Пилеће буве: како спасити птице од штеточина Пилићи

Пилеће буве су суптилни паразити који заузимају посебно место у хијерархији штеточина. Упркос њиховој микроскопској величини, могу убити велики број птица. Пилеће буве експоненцијално се умножавају: ако се у понедјељак у кокошињцу појави буха, у недјељу ће се број његових сродника повећати 50 пута. Због тога је важно да власници пилића на време препознају заражене птице и спроводе специјализоване мере за њихов опоравак.

Пилетина са бухама

Карактеристике буха

Буве у пилићима су мали инсекти дужине само 1,5 мм. Ови паразити су препознатљиви по тамном телу, прелазећи у светлу.Боја није јединствено дефинисана - од црне до браон. Они лако улазе у кокошињац, крећући се по телима других животиња. Птице су практично незаштићене од инвазије пилећих бува. Али не само у кокоши можете наћи ове паразите - вероватно сте видели тамне израслине на папагама или голубовима.

Борба против бува је тешка, јер су кокошке савршено мјесто за живот. Пилеће буве се осећају пријатно на танкој кожи ове живине, а њихова телесна температура је савршена за инсекте. Од просекаТемпература тела пилетине је 40 ° Ц, постаје јасно зашто не паразитирају и не преживе на људима.

Пилећа бува под микроскопом

Спречавање и контрола пилећих паразита

Довођење бува, када су се већ узгајале око целог кокошињца, коштат ћеимате озбиљан напор, тако да је много лакше спријечити њихов почетни изглед.Супротна фаза третмана је превенција.Птице погођене бухама лече дуго и враћају се у нормалу.

Док се лече, ни на који начин се не препоручује да се једу њихова јаја или месо, а то је чак забрањено.

Прва ствар коју треба урадити је стално мијењање смећа на поду кокошињца.Смрека и пелин помажу у борби са бувама, тако да ове сушене биљке треба додати у легло.Такође, прерада птица и кокошињац са посебним хемикалијама неће ометати.Још један добар метод који помаже у борби против паразита је пепео.За њих се препоручује да се организује посебно мјесто.Спречавање појаве пилећих бува захтева дуготрајност, али са њима није могуће другачије.Много више времена ће бити утрошено на уклањање паразита.

Буве живе у прљавом смећу

Шта ако је прекасно да се размишља о превенцији?

Потребно је одмах се борити, чим приметите прве буве, чак иу једној птици.Почевши са благим акцијама више није могуће, морате узетиозбиљне мере.Велика дезинфекција кокошињца ће помоћи да се ослободе штеточина. Али треба да се придржавате одређених безбедносних правила тако да се не повреде ни птице ни људи који чисте собу. Мораћете да обрадите не само сваку пилетину, већ и целу кокошињац. Важно је посматрати редослед - прво птице, затим собу. Тако да сте смањили паразите назад на повлачење. Пилеће буве које бјеже ће бити уништене заједно са свим смећем које се налази у штали.

Хемикалије које ће се користити за прераду кокошињца важне су за употребу у строгом складу са упутствима, иначе птице могу бити погођене. Отарасите се насељавања штеточина брзо неће радити, ни једном неће морати да обрађујете собу, а затим на неколико сати да обезбедите средства за рад са паразитима, а затим поново да обрадите. У идеалном случају, све смеће које извадите из кокошињца треба спалити. Једноставно га можете узети из собе, али онда сте озбиљно угрожени.

Сви учињени напори могу резултирати повратком паразита. Зато не штедите ваше време и завршите процес уништавања бува.

И то нису све потребне акције. Да би се коначно ослободили штеточина, кокошињац би требало да мирује неколико дана. Овај метод обраде кокошињца мора се поновити неколико пута са паузом од двије седмице. Само у овом случају, третман птица за буве ће бити ефикасан и релевантан.

В моментадезинфекцију пилића треба уклонити

Који лијекови могу помоћи?

Сви алати који помажу да се ослободе паразита могу се поделити у следеће групе:

  • прах;
  • капсуле;
  • аеросоли;
  • ​​
  • ињекције;
  • решења;
  • капи.

Сваки власник кокоши самостално бира третман.Овде је потребно упоредити цену лека, прегледе које су оставили претходни купци, очекивану ефикасност, сложеност обраде просторије и друге параметре.Дакле, један од главних фактора ће бити број заражених птица.Зависи од тога колико новца је потребно.

Важно је запамтити сопствену безбедност током третмана птица и обраду просторије.То је због чињенице да средства која третирају птице могу негативно утицати на здравље људи.

Потребно је користити маску и рукавице, чиме се штити деликатна кожа руку и штити респираторни тракт.У зависности од врсте производа који одаберете, начин примене лека ће варирати.

Када се ослободите паразита, важно је повећати исхрану ваших птица.Након тако жестоке контроле штеточина, потребна им је утврђена дијета.Пилићи ће морати бити стално прегледани како би били сигурни да буве нису поново напале своје организме.

Док се прерада обавља, употреба меса перади или јаја је забрањена, јер је ризик од алергије или тровања висок.

Пилики не могу да се јајају за време третмана

Симптоми инфекције пилећим бувама

Инфекција птица је скоро занемарљива, тако да је тешко започети лијечење на вријеме.То је због чињенице да су паразити мали и спретно се скривају испод перја пилетине.Болест птице постаје видљива голим оком само када се на голој кожи појаве штеточине.То сугерише да стотине и хиљаде бува већ лебде по њеном телу.Ако не гледате пажљиво на вашу живину, можете до краја да игноришете да су озбиљно болесни и да им је потребно хитно лечење.

Шта пилићи осећају када буве постану њихови најближи суседи?

Осјећају се лоше и у том тренутку се једноставно боре са штеточинама за живот.Птице пате од сталног свраба од угриза, њихова производња јаја се нагло смањује.Они постају најосетљивији на било који тип паразита, тако да су у овом случају преплављени црвима, енцефалитисом, бруцелозом и другим болестима.Најгори исход је смрт пилића.

Такође је важно напоменути чињеницу да затворени кокошињаци доприносе сложеном и тешком току болести.

Практично све доводи до чињенице да птице или слабе или умиру.Стога, када почнете сумњати на болест код домаћих пилића, одмах треба почети са обрадом и ослободити се паразита.Али отворени кокошињац омогућава птицама у природном окружењу да се постепено ослободе штеточина.