Плодове обрастао шљивама Плум

Сваке године, већина воћних стабала, укључујући и шљиве, формира обилан раст на корену. Такав природни феномен је иритантан: отарасити се није лак задатак, али се не треба одмах журити у “гроб” и уништити све појавне процесе. Од њих можете узгајати здраво дрво. Да ли ће шљиве дати плодове у наредним годинама зависи од квалитета и правилне његе.

Узроци зарастања

Сада се многи вртлари суочавају са проблемом уклањања зарастања, посебно ако је у запуштеном стању и претвара се у џунглу на локалитету. Пре него што започнете борбу, морате сазнати који је процес и који су разлози његовог појављивања. Раст корена су мали изданци који се формирају на корену шљиве и апсорбују његове сокове за раст до смрти.

Разлози за појаву изданака могу бити:

 • механичка оштећења;
 • висока садња дрвета;
 • велики број грана је уклоњен током пресађивања;
 • некомпатибилност изданке и подлоге;
 • Уградња етикета и трака у кору дрвећа.

У случају повреде: оштећење коре и ломови грана, непрописно извршене вакцинације, превисока садња, почетак шљивеактивно производе изданке, настојећи да се заштите од уништења и продуже живот.

Неки од ових разлога могу се лако отклонити: посипати коријене са земљом, а друге само резањем у дрво.Након што је разумно оставити само најјаче и најздравије избојке, одмах се морате ослободити осталих.

Када није потребно уништити

Готове младице шљива могу се купити у расадницима, али ће коштати много новца, тако да се сада вртлари и вртлари све више окрећу најстаријем и најлакшем начину размножавања коштаног воћа - коренапотомство.Одређене сорте су најбоље за ову методу.

 1. Зрелост је црвена.
 2. Маџарски.
 3. Евразиа-21.
 4. Црна Тула.
 5. Ренклод.

Дрвеће узгајано из садница има предност, јернакон зимске хладноће лакше се опоравља.Да би се створила садница из изданка, потребно је да се ово време раздвоји од продуктивног кореновог стабла.

Не препоручује се употреба узорака који се налазе у близини стабљике због недовољно развијеног система корена и велике вероватноће оштећења корена шљиве.Најбоље вријеме за копање је прољеће и јесен, најбоља доб је око 3 године.

Можете добити најквалитетнији садни материјал тако што ћете га сећи унапред, заједно са делом корена материце.Током лета, он ће ојачати своје корене и моћи ће да се смири на другом месту.

Следи поступак раздвајања: обрезивањешкаре за резидбу, негу рана са баштом, сортирање и даље садње у школи, где ће се наредних годину и по дана налазити будуће шљиве, а затим заузети њихово место на локацији.

Шљива је релативно непретенциозна: главни услов за тло је лабавост и плодност.Међутим, при избору места за слетање, треба имати на уму да не толерише стагнирајућу влагу, јак ветар и хлад: то утиче на квалитет воћа.Садња се врши или средином пролећа, или почетком јесени у јаму дубине 50 цм и пречника око 70 цм.

 • амонијум нитрат;
 • калијум хлорид;
 • пепел;
 • ​​
 • хумус;
 • речни песак;
 • суперфосфат;
 • шљунак.
 • Коријени стабла лагано се усправљају и заспавају слојем земље, набијајући успут, након чега се мала шљива сипа са доста воде.Таква биљка ће донети плодове тек након 3 године.

  Непределателен раст за плодове

  Неприкладни растениа за сађење треба да се одстрана.Многи вртлари не знају како да се ефикасно ослободе кора шљиве, али то се може урадити на следеће начине:

  • да се сруше;
  • користе препреке;
  • хемијски препарати за спреј.

  Шема издвајања изданака коријена

  Сечење је уредно резање изданака помоћу шкаре.Уз правилно извршење, могуће је трајно уништити нежељеновегетација. Ако се уклони у приземљу, не може се избјећи нови раст, па се прво мора ископати до коријена, а тек онда, без оштећења, уклонити избојке.

  Да би се створила препрека, потребно је, остављајући око 0,5 м слободног простора око шљиве, покрити остатак простора картоном, сипати га водом и набити, затим покрити филмом и слојем пијеска, те га превући преко тла. Ако се појави нови раст, он ће бити у малом кругу и неће бити тешко борити се са првом методом.

  Избоје треба уклонити уз помоћ треће методе са посебним опрезом: наводњавање изданака врши се препаратима "ураган", који могу бити опасни за околне биљке.

  Како уклонити стабло са сајта

  Пре или касније долази тренутак када зрела стабла морају бити уклоњена са локације. То се дешава из више разлога: престали су да производе усјеве, били су болесни, замрзнути или исцрпљени великим бројем садница. Неопходно је унапријед размишљати како се ријешити шљива, то је напоран процес. Вртлари разликују два главна метода: механички и мјешовити.

  Механичком методом све је јасно: укључио је моторну пилу и бацио пртљажник, али у случају шљиве треба обратити пажњу не на дебло, него на ризом. Шљива се одликује изузетном виталношћу и након пиљења ће се борити да ослободи што је могуће више избоја до јесени.

  Исправан алгоритам за резање почиње са стандардним логом дебла на 50-80 цм. Затим морате чекати да се саднице појаве,изрежите их што је могуће ближе корену и покријте их вртом. Након понављања овог поступка неколико пута, избојци ће нестати заувек.

  Мешовита метода укључује комбинацију механичког (рад са моторном пилом и бушилицом) и хемијске (третман пања са раствором са хербицидном или арборицидном препарацијом) ефекте на дрво и изданке.

  Предност је боље дати арборицидним средствима: они су еколошки сигурни и нису гори од хербицида да би се носили са младим растом. Алгоритам почиње на исти начин као у претходној методи. Затим, у пању, на рез у близини коре, буше се рупе великог пречника у које се сипа препарат. Након што је потребно, покријте тестере пластичном фолијом и након 7 дана поновите процедуру користећи хемикалије.

  Прерасте шљиве било које врсте које су се појавиле унутар локалитета не заслужују увијек тренутно уништење. Погодан је за улогу младице, ако му се посвети одговарајућа пажња и обезбеди правилна нега.