Плеснивост клипова кукуруза – могућност појаве микотоксина

Плеснивост клипова кукуруза – могућност појаве микотоксина

Плеснивост  клипова кукуруза се јавља сваке године у различитом интензитету у зависности  од услова средине, температуре, падавина. Плеснивост кукуруза могу изазвати фитопатогене гљиве Fusarium sp., Aspergilus flavus, Penicillium sp., Cladosporium sp.

zajednička

Најчешће се јављају гљиве Fusarium sp и  Aspergilus flavus. Симптоми које изазива Fusarium су у виду плесни беле до ружичасте боје ,врло често се дешава ако је јача зараза да се комушина слепи уз клип кукуруза.Већа појава ове гљиве је када је  током вегетације више падавина . Симптоми које  изазива гљива Aspergilus flavus су у виду плесни зелено жуте боје и више се јавља у сушним годинама.Ове гљиве могу да изазову лучење микотоксина. Микотоксини представљају секундарне метаболите гљива који се термичком обрадом не могу уништити и  остају трајно у биљци и њеним производима. Гљиве које припадају врстама рода Aspergillus способне су да синтетишу афлатоксине, док врсте рода Fusarium  синтетишу велики број фузариотоксина, међу којима су DON, фумонизини и др.

Токсигогене гљиве најчешће врше инфекцију клипова кукуруза који су оштећени од штеточина .Кукурузни  пламенац је штеточина која напада најчешће кукуруз и паприку и ту наноси велике штете. Може да се убуши у стабљику али и у клипове кукуруза .Као последица топлих лета јавља се и појава памукове совице која напада углавном врх клипа.

Произвођачи на подручју Поморавског округа углавном беру кукуруз у клипу али  на нашем подручју има и  произвођача који су почели да беру кукуруз у зрну.   Препорука произвођачима је да приликом бербе кукуруза, кукуруз треба брати када је влага зрна мања. У највећем броју случајева ранија сетва значи и мању концентрацију микотоксина.Не треба остављати клип да се суши на њиви због пуцања зрна, јер су таква оштећења места инфекције патогеним гљивама.

Произвођачи приликом убацивања клипова кукуруза у складишта треба да одбаце клипове који су заражени плеснима и да их униште.

Пољопривредна саветодавна и стручна служба Јагодина
Саветодавац за заштиту биља
Дипл.инж.Љиљана Јеремић

Оставите коментар

Ваша адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена * *