Период сазревања брескви Бресква

Укусне и сочне брескве имају значајан минус - плодови су непогодни за дуготрајно складиштење.Важно је правилно изабрати право време за жетву.За то морате знати када сазријевају брескве, као и како убрзати зрење плода и одредити њихову спремност.

Зрело брескве

Бресква је јединствена биљка која припада подроду Бадем рода Плум, који се не налази у дивљини.Савремени облици овог култивисаног стабла добијени су вишеструком хибридизацијом дивљих брескви, бадема, шљива и кајсија.

По модерни класификации се разликоват три вида.

 1. Бресква обична.
 2. Нектарин.Карактеристична је глатка кожа воћа.Развијене су зимски отпорне сорте погодне за узгој у Русији.Биљка је отпорнија од болести брескве и штеточина.
 3. Бресква равна или сл.

Описи брескве - плодови брескве:

 • по форми - од плоског до издужно-елиптичног;
 • са жлебом на једној страни;
 • баршунаста површина;
 • у средини је наборана браздаста кост;
 • боја варира од беле сламе и жуте до зеленежуто-црвена, светло наранџаста, ружичаста и бордо;
 • сочна пулпа жуте или беле боје.

Овисно о карактеристикама површине и лакоћи одвајања камена, воће брескве је подијељено у четири врсте.

 1. Класичне брескве су баршунасте са лако одвојивом кости.
 2. Павиа - баршунаста, кост није одвојена.
 3. Нектарине су голи, кост се лако раздваја.
 4. Брунони - површина је празна, месо није одвојено од кости.

Брескве се активно узгајају у јужним регионима Русије због прехрамбених својстава воћа. Плодови имају слатки укус, због чега се чешће једу свеже. Такође се користи за прављење конзервиране хране, џемова, конзерви, сокова итд.

Плодови се не разликују по времену складиштења, тако да се често бере у незрелој форми.

Тиминг

Брескве дозријевају у зависности од региона узгоја. Утицај на формирање плодова има много фактора: време, нега, земљиште, место сетве. Ништа мање важно за тајминг одређене врсте дрвећа - рано, средње или касно.

Изрази за зреле брескве и нектарине:

 • у Крим, овај пут пада на другу половину јуна, жетва се наставља током јула и августа;
 • у Краснодарском територију и Кубан Брескве сазреле касније - од средине јула;
 • Касне кримске брескве, због дужине вегетативне сезоне, сазревају у септембру и октобру.

Оптимално времекуповина воћа у регионима Русије - јул и август.У вансезони бербе, ја прерађујем воће хемијским конзервансима, тако да се не препоручује да се користе сирови.Ови плодови су погодни за конзервирање, пуњење за печење, џемове.

Знаци зрелости плода

С обзиром на фактор ниске конзервације воћа, потребно је компетентно приступити времену њиховог сакупљања са дрвећа.Ово време зависи од стања воћа, његове сврхе и сврхе његове накнадне употребе:

 • ако су брескве потребне за свежу храну, плодове треба сакупљати у најзрелијем стању;
 • за транспорт или складиштење је неко време боље да се уклоне са дрвећа у незрелом стању.

Знакови који провјеравају зрелост бресака:

 1. Воће на дрвету у посљедњих неколико дана добива на тежини.
 2. Дошло је до промјене основне боје.Боја плода се мења од зелене до кремасте или жућкасте, у зависности од врсте брескве.
 3. Кожа добија глатки, глатки изглед, без бора и неправилности.
 4. Воће постаје мекше и сочније.
 5. Појављује се пријатан и трајан мирис.

Плод на стаблу не сазрева истовремено, тако да се сакупљање врши селективно, у неколико фаза.Зрели плодови су прилично деликатни, неправилан додир лако може оштетити кору, па их треба пажљиво одабрати:

 • користити рукавице;
 • да узме руку у руку;
 • прво, плод се окреће, затим се лаганим покретом одваја од огрлице са стаблом.

Доплодови сазревају брже, треба вам:

 • распоредити их на отвореном простору у просторији са угодном топлом температуром;
 • ставити у папирну кесу, заједно са бананом или јабуком;
 • ставите воће на суву ланену тканину или пешкир - ставите брескве на резнице без додиривања.

Фактори сазревања

Фактори који утичу на принос и зрење плода:

 1. Темељитост бриге - заливање, орезивање, храњење.
 2. Погодна клима - влажност, топлота, светлост.
 3. Разноликост зимске отпорности.

Велика предност брескве, у односу на јабуке или крушке, је способност опоравка од оштећења од смрзавања. Потопљена стабла се помлађују уз помоћ трансплантата, а плодови се настављају још неколико година.

Препоруке за узгој и негу брескве

\ т

Брескве на високим растућим подлогама кајсије, брескве или трешње дају први усев за сезону 2-3 после садње. Масовна фруктификација пада на 4-5 година раста. Просечан животни век дрвета је око 17 година.

Дрво мора бити заштићено од јаких мраза. Температура од -25 ° Ц доводи до замрзавања пупољака и губитка потенцијалног приноса. Смрзавање од -30 ° Ц оштетит ће стабљику и вилицу скелетних грана, што је еквивалентно смрти надземних дијелова биљке. Највећа опасност за брескву је оштар и оштар пад температуре.

Бресква се боји јаких хладних ветрова, тако да морате пажљиво одабрати место за садњу. Мора бити поуздано заштићенснажно кретање ваздуха зими са севера и северозапада.

Заштита од болести и штеточина

Принос брескве, време сазревања и укус плодова зависе од здравља дрвета. Брескве треба заштитити од болести:

 1. Коврчава лишћа је гљивична болест која погађа лишће и младе избојке почетком љета.Листови се згусну, савијају, губе сјај и лако се распадају.Када се занемари, закривљеност доводи до испадања лишћа, смрти избојака.Најбољи начин борбе је избор отпорних сорти или пресађивање.За третман се користи прскање фунгицидима који садрже бакар неколико пута дневно.
 2. Млечна роса је гљивична болест.Утиче на младе листове и врхове изданака, доводи до њихове смрти.Плодови губе своју презентацију и укус.Лезија се манифестује у виду брашнастог плака на листовима и изданцима, беле мрље на плоду.Третман - прскање фунгицида.
 3. Клиастерспориосис (перфорирано уочавање) је гљивична инфекција.Појављује се у облику малих тачака које се развијају у светло смеђе тачке са тамно љубичастим ободом.Места воде до рупа у лишћу.Гљива утиче на све надземне делове дрвета.Третман - прскање фунгицида.

Главни непријатељ лишћа и изданака брескве је уши.Инсекти могу проузроковати озбиљна оштећења читавог низа, што ће утицати на принос и зрење.

Да бисте се борили, морате изабрати специјални пестицидни агенс на којинестабилне специфичне врсте лисних уши. Оштећене биљне области се пажљиво третирају одговарајућим пестицидом.

Обрезивање дрвета брескве

Многи вртлари су заинтересовани за проблем могућности резидбе брескве. Да ли је то корисно или штетно? Одговор је недвосмислен - потребно је извршитиорезивање на стаблима брескве. Просечно дрво за 10 година живота је способно да формира око 10 хиљада пупољака. Када клија и формира плодове чак иу 20% ове количине, стабло ће произвести неколико хиљада плодова по сезони. Такав број потрошача хранљивих материја ће исцрпити постројење и довести до наглог пада продуктивности у наредној сезони. Велики број јајника ће такође довести до уситњавања плодова и померања услова зрења. Да бисте избегли такве последице, потребно је да исечете до 70% цвећа.

Обрезивање циљева:

 1. Смањење оптерећења на дрвету.
 2. Усаглашавање и очување приноса по годишњим добима.
 3. Одређивање оптималног броја плодова на стаблу.
 4. Добијање великих и укусних плодова, избегавајући њихово сецкање.
 5. Зрело воће у оптималном времену.

Усклађеност с правилима његе (компетентно и правовремено орезивање, цијепљење сорти с најбољим квалитетима, заштита од болести, квалитетно лијечење) ће допринијети правовременом сазријевању укусних и сочних плодова брескве.