Пхиллокера. Историја жутог грожђа

Винова лоза је засађена на топлом месту заштићеном од ветра, нарочито зими.Садња винове лозе на јужном зиду зграде је добра опција, јер су таква места добро осветљена сунцем и брзо се загревају, доприносећи нормалном развоју фетуса и побољшавајући укус.

Филокксера је једна од болести грожђа

Многе болести нападају винову лозу, која ускоро може уништити саднице.Стога је важно знати које болести, који су симптоми и како се носити с њима.

Међу најчешћим обољењима: лисна уш, сива трула, пламењача, пепелница, патуљасти гриња.

Опште карактеристике инсеката

Тада је мала кукаца за сисање, распрострањена широм света.Они су више од три хиљаде врста.Ларве се налазе у великом броју на младим избојцима, чешће на доњој страни листа, и практично заразе сваку биљку.Уши досежу дужину од 4 мм и имају облик малих лептира.

Личинке лисних уши лозе су прождрљиве и брзо сишу сокове из биљке. Инвазија лисних уши на биљци узрокује снажно слабљење раста и изобличења или потпуну инхибицију раста лишћа и младих изданака.Инсекти излучују љепљиву, љепљиву твар - нектар меда, што је идеалнолегло сиве плијесни и друге гљивичне инфекције. Листови се жуте, деформишу, често прекрију лепљивом секрецијом. Заражене биљке престају да расту и постепено умиру.

Штеточина доноси многе вирусне болести и зарази винову лозу, која је подложна гљивичним инфекцијама.

Сваке године наносе вишемилионске губитке пољопривреди и хортикултури.

Лисна уши воли младе, врло сочне апикалне изданке биљака и младих коријена, као и цвасти и пупољке. Млади избојци садрже више сока, пробушени лисни уши лакше продиру кроз њих и пију сок.

Апхид варира у величини и боји. Расту до величине од 1 до 5 милиметара, у боји од жуте до црне и ружичасте, од беле до браон.

Величина штеточина често зависи од врсте биља које лове. Младе личинке лисних уши више пута испуштају своје егзоскелете током раста. Љуске обично имају транспарентну или белу боју. Ларве (нимфе) насељавају се на горњој страни листа, одрасле - одоздо. Током једне сезоне, под повољним условима, лисна уши узгајају неколико генерација, од којих свака има на десетине појединаца.

Филиксера одраслих и јаја

Пхиллокера - грожђана лисна уши

Микроскопска лисна уши је најопаснији штеточина, храни се коријењем биљке и лишћем. Један од начина борбе је избор отпорних сорти на америчким подлогама.

Инфицирани корени биљке слабо расту, принос је много мањи,и за неколико година жбуње одумиру. На захваћеним коренима се формирају брадавице. Коријени са туморима пресушују, остављају тамно-смеђе ожиљке.

Листови изгледају мање штетни. Од пукотина на доњој страни листа формирају се карактеристичне туберкуле, назване галлес.Величина честица је мања од грашка. У високом интензитету, лист може бити потпуно прекривен жукама, али не погађа посебно плодност. Женка је без крила, дуга 1,2–1,5 мм, жућкасте боје, са три пара ногу.

Борба против филоксере била је један од најдраматичнијих периода у историји европског вина, упоредив само са падом Римског царства. Ова скромна америчка лисна уши уништила је неколико милиона хектара искрцавања, многе винске регије су заувијек нестале са карте континента. Стотине хиљада породица које вековима узгајају винограде и производе вино напустиле су своје фарме. Они који су остали морали су практично почети да расту винову лозу од нуле.

Пхиллокера куерцус - Америцан Апхид

Године 1863, у непосредној близини Авињона, постојали су знаци непознате болести, која се манифестовала у сушењу лишћа. Испрва то није изазивало забринутост, али су 1865. године неке од заражених грмља почеле да умиру. У годинама 1866-1867 тајанствена куга је потпуно уништила неколико великих плантажа у доњој долини Роне.

Винари, без губитка времена, обратили су се за помоћ угледној сеоској заједници у Централном савету пољопривреде -Монтпеллиер. Створена је комисија од три особе:

  • шумар и предсједник Вијећа;
  • искусни винар;
  • Професор фармакологије и ботанике на Универзитету у Монпељеу.

Комисија је без губитка времена покренула истрагу. Истражујући захваћене винове лозе, пронашли смо коријене прекривене бројним жутим пјегама. Један поглед кроз лупу помогао је да се открију колоније хиљада микроскопских инсеката сличних ларви лисне уши. После тренутка, приметили су у близини, као што су приметили "мале, елегантне уши са транспарентним крилима."

Откривене врсте инсеката, сличне америчким ушима које живе на храстовом лишћу, назване Пхиллокера куерцус, назване су Пхиллокера вастатрик или пхиллокера деструцтиве. Време је показало колико је то пророчко.

Пхиллокера вастатрик - деструктивнаа филоксера

Једна или две врсте филоксера

Претпоставке су се показале врло прецизне, али их није било лако доказати. Филоксера је врста коју је веома тешко посматрати због своје минијатурне величине, сложеног животног циклуса и мноштва облика. Сумње су проузроковане чињеницом да је живела на лишћу у Америци, ау кореновом систему култивисаних сорти јантарних бобица у Европи, да ли је то једна врста?

инсект је први пут описао истраживач из Нев Иорка 1854. Године 1863. уочена је на лишћу америчког вина које се узгаја у стакленику у Лондону. Године 1868, познати амерички ентомолог Цхарлес Рилеи Валентине проучавао је инсекте у Охају и Мисурију.

И онприметили су да присуство инсеката не узрокује видљива оштећења међу дивљим америчким винима. Ово запажање је било кључно за рјешавање проблема у Еуропи (и не само), а затим је доказано да инсекти брзо расту и размножавају се на здравим коријенима еуропских винова лоза.

Као резултат бројних истраживања, научници могу са сигурношћу да кажу да америчка лисна ушна биљка има свој коријенски облик, који се појавио у плантажама у Француској.То је иста врста инсекта.

Америчко дивље грожђе је отпорно на филоксеру

Напади афе

Кључ за утврђивање узрока болести није зауставио инвазију малих штетних инсеката.Након 1880. године филоксера је уништила готово све винограде европских земаља и стигла до Русије и Балкана.

На пријелазу стољећа, посљедњи редути Старог континента, као што су Грчка (1898), Цхампагне (1901), као и отоци Далмације (1902), ослобођени филоксере, предали су своје положаје.Штеточина такође није напуштала неевропске земље.Године 1874. филоксера се појавила у Калифорнији, 1877. у Аустралији и 1885. у Јужној Африци и на Новом Зеланду.Једина земља која производи имунитет на филоксеру је Чиле.

Зашто је штеточина тако брзо почела да се шири широм света у 19. веку?Један од разлога је повећање увоза садница у Сјеверну Америку, а други је ширење брзих пруга и пароброда, што је неколико пута скратило вријеме пријевоза.Ако у 1830 резницеВозио се из САД-а у Лондон или Париз три мјесеца, а 1860. пут је трајао само три тједна. Као резултат тога, заједно са увезеним биљкама, инсекти су превожени микроорганизмима који су пре тога умирали током дугог путовања.

У европским земљама, посебно у Француској, Португалу и земљама Аустро-Угарске, које су активно почеле да увозе велики број биљака из САД, филоксера се појавила готово истовремено.

За многе винске регије то је значило праву катастрофу. Поред тога, у Италији, Португалу, Шпанији, Аустрији, земљама Балкана и Калифорнији, губици су износили неколико десетина посто укупне површине плантажа. Релативно мали губици од деструктивних дејстава забележени су у хладним регионима Немачке, Чешке и Швајцарске.

В 19. века, филоксера нападе виногради по всеј Европе

.

Начини поступања са лозним ушима

Спречавање и превенција лисних уши је најбољи начин. Препоручује се темељито плијевање и брига о лози. Лијепе, јаке и здраве биљке отпорније су на штеточине, а лишће и коријење нису погодни за исхрану штеточина. Вриједно је садити неколико грмова менте у врту, биљна уш не воли карактеристичан мирис и мање је вјеројатно да ће се настанити у таквом друштву.

У случају јаке инфестације лисних ваши, препоручује се прскање средствима за контролу хемикалија. Треба имати на уму да приликом примене пестицида увек треба да следите упутства која су приложена уз производ.

В случај накод тешких лезија, препоручује се да се користи један од лекова за убијање уши. Најпознатије и најефикасније средство је обрада лозе Адмирал 100ЕЦ и Номолт 150СЦ.

Најбоље хемикалије су оне које не уништавају бубамаре, личинке лебдећих риба и личинке златастих очију, природне непријатеље лисних уши, спречавајући његову следећу инвазију.

Међу органским методама поступања са лисним ушима:

  1. Стварање добрих услова за развој бубамара и дрхтавица.
  2. Користити припремљене реагенсе на бази биљака за прскање. Бујони и инфузије листова и пупољака биљака као што су бухача, дрог, кестен, столисник, лук, коприва, бели лук, камилица и маслачак.
  3. У случају благе инвазије, посипајте водом и сапуном.

Апхидс на трупу стварају лепљиве траке како би их спречили. Мрави су природни непријатељи лисних уши.

Ладибирд - непријатељ филоксера

Једина заштита против ширења филоксере у новим подручјима је ограничавање увоза биља и увођење строгих фитосанитарних контрола (хемијска дезинфекција, водена купатила од око 50 степени итд.). На пример, у Аустралији, где је филоксера стигла крајем 19. века, захваљујући строгој контроли током многих година, успели су да задрже своју дистрибуцију на само 4% површине.

Чиле је заштићена од штеточина, јер готово стотину година тамо нису испоручене нове младице, а затим су уведене врло строге фитосанитарне мјере.правила. Није ни чудо што се ова земља зове "далеко, изван мора".

Тешко је замислити изолованију земљу географски од Новог Зеланда, а ипак се лисна уши осјећа као код куће.

Након неколико година борбе против филоксере, она није уништена. Године 1980. поново је напала винограде у Калифорнији, уништивши биљке које су пресађене на залихе. То је изазвало праву панику особља.Године 1989. научници из Калифорније открили су нови, агресивнији облик филоксера који нападају грмље цијепљене на подлоге.

Борба против кореновог облика је изузетно тешка, јер захтева употребу штетних материја за животну средину. Поред пресађивања на резистентни ризом, селективни препарати филоксера Пиримор 500 ВГ и Агри Пиримикарб 500 ВГ (који се користе на температурама изнад 15 ° Ц) и концентрација од 0,05% користе се за борбу против облика листа.