Популарно грожђе

Најбоље сорте грожђа сваке године одређују најбоље узгајиваче свих земаља. Топ 10 од ових сорти је најављено у нашој земљи. Узимајући оцену, узгајивачи узимају у обзир мишљења стручњака за узгој, винара, познаваоца и само љубитеље ових укусних плодова.

Грожђе монарха - једна од најпопуларнијих сорти

Значајне особине сорти грожђа

Утврђивање које врсте ове биљке се с правом могу сматрати најбољим, одушевљени узгајивачи и почетници узгајају у обзир најзначајније особине одређене сорте, укључујући:

 • отпорност на болести;
 • принос;
 • способност прилагођавања различитим климатским условима; царињење;
 • тачност воћа;
 • величина кластера;
 • величина појединачних бобица.

Не заборавите да дефинишете и сочност, и садржај шећера, и боју плода, и њихов облик.Важан фактор код сорти укључених у ОПП је период сазревања, могућност оштећења од инсеката као што су осе или мрави.Имајући у виду чињеницу да вријеме испоруке грожђа од добављача до потрошача може бити прилично дугачко, важно је у оцјењивању сваке сорте обратити пажњу на његову способност да задржи своју презентацију и укус за одређено вријеме.

Грозје Аркадија даје импресивне приносе

Најпознатије и тражене сорте

Захтеви који се примјењују на плодове при одређивању најбољих сорти грожђа су вишеструки. ТОП 10 укључује ране и касне врсте, слатко и кисело, велико и мало бобице. Популарност зависи од сврхе за коју се узгаја винова лоза. Многе биљне врсте су дизајниране да производе сок, а велика количина воћа се користи у производњи вина.Већина плодова узгајана је вештачки приликом преласка различитих сорти, али им је то само додало позитивне особине.Топ 10 најбољих укључених:

 1. Аркадиј. Столно грожђе које се вештачки узгаја из сорте кардинала и Молдавије има округла бобичасто воће, велику групу тежине до 800 грама. Период дозријевања је 110-120 дана. Према многим виноградарима, ово су ненадмашне бобице, које могу издржати мраз до -20 степени Целзијуса и изузетно су отпорне на разне болести.
 2. Софија је узгајана уз помоћ врста као што су Кишмиш и Аркадија. Његова гомила с великим меснатим и сочним бобицама тежи око килограма. Светло ружичаста бобица задржава сва своја својства и укус, чак и када је мраз -20 степени Целзијуса.
 3. Буена. Основа ове врсте леже тако познате сорте као Аркадиј и Поклон Запорожја. Његова посебност је богат слатки укус и висок принос. Конусни облик грозда достиже тежину од 1,5 килограма, свака бобица може тежити до 15 грама, до четири грама.центиметара дуга и два центиметра широка.
 4. Либиа је била уметно повучена из Аркадије и Фламинга.Једна од најбржих врста зрења.Плодови су спремни за бербу 100–105 дана након јајника.Конусне гомиле тежине до једног килограма састоје се од бобица, тежине до 13 грама, чврсто засађених једна другој.Сочне и слатке, имају карактеристичан богат укус и свијетле боје.Ови плодови су отпорни на разне болести, мраз, ветар и екстремне температуре.
 5. Хармони.Прелазак грожђа Џемете и Саперави дао је своје резултате, а испоставило се да је то био велики технички изглед, са дугом хрпом испуњеном светлим, готово црним бобицама, слатким и сочним, издржљивим хлађењем до -25 степени Целзијуса.Ова грожђа је неопходна у производњи вина.
 6. Руслан.Ова сорта настала је при раду са врстама као што су Кубан и Поклон Запорожја.Она се етаблирала као врста чије се плодове користи за прављење сока и укусних вина.Јагоде су велике, густе, сочне, тамноплаве са густом кожом.Велике групе теже до 800 грама.Ушла је у ТОП због чињенице да рано сазрева, да се истиче високим приносом, отпорношћу на болести и мразима до -24 степени Целзијуса.
 7. Монарх.Његове велике, дугуљасте, јантарне бобице су добро познате виноградарима.Не разликује се у раном сазријевању, али није међу сортама грожђа које дозријевају дуго времена.Жетву можете почети 125 дана након јајника.Свака група достигне 700 грама, ипојединачне бобице тежине до 15 грама. Ова врста је у стању да издржи мраз до -23 степена, али не може се похвалити високим степеном отпорности на разне болести. Плодови су пријатни за укус, слатки, сочни са додиром мушкатног орашчића који се користи за прављење сока и винарства.
 8. Ксениа. Ова столна грожђа с правом је наслов омиљеног воћа винара. Његове густе и сочне бобице пуне се слатким соком, обојене су у јантарно-роза боју, свака води до 15 грама. И пресавијте гомилу тежине до 700 грама. Укус бобичастог воћа је толико привлачан да прави диван сок. Вештачки је изведено и његово друго име Ангелица је боље познато потрошачу. Ксениа је отпорна на мраз, издржава хладне температуре до -23 степени Целзијуса. Грожђе с правом спада у ТОП од најбољих сорти.
 9. Преображење. Једна од најпопуларнијих и не највећих врста. Јагоде су светло ружичасте боје, дуге 3,5 цм и ширине 2,5 цм. Тежина сваке хрпе достиже један килограм. Плодови су сочни и слатки, густи са чврстом кожом. Користе га винари и за производњу сока. У погледу сазревања, то је међу раним сортама укљученим у ТОП. Спреман је за бербу 110 дана након јајника. Позитивна особина је отпорност на болести и ниске температуре.
 10. Обљетницу Новочеркаска је подигао Краинов и ушао у ТОП као међуврсни хибрид. Ово је једно од најбољих раних грожђа које сазрева за 110 дана. Просечна густина грозда тежи око 1,5 килограма, а свака бобицадостиже тежину од 18 грама. Грозд је у облику конуса са овалним великим бобицама, меснатим, густим и веома пријатним на укус. Посебност је отпорност на мраз. Грожђе може издржати температуре и до -24 степени и гарантује високе приносе.

Грозје Ксениа има укусне бобице

Рад са познатим сортама и новинама

Већина сорти грожђа укључених у ТОП - су плодови давно познатих и доказаних само са позитивне стране. Али на овој листи постоје нове ставке које заслужују мање пажње. Узгајивачи стално траже нова и боља, тражећи још веће приносе. Они раде на решавању проблема као што су:

 • отпорност на нове болести;
 • климатске промјене;
 • суша или висока влажност.

Промјеном пописа оних врста грожђа које су уврштене у ТОП од најбољих, брине се о промицању све више нових врста грожђа, чији плодови имају свијетле укусне квалитете. У ту сврху, експерти проводе експерименте у различитим регијама, тражећи прилику да се натјечу са увозним сортама и бране своје позиције.

Преласком познатих сорти, радећи на стварању нових, продуктивнијих виноградара, проширују се површине у којима се сади млади садни материјал и стварају сви услови за добијање високих приноса висококвалитетне хране.

Развој винарства и активна производња сокова је подстицајрадити на стварању нових укусних, високородних сорти грожђа.