Плијесни плијесни на грожђу

Да бисте ослободили вашу биљку од гљиве,разумију њену етиологију и методе поступања са њом.Дуго времена, плијесан је сматран казном за многе сорте које расту на југу Француске, и као резултат тога су ниски приноси.Али сада, у доба високе технологије, ова гљива није реченица.Хемијска индустрија и народни лекови могу да помогну да се то ријеши.

Лишће грожђа погођено плијесни

Препарати из грожђа гљивице

Болест плијесни је лако уочити од тренутка када се појави на листу.Лишће грожђа на неким местима постаје светлије, затим се појављују округли жути мрље.Како се гљива развија, на платну се појави бела пахуљица.

Гљивичне плијесни могу да утичу не само на лишће винове лозе, већ и на младе избојке, пупољке и гроздове са бобицама.Болесне биљке нису у стању да произведу усеве: бобице расту величине грашка и суше се пре него што достигну одговарајућу величину.Ове бобице нису погодне за конзумацију и производњу вина.Ако су изданци заражени плијесни, њихов раст се зауставља и потпуно се осуши.

Грожђе плијесни се назива пепелница.

Узрочник гљивица

Узрочник грожђа од плијесни је рођак плаве плијесни.Гљивакоји има хладно-отпорну ооспору која може дуго да преживи у неповољним условима у сувом лишћу, задржавајући способност раста. Након појаве повољних услова и довољне влажности, ооспоре се преносе са влагом на зелено лишће здраве биљке. Ооспоре се распрсну и појављује се спорангиум, који може да прерасте у здрав лист биљке. Дакле, грм је инфициран.

Први знаци плијесни

Инкубацијски период за грожђе плијесни траје око двадесет дана. За то време, спорангијум је чврсто фиксиран на ушћу листа биљке и наставља се на репродукцију.

Које сорте су подложне

Постоје велике разлике у породици сорти грожђа. Свака од ових сорти може бити мање или више подложна гљивицама. На све европске грожђе утиче плијесан. Ако пређете различите сорте, можете смањити осетљивост биљке на гљивице.

Фосфатна ђубрива повећавају могућност поновљене и примарне инфекције усјева гљивицама, тако да их треба користити с опрезом.

Контролне мере

Пошто су све европске сорте грожђа подложне болести, треба их узгајати уз пажљиву припрему препарата плијесни. За лечење такве болести употребом хемикалија које дају добре резултате.

Ако се употреба спреј-лијекова комбинира с превентивним мјерама, тада се може избјећи реинфекција плијесни.

Ископајпали лишће винове лозе у јесен или их спали, то ће убити споре гљивица и додатно заштитити прољетну жетву.

Дозирање Бордеаук Ликуид треба пажљиво израчунати

За третирање грмља током инкубације и примарне инфекције гљивицама, уобичајено је користити прскање:

  • Бордеаук Ликуид Солутиони други препарати који садрже бакар у свом саставу могу заштитити ваш усјев. Они спречавају инфекцију биљака и клијање спора, потпуно их уништавајући. Можете користити раствор бакар сулфата да распршите листове чим приметите појаву жутих мрља и беле облоге на листовима. Али неке сорте не толеришу лекове који садрже бакар, у ком случају их треба заменити другим средствима борбе.
  • Употреба органских фунгицида. Ови лекови су у стању да униште гљивице без изазивања да листови и цветови падну. Састав ових препарата укључује компоненте са међународним називима: каптан, тирам, метирам. Било која од ових активних супстанци у комбинацији са бакром и сумпором може имати позитиван ефекат у борби против пламењаче. Ако је биљка изложена пепелници, сумпор ће помоћи да се носи са њом, заједно са пепелницом.

Већина лекова који се продају у баштенским радњама сада се продају у облику праха за оплемењивање. Али ако желите да урадите право прскање и да се ефикасно ослободите гљивицаплијесан, затим купите лијекове у текућем облику. Разријеђене, готове суспензије израчунавају се у одговарајућој пропорцији и само ћете требати прскати.