Период сазревања различитих сорти грожђа

Грожђе је вишегодишња биљка која мења животни циклус током целе године.Из истраживања и постало је познато да су за култивацију важни следећи параметри: температура ваздуха и тла, количина сунчеве светлости, улога влажности ваздуха и земљишта.

Ране сорте грожђа

Фазе културног развоја

Животни вијек биљке грожђа састоји се од неколико развојних фаза.Овај временски период назива се сезона раста грожђа.Вегетација је временски период раста и развоја биљака.Почиње пролећним буђењем грмља, када сунце покрене активност и заврши падом лишћа у јесен, када се ова активност смањи.

Скор, поражителна сезона паде на възстановително въздејството на период от по ~ етокот на април до едината половина на октомври.

Почетак вегетације грожђа - проток сока

Развој изданка винове лозе, цветање и фаза раста гроздова грожђа зависе од стања тла и температуре околине.Период развоја има своје особине за сваку сорту у одређеном региону и у великој мери зависи од климатских нијанси терена, састава земљишта и других показатеља.

Виталне фазе грожђа, од цветања до сазревања

У периодуТоком вегетације, грожђе пролази кроз низ узастопних фенолошких фаза.

У наставку разматрамо неке фазе кроз које пролази грм грожђа током вегетационог периода.

Детаљнијим и детаљнијим изгледом посматрат ћемо период од јајника плода до потпуног сазревања и прилику за уживање у омиљеном окусу грожђа.

Раст бега гроздја

Након оплодње, цвијет почиње да се суши, након чега може остати мали ожиљак, који ће се примијетити у зрелој бобици, у неким изворима се назива пупак. С друге стране, јајник се згусне, добијајући облик који више личи на овал, понекад се нешто продужава и има бобицу унутра.

Чешаљ почиње да добија коначне димензије у исто време када се бобице повећавају. Али и даље остају зелене боје, због високог садржаја хлорофила у њима, а када се притиска, чврстоћа плодова се јасно осети. Садржај шећера је и даље веома низак, а максимални у том периоду достиже 20 грама на 1 кг грожђа.

Током овог периода, киселине се интензивно акумулирају и постижу највећу вредност када бобице тек почињу да сазревају.

Грожде пред цветење

Подешавање воћа се дешава током оплодње цвећа. Међутим, постизање 100% оплодње је једноставно немогуће због физичких могућности кластера. На гомили стандардних величина, понекад има и до две или три стотине цвјетова, али бобице грожђаће бити мање. Такви губици су неопходни, јер је проток сокова које биљка производи недовољна за нормалан развој и накнадно зрење бобица. Овај природни процес одвија се константно, нема никакве везе са патолошким расипањем јајника и цвећа. Ако се цвеће испере више од норме, потребно је анализирати стање биљака, елиминисати болест или било какве пропусте у њези. На то могу утицати многи фактори.

Феномен физиолошког расипања због лоше исхране гроздова грожђа примећен је у хладном времену.

Цветови гроздја

Недовољно опрашивање ће утицати на количину усева која настаје као резултат неповољних временских услова. Цветање цвијећа као резултат лошег времена и значајне количине падавина називају се климатски. У таквим условима, оплодња је пасивна, а бобице се уопште не вежу, или је веома мала количина везана. Зависи и од сорте грожђа, јер су неке сорте осјетљивије на пролијевање, друге су мање осјетљиве на промјене у временским и влажним промјенама.

Фруитинг Пхасес

За вријеме дозријевања грожђа биљка треба воду у малим количинама, али истовремено остаје повећана потреба за корисним супстанцама и минералним ђубривима. Из листе супстанци биљка ће требати калијум. Управо у овом тренутку се врши сечење избојака, које је неопходно за истовар винове лозе из усјева, што им омогућаваакумулирају хранљиве материје и бити спремни за зимски одмор.

Незрело грожђе на грму

Приликом жетве, пажња се посвећује влажности биљака. Заливање се врши умјерено како се не би спријечило прекомјерно влажење тла.

Уосталом, прегревање може узроковати повећан раст изданка винове лозе, што ће утицати на одрживост грма. Након наводњавања биљака и након спонтане кише, ако је чак и безначајно, слаткоћа бобица се може смањити, а укус грожђа се погоршати. То је због чињенице да се количина шећера и ароматичних супстанци може смањити, све до процеса пуцања бобица. Ова вјероватноћа се увелике повећава у вријеме зрења када грмље апсорбују влагу кроз лишће током кишне сезоне.

Крекање бобица узрокује вишак влаге

Узгој усјева по сорти

Када грожђе достигне врхунац своје зрелости, његове сорте имају своје индивидуалне боје. Промене утичу и на кожу бобичастог воћа, на којој се појављује тупа воска. Укус постаје засићен, садржај шећера, а проценат киселина се значајно смањује, јавља се угодан ретроокус. Промене се јављају неуједначено, постепено са различитим јагодама на кластерима. Стога је немогуће одједном убирати читаву културу, то се дешава у неколико приступа.

Зреле беле грожђе

Пуна зрелост свих бобица се постиже за око две до три недеље, период може да траје - зависи одспецифичне сорте.

Тачан датум када дозријева грожђе је изузетно тешко именовати.Величина зрелих бобица се значајно повећава, постају прозирне, нешто еластичније, мекше и ароматичније.То се дешава као резултат процеса када биљка губи хлорофил, производе се јединствени пигменти специфични за сваку класу, а растом вакуола величина грожђа се удвостручује.Уз то, хемијски састав бобица се мења.Бијеле сорте грожђа постају жућкасте, а црвене се прелију различитим нијансама од свијетло ружичасте до тамно пурпурне и прелива патлиџана.

Шећер се брзо накупља у пулпи бобица, а киселост се смањује - и можете уживати у омиљеним бобицама.

Црвено зрело грожђе

Ово стање плода се назива зрелост грожђа и тече неравномерно и зависи од временских услова и падавина.Ту улогу има вода, због чега долази до пораста масе бобица, али оштар пораст количине влаге након суше изазива пукотине у грожђу, због чега се повећава проценат гнојних процеса.

Боје зрелог грожђа

Грожђе је подељено у три категорије према боји:

  • црвено;
  • бели;
  • црно.

Црно зрело грожђе

Спектар боја има слаб прелаз у нијансу боје, због таквих нијанси, прелазак из категорије у категорију није јако приметан.Са почетком сазревања, боја грожђасамо почиње да се манифестује, и достигне максималну засићеност само у својој пуној зрелости.

Из овога закључујемо да величина и боја јагодичастог воћа, слаткоће, тургора одређене сорте грожђа могу варирати под утицајем различитих фактора. Игра улогу и поштовање временских услова, природе земљишта, броја семена, стања биљке и тако даље.