Пилетина за узгој бројлера Пилићи

Перадарство је уобичајено као популарна и профитабилна форма пољопривреде.Чешће фармери преферирају узгој бројлера.А што се тиче држања птица у земљи или мале парцеле, кокошињске куће се праве властитим рукама.Овакав приступ значајно смањује трошкове изградње, што је важан фактор за узгајиваче перади.

Растване бројлери

Специфичне карактеристике кокошињца за бројлера

Пре него што се непосредно направи кокошињац за бројлере, вреди истражити његове главне разлике од другихживинарске куће:

 • мали простор, који омогућава узгој бројлера чак иу сеоској кући са малом парцелом;
 • довољно осветљење (штавише, жаруље са жарном нити у кокошињцу не само да производе светлост, већ и производе топлоту);
 • добра вентилација, али просторија треба да буде топла (стога, у хладном периоду, просторија мора бити опремљена грејним јастуком, а љети се кавез може извадити на отвореном).

Да би се направио добар пројекат, вреди узети у обзир да су хранилице и пијанице смештене на различитим странама кокошињца.

Структура кокошињца

Пред изградњу кокошињца треба направити цртеже, чији узорци могупронађите интернет.

Најчешће се ради о серији "батерија", због чега се велики број пилића може смјестити у затворени простор.Ова метода вам омогућава да се бавите живином не само у великим фармама, већ иу земљи.

Препоручује се укључивање темеља у пројекат кокошињца - тако да ће структура бити издржљивија и јача, а такође заштићена од предатора или глодара.

Кавез за бројлери

Не можете да припремите пројект и цртежи за изградњу кокошињца, већ да поново опремите постојећу опрему фарме за узгој бројлера.

Израчунавање величине кокошињца

Пре него што направите пројекат и направите кокошињац, вреди одредити који број птица планирате да задржите.Да би се израчунала величина будуће куће, потребно је фокусирати се на сљедеће параметре:око 50 пилића или 10 одраслих птица се осјећа угодно у кавезу од 1 м² .Ради лакшег одржавања кокошињца, ћелије се најбоље израђују у неколико слојева, а горња ћелија не сме бити већа од 1,5 м од пода.

Материјали и алати за кокошињац

Многи аматерски узгајивачи живине ограничавају се на узгој бројлери искључиво у току љетног периода и опремају се за ту сврху на дацхи с малим насипом од отпадног материјала.Али ако се узгој бројлера планира не само за љетње вријеме, онда треба пажљиво размислити о томе што треба изградити.

Кокошињац на темељним темељима

Пожељно је да се одмах изаберу висококвалитетни материјали, тако да у блиској будућности нема потребе за поновном структуром. Изградити кокошињац својим рукама ће захтевати:

 • материјали за зидове (плоче од шперплоче, бетон, цигла, дрво итд.);
 • материјал подлоге: пијесак-цементна мјешавина, шљака, дрвена оплата;
 • кровни материјал: шкриљевац, кровни материјал, шперплоча или плочице;
 • металне плоче за палете;
 • дрвене летвице, које ће бити корисне и као греде и преграде;
 • спојни елементи за спајање делова;
 • конзоле за причвршћивање посуда за воду и храну.

Ова листа материјала је индикативна и може варирати у зависности од пројекта куће.

Инсталација кокошињске кућице "уради сам"

Након што је припремљен пројекат пилића, цртежи су састављени и одабрани су одговарајући материјали, изградња може почети. Прије свега, потребно је испунити темељ и изградити зидове, а затим - покрити под бетонском кошуљицом. Искусне живинарске куће саветују пре попуњавања пода да попуне простор око унутрашњег обода разбијеног стакла. Тако предатори и глодари неће моћи да уђу у кокошињац, пробијајући се кроз подривање.

Процес изградње кокошињске занатске плоче

Онда својим кровом монтирају кров. Препоручује се загревање крова и не заборавите на слој хидро-баријере. Од параметара топлоте и влаге заштита крова ће у великој мјери овисити о микроклими кокошињца. Ако у фази изградње треба изоловатизидова кућа, а онда у будућности неће бити потребе за додатним гријањем (имаће довољно топлине коју стварају птице и жаруље са жарном нити). Унутрашње украшавање зидова је употреба кречног малтера. Овај премаз има антимикробна својства.

Да би се проветрила просторија, неопходно је опремити је прозорима са прозорима. Оптимални однос укупне површине прозора према површини пода дефинисан је као 1:12. Ову карактеристику треба узети у обзир приликом припреме цртежа. Приликом узгоја великог броја птица у просторији треба направити додатне вентилационе отворе - на плафону и 20 цм од пода.

Ако планирате задржати велико крдо на дацхи, онда је у таквој кокоши боље изградити посебне кавезе за птице, чији се цртежи могу наћи на интернету. У случају када узгајивач перади разматра традиционални садржај, довољно је да покрије под кокошињац леглом и направи склониште својим рукама. Приликом уређења перадњака са склоништима, треба имати на уму да би бројлер требао бити најмање 30 цм широк по насљеднику.

Купола из опеке, затим обложена пеном и даском

Такође је могуће изградити летњу верзију куће - није потребно градити темељ за то, а зидове и кров можете направити властитим рукама од шперплоча. Међутим, за такву просторију још увек постоје захтеви за вентилацијом, осветљењем и микроклимом.

Нема ништа у изградњи кокошињцакомплекс. Ако компетентно израдите пројекат и покупите праве цртеже и квалитетне материјале, онда ћете у кратком времену, уз минималне трошкове, моћи да изградите такву живинарску кућу на вили, која ће имати неколико предности:

 • самоизградња просторија биће јефтинија од куповине индустријских ћелија;
 • такав кавез ће задовољити све потребне параметре, у зависности од планираног броја птица;
 • Фармер живине који је кавез направио властитим рукама одговоран је за његов квалитет и трајност.

Сада знате како сами направити бројлер кућу. Сретно!