Појава мрља од рђе на лишћу трешње Цхерри

Ретко се сусреће вртлар који не воли трешњу: не захтевапосебну бригу и увек доноси богату жетву.Али, као и сва стабла у врту, може се разболети, што ће у будућности негативно утицати на њену продуктивност.Да би трешња процветала и плодила више од годину дана, треба да будете свесни потенцијалних болести и штеточина, и начина да их се решите.

Болести вишње

Трешња је најосетљивија на разне гљивичне болести, посебно на пролеће.Због високе влажности и удара вјетра, гљива се преноси и пада на дрво.Може се преносити и из недавно опорављеног оближњег дрвета.

Клиастероспориоз

Клиастероспориоз се често налази у биљкама од коштичавог воћа:

 • појављују се смеђе овалне тачке са тамном границом на листовима трешања, воћа, пупова;
 • након седмице или два мјеста се исуше, умјесто тога се појављују рупе, након два дана захваћени листови падају;
 • Болест може напредовати и прелазити на плодове: појављују се љубичасте или тамно црвене тачке на бобицама које изгледају као брадавице;
 • након два дана потпуно се осуше, на њиховом месту се појаве пукотине, из којих тече гума, захваћено месо бобица се суши до кости, плодови губе свој сок и укус;
 • акоболест је нападнута током цветања, пупољци или пупољци су прекривени карактеристичним тачкама, потамњени, а затим потпуно црни и суви.

С благодати правного обработка на озбиљних последоват больше не.Да бисте то урадили, стабло мора бити потпуно чисто од заражених подручја.Резане болесне гране гори.Одмах обрадите дрво са бакарним оксихлоридом и раствором Бордеаук мешавине (3%), поновите након 2 недеље.Као превентивну меру, редовно вршимо оплодњу подручја око дебла, чистимо отпало лишће и хранимо дрво.

Кокомиоза

Изражава изражене смеђе или црвене тачке на листовима.Споре се појављују на дну плоче - светло округлих формација.Листови постепено постају жути и отпадају.У њима гљива не умире, већ наставља активно да се размножава и ако не уништи лишће, од новог прољећа болест ће почети да уништава трешњу.Потребно је не само излечити стабло, већ и избегавати болест у будућности.

Третирати трешње са раствором Бордеаук мешавине три пута годишње:

 • пре бубрења;
 • након што је трешња процвала;
 • после жетве.

Прије зиме потребно је ископати земљиште око дебла, водећи рачуна да се све заражене области очисте и униште.

Монилиоз

Манифестује се средином лета, на врхунцу врућине, листови почињу да изненада постану жути и суви, постајући црвени.Манифестира се не само на листовима и плодовима, већ и на деблу и гранама.Дрво почиње да се суши и пропада.Граи се појављује на кориформирање, пукне и емитира гуму.Бобице показују велике смеђе или смеђе мрље које почињу да труне и постају црне.Берри постаје неукусна и ускоро пада.

Ако се болест не уклони, у пролеће ће напасти ново воће.За време грмљавинског невремена на врућини, на лишћу трешње могу се наћи мрље од хрђе.Манифестује се на горњој страни лима и постепено се шири, након чега се цијели лист зарђа и пада.

Болест је прилично опасна и може уништити дрво ако му није пружена одговарајућа нега.Неопходно је сакупити заражено лишће и плодове и спалити их, попрскати бордоском смјесом.Оштећене гране и коре потребно је резати, третирати вртним травњаком, оле-домеде или каптаном.

Да би се спречило враћање болести, препоручује се третман бакарним оксихлоридом.Ако трешња почне да постане жута, њени листови постепено постају прекривени црвеном и сувом - то је знак да на стаблу недостаје азот или бор.

Ако листови трешње постепено постану црвени и постану смеђи, очигледно им недостаје бор.Недостатак азота се манифестује чињеницом да листови постепено постају жути, суви и отпадају.Један од узрока рђе на лишћу је неправилно заливање, посебно у врућим временским условима.Ако у ово време не сипате воду испод стабла, већ на самом дрвету, листови се могу опећи, замрљати или се само осушити.

Антхрацносе

Још једна гљивична болест која напредује током високе влажности.Појављују се листовисветле и ружичасте туберкуле и мрље које на крају постају смеђе.Болест напредује - бобице пресушују и падају.Да би се излечило дрво, потребно га је обрадити са „Полирам“ решењем, у три приступа:

 • пре цветања;
 • после цветања;
 • за 14 дана.

Штеточине вишње

Често трешње нападају различити штеточине у врту.Због тога се на листовима појављују и мрље.

 1. Цхерри апхид.Млада стабла су најосетљивија на лисне уши.Појављује се у рано пролеће и умножава се веома брзо, шири се по целој биљци.Потребно је да одмах предузмете акцију.Пре него што су пупољци процветали, третирајте са Нитрафеном.Онда после неког времена, али пре него што пупољци процветају, обрадите "Карбофос".
 2. Вормс.Ако се црви појављују у плоду, дрво је еколошки прихватљиво.Појављују се због мушице од трешње, која у јабуку полаже јаја.Обрада дрвета инсектицидима помаже против муха.То треба урадити два пута годишње: отприлике средином прољећа, када се снијег топи и температура расте, и двије седмице након првог третмана.

Превентивне мере

Да би се избегле болести и штеточине, мора се спровести превенција.Да бисте спречили мрље на лишћу, пажљиво залијте дрво, обогатите тло бором и азотом.Сваке године гране треба резати, обрадити их вртом.Не заборавите на кречење, тако да кора не гризе глодавци и инсекти не штете.

Препорученода се дрво третира отопином урее, уништиће гљивице и заразне болести и обогатити га душиком. Треба га применити пре отицања бубрега, како не би опекотине. Умјесто уреје, можете користити "Екоберин", који повећава укупни имунитет и чини дрво мање осјетљивим на паразите. Пре зимовања, дрво мора бити добро припремљено: очистити кору и гране са оштећених подручја, уклонити осушене листове и уништити их. Не заборавите копати земљу око дебла и уништити коров, то треба учинити што је чешће могуће.

Закључак

Трешње нису склоније болестима, али захтевају и одговарајућу негу. Болести и штеточине су апсолутно опасне за дрво, ако је добро збринуто да би га обогатило минералима и ђубривима. Ако редовно изводите низ једноставних акција, ваша трешња ће бити практично нерањива: храните, очистите оштећена подручја и обрадите дрво, ископајте тло и уклоните отпало лишће, не обрезујте и не заборавите на превенцију. Здравље и богата берба трешања у вашим рукама.