Полагање пилећег бизниса: пословни план, кокоши кошта

Међу многим предлозима, идејама и саветима за започињање профитабилног пословања, најповољнија је производња пилића који полажу јаја.Да бисте то урадили, не треба посебно знање и скупу опрему.Довољно је имати жељу и мале инвестиције за реализацију идеје.

Бизнес на пилики не изисква велике инвестиции

Бизнес план

Започинаване на бизнис не е съсо. Да бисте обавили посао, прво треба прегледати специјалну литературу. Можете се упознати са свим замршењима овог посла и разговарати о својим идејама на интернету и на форумима.

Постоје двије опције: прва је узгој меса перади (бројлери), а друга је узгајање јаја.Израчунајте све могуће опције тако да узгој ове птице доноси више профита него губитка.

Прво, направљен је пословни план, који садржи главне одредбе, идеје и циљеве.Направите то сами или затражите помоћ од стручњака.План укључује сљедеће ставке:

 • Дефиниција профитабилности.Концепт профитабилности обухвата однос трошкова за бизнис и профит.То омогућава да се схвати да ли је смислено укључити се у узгој пилића који полажу јаја или је вриједно напустити ту идеју.
 • Тражење инвестиција које ће омогућитиимплементирати пословни план.
 • Регистрациа бизнеса.
 • План предвиђа решавање низа економских питања.Све нијансе су детаљно проучене и детаљно израчунате.
 • Решење практичних задатака о уређењу просторија за одржавање и узгој пилића.Пословни план мора укључивати и организацију кокошињца.
 • Вклучително във връзка с първото на пазара за готови продукти.Важно је размотрити колико ће се трошкови исплатити.Непредвиђени ризици могу настати током имплементације пословног плана.Треба их узети у обзир и треба предузети мјере за њихово уклањање.

Пословни план треба да садржи све фазе живота пилића.код куће.Конкуренција са великим фармама је нереална.Али квалитет јаја домаћих пилића омогућава добру зараду.Током времена, мала предузећа се могу проширити.

Ако постоји било каква сумња у успјех неке идеје, боље је почети узгајање пилића или бројлера код куће без претходног регистрирања бизниса.

Ако је профитабилност довољно висока, онда можете пласирати своје производе на тржиште.

Да би се избегли проблеми с давки, регистрација на бизниси е неопходна во времето.То ће вам омогућити да почнете да продајете робу у свим продавницама, продавницама, ресторанима и супермаркетима.

Ако се испостави да је идеја о продаји кокошјих јаја неекономична, можете покушати да почнете да узгајате бројлере.Ова идеја је такође добра.На крају крајева, товни пилићи брзо добијају на тежини и након 2 месеца можете да доставите месне производе на тржиште.

Пиле је непретенциозна животиња која може остварити велику добит од продаје меса и јаја

Одабир слојева

Пилећа јаја су веома вриједан производ.Дигестија протеина садржаних у домаћим јајима износи око 97%.Свака особа треба да конзумира око 292 јаја током цијеле године.То је једини производ који људи добијају у природној амбалажи, а такође су стерилни и немају микробе, што није случај са производима на тржишту или на тржишту.

Да би бизнис остварио профит, треба изабрати исправне кокоши несилице.Узгајају пуно. Леггорн и Пусхкинскаиа пасмина се разликују у великој производњи јаја.Савршено успостављене пилиће Лохман Бровн и годишњица Кучинског.

Ако постоји идеја да се узгајају кокоши од меса у исто вријеме, онда се предност даје куповини бројлера.Треба одмах одлучити шта желите, а затим донијети одлуку.

Трошкови храњења кокоши су неупоредиви са трошковима хране за бројлере.У пословном плану они не представљају велике финансијске трошкове.Ово додаје још један плус идеји о узгоју кокоши несилица као бизниса.

Броилери су најпрофитабилнија месна пасмина

Разлике

Узгајивачи живине морају знати шта да траже при избору слојева.

Пилићи пасмина јаја се мало разликују.Може доћи до промена у облику чешља, перја или бојеплус. Међутим, постоје бројне карактеристике:

 • Треба погледати у главу. Овална је и мала, очи - испупчене, сјајне.
 • Њихове ушке су мале.
 • Кљун кокоши несилица благо ће се савити надоле. Млада пилетина има јарко црвене наушнице. Са смањењем производње јаја, губи се сјај и величина.
 • Средње велики врат са добро развијеним перјем. За слој карактерише широк облик дојке.
 • Препоручује се узимати оне кокошке са великим крилима које се чврсто уклапају у тело. Реп је дугачак.

Природни подаци нису увијек пресудни.Производња пилића у великој мери зависи од услова становања и збрињавања живине.

Црвена капица и кљун закривљени према дну је показатељ добре производње јаја

Садржај птица

Неколико метода се користи за узгој и држање пилића код куће. Понекад се узгој птица врши у кавезима. За ово:

 • Опремити сталци за држање птица у кавезу.
 • Опремити их хранилицама, погодним пивцима и гнезда за јаја.
 • Континуирано чистити како би се спријечиле заразне болести.
 • Опремити кавезе сандбокима или пепелом тако да кокошке могу да се купају и одлажу паразите.

Задржавање птица у кавезима је неекономично. Профитабилност таквог бизниса је прениска. Уосталом, да би кокошке летеле, потребне су им велике површине за шетњу. Активност је један од разлогаквалитетни производи. Због тога се бројлери чешће узгајају у кавезима.

За профит је пожељно да се пилићи држе у пространим оловкама.

За нормално производство на јајци, кокоши несильки нужно ходать на отвореном

Цхицкен Цооп

Држање птица код куће је немогуће без кокошињца. Ако имате вјештине које можете сами изградити, или користити услуге градитеља:

 • Задруга је опремљена склоништем и гнезда. Направљена је тако да се свака птица може удобно смјестити у гнијезду и на склоништу. У просеку, 7 гнезда за 15 кокошака.
 • У кокошињцу се праве мали прозори који су неопходни за редовно емитовање просторије током летњег периода.
 • Кућа мора имати освјетљење које недостаје зими. Пилићи ће бити бољи у дневним сатима. Његово трајање није мање од 17 сати.
 • Предуслов за очување популације живине је усклађеност са температурним режимом. Најбоља опција је од -2⁰Ц до 28⁰Ц. Ако је зими врло хладно, кокошињац би требао бити добро изолован.

Узети у обзир подручје задруге. За 20 пилића, довољно је око 10 м². За бројлере, ово подручје би требало да буде двоструко веће.

Треба да знате да је један петао довољан за 10-15 кокоши. Број пијетлова не утиче на производњу пилића.

Цооп је направљен по стопи од 10 квадратних метара. за 20 пилића

Дијета пилића

Исхрана пилића треба да садржи све потребне састојке и витамине. Употреба житарицатреба да буде 50% од главне хране. Зими се птица храни мешавином сточне хране и миксерима са минералним адитивима, зеленилом и отпадом од хране.

За добијање висококвалитетних јаја, љуске јаја, креда и дробљене љуске додају се кутијама са песком, које пилићи уживају са задовољством.

Такав бизнис неће донети милионе профита, али ће обезбедити стабилан приход. Ако узгој и узгој живине не доноси само невоље, већ и радост, онда шта још пожељети у нашем тешком времену.