Плава грожђа, сорте и врсте

Грожђе је један од најкориснијих древних баштанских култура.Плодови грожђа садрже глукозу и фруктозу, те велику количину витамина, што му даје изузетна благотворна, јединствена љековита својства.Има драгоцене органске киселине и разне минерале, као што су фосфор, гвожђе, калијум итд.Посебно популарни међу власницима винограда су сорте са бобицама тамно плаве боје.Такве сорте су добре за производњу сокова, пића и производа од вина.

Популарно грожђе с тамно плавими јагодами

Плаве сорте грожђа

Заједничке пасмине за узгој суврсте црне и плавегрожђе .Они су, са своје стране, подељени на појединачне сорте.Оне укључују:

  • Црна је слатка;
  • Тавриа;
  • Мурометс;
  • Север;
  • Цодедо;
  • Тамовски
  • Португизер;
  • Хусеин Север и тако даље.

Карактеристике плавих сорти грожђа

Црно-слатко грожђе - разноликост мањих, овалних плодова плаве боје, тамно љубичасте боје.Сорта је погодна за прављење сокова, пуњења, џема, тинктура, ликера и алкохолних пића.

Тавриа - савршена за климу са хладним зимама, јер је грожђе хладно.Величина плодова може бити мала илипросечно.Карактеристике сорти у боји јагодичастог воћа: тамно плава и светло бисерна нијанса.Може се користити за прављење сокова и вина.

Грожђе Таврије за припрему сокова и вина

Муром је вештачки измијешан хибрид карактерисан мразом и величином бобица.Плодови су тамно плаве засићене боје, веома густи са танком кожом.Користи се у кухању, сластичарству и винарству.

Север - различит у расту и броју плодова.Величине нису веће од просека.Ова бобица се назива и трпезарија, и најпогоднија је за свежу потрошњу.Боје воћа: тамно плава, љубичаста.Сами плодови су чврсто правилног облика.Погодан за замрзавање, добро прилагођен складиштењу.

Цодатум је такође хибрид, јер су кластери велики, плодност је висока.Боја воћа може бити у распону од црне до тамно љубичасте.Облик плодова је обично овалан.Баш као што Сјевер има намјену за стол, то јест, једе се свјеже и као сировина за кухање.

Тамбов - сазрева у последњим месецима љета, кожа бобица је јака.Такође се назива и тип стола грожђа.Плодови су тамно плавкасти и љубичасти, листови тамно зелени.Тежина једне гомиле је 500 грама.Пулпа нема арому, али се разликује у издашној снази сока.

Португализатор - съсо се възлиза средни от четверти.Групе су велике, средње величине.Листови су средњи.Маса грозда је унутар 250 грама.Период зрења - пре зиме.Користи се у кухању, винарству и као стол.

Сјевер Хусеин - грожђе са раним зрењем. Име је настало због места узгоја. Боја је тамно плава. Просечна маса грозда је 550 грама. Отпоран је на мраз, добро прилагођен дугим периодима складиштења, погодан за транспорт на велике удаљености.

Хуссеин Нортх - грожђе с раним сазревањем

Плава грожђа је складиште витамина

Грожђе помаже онима који желе да изгубе тежину, јер уклања стагнирајућу шљаку из тела, тако чистећи црева. Такође се препоручује за употребу код старијих људи, пошто плаво грожђе помаже код болести бубрега, црева, спречава развој ћелија рака дојке, успорава ефекат Алцхајмерове болести.

Данас је човјечанство постигло велики успјех у узгоју грожђа, упркос чињеници да дуго времена није било ни књига ни приручника о управљању овом културом. Породице виноградарства користиле су своју технологију и нису се журиле да је поделе или испричају кроз књиге, јер су власници винограда сами покушали да узгајају ову културу. Нажалост, ово може бити препуно грешака. Шта је прешло из генерације у генерацију. Али управо су те грешке дале замах развоју истраживања о виноградарству, пружајући прилику за приказивање плодних хибрида.

Плаво грожђе данас - једна од најкориснијих усева. Под правим условима закултивација, даје невероватну плодност.

Дакле, плаво грожђе је корисно, а свака сорта има своје особине и својства која ће помоћи људском тијелу да се носи са болестима и обавља своје функције чишћења.