Поклон Запорожје - грожђе са јантарним бобицама

Сада је ријеткост да власник газдинства или викендица узгаја грожђе. У основи, они преферирају нове сорте, чији опис омогућава узгој на отвореном тлу и захтијева минимално склониште за зимски период. У њиховом врту воле да гаје сорте са различитим условима зрења. Однедавно узгајивачи доносе све више нових сорти грожђа. Међу њима је и „Поклон Запорожја“, који постаје прави врхунац сваког узгајивача, његов понос и украс.

Гомила грожда Запорожье

Мало историје

Вино је једно од најстаријих воћних грмова у историји човечанства. Семе грожђа откривене у египатским гробницама старе су више од 3000 година.

Грци, у данима Хомера, пили су вино, а Библија каже да су узгајали винову лозу чак иу дане Ное.

Сјеверна Америка је позната поморцима свих земаља као "земља око Сјеверног мора" и земља вина, јер је тамо обилна. У Калифорнији, вино је дошло из Европе, захваљујући мисионарским оцима, који су први узгајали грожђе.

Ледено доба у Европи

Због добре сунчеве светлостиВиноградарство је било широко развијено на обронцима околних брда Вински, у Шлезији.Велики број верских редова имао је своје винограде, захваљујући повољној клими.

Али у 17. веку све је пропало, у Силесији је почео пад виноградарства.Главни разлог је првенствено повезан са климатским промјенама, које се понекад називају и „малим леденим добом“.Веома дуге и хладне зиме довеле су до смрзавања стотина винограда.Опсег климатских промјена може се процијенити ако се замисли шта би се могло постићи од Шведске на санкама преко Балтичког мора до руских обала.

Али временом се клима променила, почело је загревање и грожђе је почело свој поновни марш преко европског континента.

Карактеристике сорте

Присутност у Запорожју је нова сорта плодних лијана, која се одликује екстремном издржљивошћу.У свакодневном виноградарству винова лоза расте већ неколико деценија.

Плодови поклона Запорожска зелена боја

Јагоде сорте су драгоцене за људско тело уз присуство киселина, шећера и разних витамина и минералних соли.

Сорта грожђа брзо расте, односи се на грожђе са средњо-раним периодом зрења (130-140) дана.Бобице "дар Запорозхие" конусни и конусно-цилиндрични облик.Опис карактеристика:

 • Кластери великих 600-2000 г са великим издуженим, нивелисаним, прилично блиским бобицама.
 • Просечна тежина једне бобице је 10–20 г, величине 33 к 25 мм.
 • Просечан садржај шећера -16-18%.
 • Киселост од 6-8 г /л.
 • Месо је врло сочно, меснато, пријатног хармонизованог укуса, које подсећа на укус јабуке, освежавајуће.
 • Боја боровнице: сламнато жута.

Цветови сорте су функционално женски, али су веома добро опрашени чак иу неповољним условима. Поклон за Запорозхие карактерише висока плодност, принос плодова може се планирати (до 70%).

Възможност на сорта грази Запорозхие ис вери хигх

.

Опис нове сорте карактерише грожђе као отпорно на гљивичне болести, отпорно на мраз (минус 23 - минус 24 степени).

Као што је назначено у опису сорте, она толерише транспорт, али треба да се постави по један грозд у кутију тако да се бобице држе на чешљу, погодном за дуготрајно складиштење. Третира десертно грожђе. Опис разреда гарантује слатко, са густим и пуцкетавим плодовима целулозе и благом танком кожом.

На плодним тлима, бобице остају зелене у фази пуне зрења.

Како бринути

Поклон Запорожје захтева бригу и редовну негу. Потребно га је систематски редуковати сваке године, јер ће тек тада плодови бити укусни и лепи.

Гифт Схруб Запорозхие в септември

 • Добро се узгаја под покровом, што повећава приносе и убрзава зрење до 14 дана. Опис сорте гарантује очување плодова на гранама винове лозе до првог мраза.
 • Иако је сорта прилагођена средњим зимским температурама у региону, али за зимумора постојати склониште, јер хладни зимски ветар може оштетити пупољке и гране винове лозе.
 • Узгаја се на традиционалан начин са жицама разапетим између полова уроњених у земљу.Везање памучних трака на жицу тако да се биљка развија вертикално.
 • Сорта се може користити за креирање преграда које се дијеле на дијелове.Посађено на сунчаном мјесту ствара сјеновите шикаре и слатко грожђе.
 • Узгој око арбора ствара мекано распршено свјетло, производи не само укусне плодове, већ служи и као украс за фасаду.

Садња

Нова сорта најбоље расте на сунчаном месту које се лако загрева у близини јужних зидова зграда и ограда.Добра места су изолована и заштићена од ветра и мраза.

Корење резница се може извести у води

Пре садње, саднице садашњег Запорожја треба да се натопи у води преко ноћи.

Поставите корење садница које се чувају у подруму у влажном песку или тресету како би се заштитили од исушивања или у рупи у башти.

Ако купујете готове саднице, здраво лишће је интензивно зелене боје, без мрља и других знакова болести или штеточина.Расадник треба да буде висок око 50 цм.Ако се биљка сади крајем љета, лигнификација треба да буде на висини од 10 цм, вино ће се боље укоријенити.

Млади грм брзо расте

У рано пролеће младунче без лишћа, али са лигнификованим деблом и натеченим пупољцима.Саднице се могу садитиод средине маја до октобра.На младој, садјеној садници, оставите три изданка на грани.

Вино "дар Запорожја" доноси плодове у другој години након садње.Плодови сазревају до краја августа.

Земљиште за винову лозу

Присутност за Запорожје нема никаквих посебних захтјева за тло, лако се прилагођава околини у којој расте.Добро расте и доноси плодове на песковитим и пропусним тлима, који се у пролеће брзо загревају.На отвореном терену и на плодном земљишту сорта сазријева само на сухом, врло топлом и заштићеном од вјетра.

Припрема јаме за грожђе

Припрема локације

Потребно је ископати рупу дубине 40 цм, а затим је напунити плодним тлом или земљом.из врта и иструнули компост у односу 1: 1.

Јесенска садња грожђа у припремљеној јами

После садњетри године морају бити заштићени од мраза тако што ће се из земље направити хумак.

Зимовање

 1. Нова сорта мора бити остављена са одређеном количином цватова и гроздова: она даје добру жетву ако нема више од 2 еквивалентна снопа на сваком изданку.
 2. Обрежите лозу на дужину од 1 м, остављајући 8–12 очију.
 3. Извадите из жице, пажљиво скупите гране у сноповима и положите их на земљу или у ископани жлеб.
 4. Направите насип земље и прекријте слојем пиљевине или лишћа.
 5. Спуститеврхунске ноге.