Пецкање крви код пилића: узрокује, наравно, лечење и превентивне мере Пилићи

Канибализам код пилића или одраслих јединки, када кљуцају један другога прије појаве крви, а затим прије унутарњих органа, назива се изнуђивањем. Ово није болест, већ реакција на спољашње или унутрашње промене, која се манифестује у абнормалном понашању. Појављује се у физички јаким, одрживим узорцима, а затим се шири и на остале.

Канибализам се понекад налази међу пилићима

Пољопривредници кажу да одрасле кокоши и младе животиње врло брзо кљуцају једна другу: у року од неколико сати, јато, проналазећи предмет, лови га, улази у унутрашњост, а пилић умире. Кокоши и млади пилићи кљуцају клоаку једни од других, повреде главе и прсте. Да бисте се ефикасно борили против ове појаве, сазнајте зашто је настала.

Разлози узроковани садржајем

Пилићи су седели погрешно (са повећањем густине од десет до тридесет процената). Када млади јединки имају мало простора, раст се успорава, стопа смртности расте и ујед се повећава. Тешко је приступити хранилицама и пијанцима. Ако се, уз монотону исхрану и без паддоцкова, повећана пренасељеност, улов неће избећи.

Са слободним држањем младих пилића кљуцакомшије, ако трава не расте на лицу места.

Млади који журе да добију интензивну покривеност.По завршетку младеначког изгледа примарног перја и на почетку полагања слоја, кокоши не добијају увек тежину неприкладним одржавањем и храњењем.Ако се пилићи додатно стимулишу светлошћу, нивои протеина и линолеинске киселине се повећавају, а проблеми са јајоводом (губитак) постају учесталији.То објашњава зашто су обновили младеначки рефлексни клевет.

Микроклима просторије је поремећена ако се смањује ниво влажности (мање од половине норме).Код пилића за пилиће, због недостатка влаге, кожа се суши и перје се ломи.Да би се влажило пилетина, преше кљуном на уљну жлезду, а јавља се иритација која привлачи пажњу сусједа.Утиче и повећава ниво прашине у кокошињцу.

Када се држе у кавезима, кокоши кљуцају једна другу у процесу успостављања хијерархијских односа.Становници ћелија постају агресивни док се приближавају извору светлости (у горњим просторијама).Појава се дешава када се промене услови у којима се држе птице: пропада вентилациони систем, неуспешно ноћно осветљење или људи раде у кокошињцу и праве буку.Ово изазива стрес код становника кокошињца, а ниво агресивности расте.

Ривалство у кокошињцу може довести до ударца

Узроци храњења

Прво место међу разлозима због којих кокошке кљуцајупријатеља, стручњака признатих за неуравнотежену исхрану.У храни, агресивна стада нема протеина (или постоји вишак). У питању су аминокиселине (метионин, лизин и др.) Које тело треба да производи хормоне, ензиме и метаболизам витамина. У супротности са нормом, промена понашања пилића постаје нервозна, узбудљива и агресивна.

Промена исхране такође погађа (посебно за бројлере). Недостатак извора воде или недостатак соли доводи до погоршања здравља птица и повећане агресивности. Ово се дешава када се храни биљном храном. Када млади пилићи у доби од једног мјесеца промијене длаку до примарног перја, а недостатак или недостатак соје или кукуруза у исхрани, смањује се брзина и интензитет промјене покрова. Али потреба за протеинима расте.

Млади подижу пале и једу их. Доминантни представници тргну слабије. Ово ствара навику, рефлекс који се активира под стресним условима. Ако нормализујете исхрану, храну учините хранљивом, онда током недеље ова навика нестаје, иако не нестаје у потпуности. Из тог разлога, кокоши, за које су примијетили навику да чупају перје од своје браће, су уништени.

Употреба гранулиране хране или зрна такође утиче. Младићи једу такву храну брже од осталих смеша, али се не осећају одмах и засипају својим ближњима.

Ако превладавају протеинске намирнице (соја, кукуруз, сјецкање), онда је и канибализам неизбјежан. Запамтите да је присуство кукуруза и дериватних производа у Србијидијета - не више од 35%.

Протеинска храна може изазвати канибализам

Други разлози

Остали спољни критеријуми који утичу на појаву угриза наведени су:

48)
 • настанак нових становника;
 • концентрација у соби пијетла;
 • ране и повреде пилића и младих животиња;
 • закаснело уклањање мртвих примерака и некрофага;
 • повишена температура у просторији;
 • инсекти (гриње, паразити) који насељавају перје;
 • ноћна и дневна разлика грејања.
 • Феномен је постао учестао након узгоја крижања јаја, који доносе до 300 комада годишње, и прираста тежине код бројлера (до 50 г).Крстови су покретни, акутније реагују на спољне подражаје.Песколе је повезано са падом квалитета хране коју птице примају.

  Научници су приметили да постоји мање кљуца између смеђих пилића јаја него у белим или месним варијантама.Међу пијетловима има мање случајева него међу пилићима.

  Смеђи слојеви - најсупремљенији

  Варијанте

  Уочени су следећи типови:

  • прсти (птеропхагиа)): јавља се код младих животиња које се боре за храну (са недостатком).Ударци удараца ногама, физички јаки узорци удаљавају људе из хране;
  • главе: прати процес хијерархије у стаду;
  • тртица, клоака: резултат ограничења у исхрани пилића или хормонског дисбаланса код младих кокоши, када полажу јаја величине која оштећује јајовод и привлачипажња;
  • леђа, крила;
  • чешаљ, наушнице: догађа се углавном међу одраслим представницима, повезано са успостављањем хијерархије у стаду. Повод је појава крвавих капљица након ињекција из великих богиња;
  • чупање перја: резултат потхрањености током промене на перју, присуство инсеката.

  Како напредује

  У случају кршења услова држања и исхране код младих животиња, почиње кљуцање слабих или мањих узорака. Доминантни представници ударају прстима, извлаче перје у подручју тртице, од врата. Ако се појаве капи крви, немојте зауставити крдо. Постепено, сви становници куће нагињу се онима који су слаби од рана, глади и боли птица.

  Улога и осјећај страха. Стидљиви, пасивни примерци пате од удараца доминантних представника. Птице кљуцају кожу, добијају мишићно ткиво, унутрашње органе. Поглед крви доводи до узбуђења пилића и младих животиња. Тако почиње кљуцање до смрти од рана (губитак црева) или губитка крви. И ако власник одговори на време, онда пре одласка у посебну просторију.

  Пилићи који су били изложени пилићима требало би одмах узгајати

  Мере садржаја

  Прво подијелите крдо на пола. Дакле, проналазите извор скитнице. После агресивних и физички јаких представника отсадите у посебном кавезу. У сврху лијечења (ако пиле није претрпјело много и препоручљиво), на ране (антиоксидант, банеоцин, бриљантно зелено, нанесите антисептичко средство)раствор мангана или брезиног катрана) и сух. Остатак неће поново кљуцати на њих ако не виде крв или црвене тачке.

  Побрините се да славине нису заједно у великим количинама. Узевши у обзир природну загонетност, борбе између њих се не могу избјећи. Ако другим условима није потребно побољшање, а пилићи кљуцају, онда је ствар у концентрацији мушкараца.

  Промените осветљење или скратите његово трајање. Смањите осветљеност или замрачите собу све док се не заустави преседан. Упалите светло само у тренуцима једења и побрините се да просторија буде равномерно осветљена. Узгајивачи живине у кокошињцу са пилићима препоручују црвено или инфрацрвено осветљење (тако да не примећују ране). Смирује нервни систем и плаве светиљке.

  Проветрите кућу, али немојте дозволити да скице спријече да се стока разболи. Не чувајте заједно копије различитих узраста, пасмина и боја. Почетници седе увече.

  Обезбедите простор стада за пун живот. За једну пилетину до 21 дан, узети 120 квадратних центиметара, до десет недеља - 200 квадратних центиметара и 330 сваки - до 17 недеља. Ако птице изађу напоље, пустите крдо на травната подручја.

  За одрасле кокошке и пилиће потребан је слободан простор

  Храњење

  Направите промене у исхрани љубимца. Ако је разлог абнормалног понашања електролитички и киселинско-базни дисбаланс, онда ће додавање соли комбинованој храни помоћи (4-5)дана, два посто масе хране). Ово нормализује ниво натријума у ​​телу и балансира осмотски притисак. Још један елемент који недостаје пилићима је калцијум. Она утиче на интрацелуларне процесе, одговорна је за синтезу ензима.

  Тело треба ову супстанцу која се налази у не-киселом сиру, јогурту, сурутки. Једите згњечену креду, шкољке, угаљ и друге елементе који садрже минерале од шестог дана живота младих.

  Фармери живине препоручују додавање хране која садржи протеине у оброке: кухати и мљети рибу и месне производе (не раније од 11 дана живота) у млину за месо. Пилићи старим 30 дана дају се грашку мљевеној у млину за мљевење и претходно натопи. Становништво кокошињца воли да се купа у леглу или земљи, па под повољним условима, ослободи их по вољи. Дајте им комаде шаргарепе, купуса, репе за стоку.

  Канибализам и хранити сумпором освојити. Додаје се на врх ножа по килограму хране. Препоручује се узгој брашна. Препоручује се додавање јабучног сирћета у воду (три кашике по литру). Сумпор и калцијум се налазе у гипсу. Побрините се да храна нема микотоксине који негативно утичу на апсорпцију хранљивих материја.

  Стручњаци савјетују давање птица функционалном додатку храни који се састоји од витамина и минерала. Користе се за лечење или спречавање гризења. Такви комплекси додатно смањују агресију на становнике задруге, што доводи до тогаметаболиц рате. Помоћ лековима "Моувисел", "Расклиова.НЕТ". Позитиван ефекат и рибље уље, коштано брашно.

  Комплетна исхрана - најбоља превенција гризења

  Дебицкинг

  Још један ефективан, али бруталан метод за бављење са цхуцк-ом је дебицирање.Тврди се да резање врха кљуна посебним апаратом не штети здрављу птице. Нови тип се појављује у пилића за месец дана.

  За процедуру се користи уређај који се назива дебикер, који ради уз помоћ термалног ножа. До краја првог дана живота, пилићи се одсецају од врха кљуна, притискајући га под углом од 45 степени према врућој оштрици. Загријана на 600 степени ножа спаљује рану и штити од инфекције. Поступак се примјењује најкасније у 11 дана живота.

  Ако се одлучите за дебатовање, онда обратите пажњу на следеће услове:

  • бирајте хладно доба дана;
  • у исхрани додајте витамине К3, Ц пре поступка;
  • шест сати пре почетка не храните се;
  • изолују слабе или оболеле представнике;
  • позвати експерте да се понашају.

  Дебицирање карактерише низ позитивних резултата:

  • одржава број крда;
  • смањује механичка оштећења;
  • смањује оштећење због расипања хране.

  После уклањања, следите:

  • осветљење у кокошињцу;
  • постављање хранилица које не прелазе 4 цм;
  • богата исхрана;
  • инсталација у кућиплосек са водом;
  • повећање температуре за два степена.

  Међутим, ово је трауматски процес који изазива стрес код птица и ремети психу са сталним болом. Ако се процедура обави на погрешан начин, долази до крварења, на кљуну се јавља раст и отежава узимање хране и воде.

  Након што су утврдили разлоге због којих пилићи ударају у своје сроднике, ви одређујете шта да урадите да зауставите куку. Мере третмана и превенције ће елиминисати канибализам. Расклев - опасан синдром који изазива економску штету за живинску индустрију. Боље је спречити епидемију посматрајући услове правилног држања и храњења него се носити са последицама.