Период зрења трешње у средњој зони Русије Цхерри

Када купујете младицу и планирате њену његу, корисно је знати када зрела трешња. Услови плодности могу варирати у зависности од многих фактора, међу којима клима игра једну од најважнијих улога. У средњој стази, усјеви ће брже сазревати ако изаберете ране сорте.

Услови сазријевања

Трешња се може назвати универзалним стаблом, јер може издржати и вруће љето и јаке мразеве, треба само одабрати праву сорту. Отпорност на температурне промене такође утиче на брзину сазревања плода.

Воће је погодно и за прераду и за свежу потрошњу. Неке врсте се могу лако транспортовати, што чини воће привлачним за индустријску употребу.

Потребно је знати у којем мјесецу сорта сазријева, како би се израдио правилан распоред скрби

На време сазревања трешње могу утицати следећи фактори:

 • климатски услови;
 • регион пребивалишта;
 • разноликост бобица.

Већина дрвећа у централној Русији сазрева до средине јула, али у јужним регионима плодови сазревају у јуну, а до августа у хладним регионима земље. Без обзира на климу, ако је лето било хладно, жетва ће доћи касније него раније.

Када се сије трешња, она такође зависи од сорте.

 1. Сорте раног сазревања сазријевају до средине јуна.Ту спадају десерт, морозоваја, шпанка, малишка, итд.
 2. .Ту спадају сорте Лиубскаиа, Схцхедровка, Малиновка итд.
 3. Средња сезона дозријева од средине до краја јула.Ту спадају Тургеневскаиа, Владимирскаиа, Московска Гриот сорта, итд.дрво које прима највише сунчеве светлости.

  Време за брање

  Зрело трешње може да се појави неравномерно.Неки плодови већ могу бити у потпуности припремљени за жетву, док други могу бити потпуно зелени.У овом случају, жетву треба обавити у неколико фаза, јер само зреле бобице могу почети да падају или птице могу да их покваре.

  Незреле бобице треба оставити на дрвету ако превоз није планиран.Иначе, они се руше 2-3 дана прије пуне зрелости, овај тренутак је оптималан за транспорт.Риппед цхерриес више неће сазревати и остати ће кисело и без укуса чак и након неког времена.

  У тренутку када дрво доноси плод, треба почети жетва.Четрнаест дана пре тога, препоручује се елиминисање наводњавања тако да трешње не акумулирају прекомерну влагу у себи, што може убрзати процес распадања.

  Жетву треба обавити у суво време пре ручка или увече. Ово се може урадити на два начина.

  1. Ручни метод.Најчешће се користи у малим подручјима.Можете исећи воће са маказама, хватати се заједно са стабљиком или их покупити ручно под резањем. Можете га скинути без резања, али у овом случају максимални рок трајања није дужи од 2 дана. Најчешће се примењује за конзервацију.
  2. Механички. Користи се током зрења плода на индустријским плантажама. Процес је аутоматизован: прикупљање се врши уз помоћ машина и комбајна. Машине растурају бобице са дрвета, а комбајни вам омогућавају да их доставите до њиховог одредишта.

  Након жетве, трешње се сакупљају у кутије или картонске тацне.

  Убрзати процес зрења

  Време сазревања трешње може се убрзати коришћењем неких трикова:

  1. Биолошки метод. Инокулација генеративних пупољака на патуљастим подлогама. Може се користити са 2-3 године живота. Овај метод значајно смањује време сазревања трешње.
  2. Регулатори раста или инхибитори раста. Успоравају раст младих изданака и усмјеравају своју снагу ка развоју пупова, због чега дрво расте спорије, али усјеви брже расту.
  3. Уз помоћ струка. Да бисте то урадили, повуците чврсти завој на дну гране. То вам омогућава да задржите органску материју у грани и промовишете формирање јајника.
  4. Звоно. То је резни прстен у облику коре на дрвету. Помаже у одржавању хранљивих састојака на једном месту и стимулише развој генеративних бубрега.
  5. Савијање грана. Највише не трауматични метод. У пролеће, савијте гране у одређеном правцу, користећи грануили помоћу узице.

  Трикови професионалаца

  Трешња најбоље сазрева ако се придржавате одређених правила.

  1. Место слетања треба бити добро осветљено. Ово ће убрзати раст стабла, одржати га здравим и побољшати квалитет и стопу раста плодова. Сви објекти који стварају сенку за дрво треба да буду што је више могуће.
  2. Већина сорти треба опрашивање дрвећа, тако да је пожељно да у врту расте неколико различитих вишања. Мора се проверити пре-компатибилност.
 4. Тла са високом киселошћу могу успорити раст стабла, тако да је потребно кречење. За то се кречњак уводи сваке 4 године.
 5. Култура добро расте са јасмином, невеном, грашком, репом, жутицом и примулом.

Закључак

Трешња је дрво које је лако за збрињавање, период његовог узгоја зависи од бриге о вртлару. Могуће је утицати на његов раст кроз бригу за њега и неке једноставне технике које вам омогућавају да убрзате време сазревања воћа.