхурмаи, Арзами.Посебно се цени сухо воће од ових марелица.
  • Ирачко-транскавкашка група.Такве сорте као што су Схираз, Табарза, Схалах, Каики су добре иу свјежем иу конзервираном облику.
  • Европска група.Они су мало већи и меснатији од других сорти: црвени, Амбросиа, Ананас.

Употреба кајсија

Кајсије и сухе кајсије се често праве од арменског воћа.Први се разликује по томе што се у њему складишти кост, а сухе кајсије се праве од кајсије, подељене на пола.Каис је сличан сувим кајсијама, али плод је у потпуности сачуван, а кост се истисне из ње без оштећења пулпе.Осушене кајсије се често налазе у јерменским рецептурама, јер садрже све вредне супстанце.

Јерменска кајсија је веома корисна за кардиоваскуларне болести, па је њен екстракт укључен у различите лекове.Пулпа садржи пектин, који помаже код прехладе: јача имуни систем.

Јерменске кајсије се праве са конзервама, џемовима, комадићима воћа који се додају колачићу, сосовима и зачинима.Постоји врло необично и укусно вино од кајсијепечење

Уље марелице се вреднује због својих нутритивних квалитета

Кости су направљене од храњивог уља, које се пореди са маслиновим уљем. А у Кини, кости се користе за лечење кашља и упале грла. Користе се и језгре извађене из костију. Горке се користе за производњу млека или маслаца који се користе у медицинске сврхе, а слаткиши се могу јести без прераде, иако се често могу наћи у џему од кајсије.

Чак и сок самог стабла, који излази из пукотина, је лековита супстанца.

Интересантна особина дрвета од кајсије је да цеви од ње производе јединствен звук. Такав алат се назива дудук, ау арменском - тиранапокх. Ово је традиционални музички инструмент Јерменије.